to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τρομάζει την Ευρώπη η άνοδος των ακροδεξιών στη Γερμανία

Το «Φθινόπωρο του μίσους» ξεκίνησε με επιθέσεις εναντίον κέντρων υποδοχής προσφύγων, τα οποία ακόμη δεν κατοικούνται


Προφανώς η κατάσταση δεν έχει φτάσει ακόμη σε αυτά τα επίπεδα, ωστόσο η εκρηκτική ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται στην «ατμομηχανή» της Γηραιάς Ηπείρου έχει όλες τις «προδιαγραφές» να εντείνει το κλίμα σε όλη την Ευρώπη.

Το «Φθινόπωρο του μίσους» ξεκίνησε εδώ και αρκετές εβδομάδες με επιθέσεις εναντίον κέντρων υποδοχής προσφύγων, τα οποία ακόμη δεν κατοικούνται. Η γερμανική αστυνομία έχει προειδοποιήσει ήδη για επιθέσεις που θα έχουν νεκρούς, καθώς το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκαν ήδη περισσότερα από 500 χτυπήματα με ρατσιστικά και πολιτικά κίνητρα. Στο στόχαστρο των ξενοφοβικών και των ακροδεξιών ομάδων, που έχουν αρχίσει να δίνουν δυναμικά το «παρών» σε πορείες και επιθέσεις, βρίσκονται πρωτίστως οι πρόσφυγες, αλλά όχι μόνο.

Οι ακροδεξιοί έχουν οργανώσει επιθέσεις εναντίον ατόμων που ζουν εδώ και πολλά χρόνια στη Γερμανία και πλέον κρίνονται μόνο βάσει της εμφάνισής τους, που παραπέμπει στην ξένη καταγωγή τους. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία στο Μπάμπεργκ κατάφερε να εξαρθρώσει κύκλο ακροδεξιών που προετοίμαζε σοβαρό χτύπημα με εκρηκτικά, το οποίο θα μπορούσε να αφήσει πίσω τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Τραυματισμοί
Απειλές και προπηλακισμούς έχουν δεχτεί και οι οργανώσεις εθελοντών, οι οποίες προσπαθούν να συνδράμουν τους πρόσφυγες και να προετοιμάσουν τα κέντρα υποδοχής. Αρκετοί αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί προσπαθώντας να απωθήσουν ακροδεξιούς, οι οποίοι θέλουν να εμποδίσουν την άφιξη προσφύγων σε γερμανικές πόλεις.

Μάλιστα, σχεδόν σε κάθε άφιξη λεωφορείου με πρόσφυγες χρειάζονται ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τους εξαγριωμένους ακροδεξιούς και... ανήσυχους πολίτες, οι οποίοι συγκεντρώνονται έξω από τα κέντρα υποδοχής κατά εκατοντάδες.

Ακόμη και οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν συγκεντρώσεις ακροδεξιών έχουν πέσει θύματα επιθέσεων, όπως η δημοσιογραφική ομάδα της Welt, ρεπόρτερ του Spiegel και συντάκτης του Tagesspiegel. Η δράση των ρατσιστών έφτασε και τους πολιτικούς κύκλους με την επίθεση εναντίον της δημάρχου της Κολωνίας, η οποία τραυματίστηκε βαριά από άτομο με ακροδεξιό παρελθόν.

Απειλή
Η ανησυχία είναι διάχυτη στη Γερμανία, όπου το ξενοφοβικό AfD συγκεντρώνει, βάσει δημοσκοπήσεων, το 8% στην πρόθεση ψήφου. Το Pegida, το επίσης ξενοφοβικό και ρατσιστικό κίνημα που ξεκίνησε από τη Δρέσδη και βρήκε μιμητές σε διάφορα μέρη της Γερμανίας, θεωρείται πλέον πιθανή απειλή για μεγάλη μερίδα Γερμανών: τα 3/4 των πολιτών θέλουν να τεθεί υπό παρακολούθηση από τις Αρχές, σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις.

Με δεδομένο αυτό το κλίμα, ουδόλως βοηθητικές είναι οι ξενοφοβικές παρόλες πολιτικών. Η δημόσια αντίθεση του Χορστ Ζεεχόφερ στην προσφυγική πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ -ακόμη και η πιο συγκαλυμμένη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- εμμέσως τροφοδοτούν ή, έστω, επιτρέπουν την έκφραση του ρατσισμού, που δεν σταματά πια στη ρητορική, αλλά επεκτείνεται στις βίαιες επιθέσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)