to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τρομακτική συρρίκνωση των πάγων της Ανταρκτικής

Σε τρομακτικά χαμηλά επίπεδα έχει φτάσει πλέον η έκταση των πάγων στην Ανταρκτική, με τους επιστήμονες να αναφέρουν ότι «δεν έχουν ξαναδεί τέτοια ακραία κατάσταση», ενώ προβλέπουν ότι η ποσότητα του πάγου αναμένεται να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο πριν το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου


Ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης στο λιώσιμο των πάγων στους δύο πλανητικούς πόλους (Αρκτική και Ανταρκτική Θάλασσα) είναι ξεκάθαρος στα αρχεία που χρονολογούνται από το 1979. Παρότι η πορεία του αρνητικού φαινομένου είναι πιο σταθερή και προβλέψιμη στην Αρκτική τις τελευταίες δεκαετίες, στην Ανταρκτική ποικίλλουν πολύ περισσότερο από χρόνο σε χρόνο, γεγονός που έχει καταστήσει πιο δύσκολο να δούμε τις επιπτώσεις από την παγκόσμια θέρμανση.

Ωστόσο, οι «αξιοσημείωτες» απώλειες πάγου της Ανταρκτικής τα τελευταία έξι χρόνια δείχνουν ότι τα επίπεδα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στους ωκεανούς και οι σχετικές αλλαγές στα καιρικά πρότυπα κάθε εποχής μπορεί να σημαίνουν ότι η κλιματική κρίση τελικά εκδηλώνεται εκεί.

Τα κλιματικά μοντέλα έχουν υποδείξει ήδη από το 2014 ότι το γιγάντιο στρώμα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής (WAIS) ήταν καταδικασμένο να καταρρεύσει λόγω των επιπέδων παγκόσμιας θέρμανσης που είχαν ήδη παρατηρηθεί από τότε.

Η αυξανόμενη απώλεια θαλάσσιου πάγου εκθέτει τα φύλλα πάγου και τους παγετώνες τους σε κύματα που επιταχύνουν την αποσύνθεση και το λιώσιμο τους, προειδοποίησαν οι ερευνητές. Μια πρόσφατη μελέτη εκτίμησε ότι το WAIS θα οδηγούνταν σε σταδιακή κατάρρευση, προκαλώντας τέσσερα μέτρα άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την ώρα που η πλανητική θερμοκρασία έχει ήδη ανέβει κατά 1 C.

«Δεν έχω ξαναδεί μια τόσο ακραία κατάσταση χωρίς πάγο εδώ», είπε ο καθηγητής Karsten Gohl, από το Κέντρο Πολικής και Θαλάσσιας Έρευνας Helmholtz στο Ινστιτούτο Alfred Wegener, στη Γερμανία, και ο οποίος επισκέφτηκε για πρώτη φορά την περιοχή το 1994.

Ο Gohl, πάνω στο ερευνητικό σκάφος Polarstern στην Ανταρκτική, είπε: «Η υφαλοκρηπίδα, μια περιοχή στο μέγεθος της Γερμανίας, είναι πλέον εντελώς άδεια από πάγο. Είναι ανησυχητικό αν αναλογιστεί κανείς πόσο γρήγορα έγινε αυτή η αλλαγή».

Ο καθηγητής Κρίστιαν Χάας, επίσης στο Κέντρο Χέλμχολτς, δήλωσε: «Η ταχεία μείωση του θαλάσσιου πάγου τα τελευταία έξι χρόνια είναι αρκετά αξιοσημείωτη, αφού το στρώμα πάγου δεν είχε αλλάξει σχεδόν καθόλου τα  τελευταία 35 χρόνια».

Επιστήμονες στο Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ ανέφεραν επίσης ότι η έκταση του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής έπεσε στα 1,91m τετραγωνικά χιλιόμετρα στις 13 Φεβρουαρίου, κάτω από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί στις 25 Φεβρουαρίου 2022.

Με πληροφορίες από τον Guardian

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)