to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:38 | 03.07.2013

Πολιτική

Troika Days: Η δόση σε δόσεις με τη συνταγή να γράφει «απολύσεις, διαθεσιμότητες, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας»

Η συνεδρίαση του Eurogroup κατέληξε σε τμηματική καταβολή της «δόσης» των 6,8 δισ. (και όχι 8,1) κι αυτό μόνο αν προχωρήσουν οι απολύσεις και οι μετακινήσεις στο δημόσιο, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις. «Μίνι μνημόνιο» προτίθεται να καταθέσει άμεσα η κυβέρνηση, με όλα τα «προαπαιτούμενα» από τη Τρόικα: απολύσεις, διαθεσιμότητες, αλλαγές στη φορολογία.


Τρίτη 9/7: Άρχισαν οι ανακοινώσεις για τη «σφαγή» 15.000 δημοσίων υπαλλήλων

Με επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακοίνωσε πως, όπως συμφωνήθηκε με την Τρόικα, 4.200 εργαζόμενοι τίθενται σε (8μηνη) διαθεσιμότητα ως το τέλος Ιουλίου, οι οποίοι είναι κυρίως εκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες και εργαζόμενοι στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Άλλες 8.300 εργαζόμενοι θα ακολουθήσουν ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η Ρ. Δούρου για την απόφαση του Eurogroup: Η δόση εξυπηρετεί τους δανειστές, φέρνει απολύσεις και χαράτσια

Eκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες και εργαζόμενοι στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα είναι οι πρώτοι 4.200 δημόσιοι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα έως το τέλος Ιουλίου. Άλλες 8.300 εργαζόμενοι θα ακολουθήσουν ως το τέλος Σεπτεμβρίου - See more at: http://left.gr/news/episimi-anakoinosi-4200-ergazomenoi-se-diathesimotit....

Δευτέρα 8/7: Σε δόσεις τα 6,8 δισ., με ασφυκτικό έλεγχο

Τμηματική καταβολή της δόσης αποφάσισε το Eurogroup: τα 6,8 δισ. (και όχι 8,1)  της «δόσης» θα καταβληθούν τμηματικά ως τον Οκτώβρη κι αφού μάλιστα «εκπληρώνει» η κυβέρνηση τα σχετικά προαπαιτούμενα.  Έτσι:

η 1η δόση των 4 δισ. ευρώ (2,5 δισ. ευρώ από τον EFSF - 1,5 δισ. ευρώ επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες των κρατών της ευρωζώνης) θα καταβληθεί αν μέχρι τις 19 Ιουλίου έχει ολοκληρωθεί η «κινητικότητα», δηλαδή η μεταφορά της δημοτικής αστυνομίας στο υπ. Δημ. Τάξης και άλλων δημοσίων υπαλλήλων (σχολικών φυλάκων κ.ά) σε άλλες θέσεις.

η 2η δόση, του 1 δισ. (τα 500 εκατ. από τον EFSF και τα άλλα 500 εκατ. από επιστροφές κερδών) θα εκταμιευθεί τον Οκτώβριο και το αντίτιμο δεν είναι παρά οι ιδιωτικοποιήσεις -με το περαιτέρω ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού- και οι υπόλοιπες δεσμεύσεις όσον αφορά τη «δημόσια διοίκηση» - βλέπε απολύσεις και διαθεσιμότητες. 

το 1,8 δισ. που θα δώσει το ΔΝΤ θα αποδεσμευτεί μόνο μετά τη σχετική συνεδρίαση στις 29 Ιουλίου  και την σχετική τυχόν θετική απόφαση.

Σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, η τρόικα των δανειστών διαπιστώνει «αβέβαιες προοπτικές» για το ελληνικό πρόγραμμα, δηλώνει ότι δεν συμφωνήθηκε προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, περιγράφει τη συμφωνία για τη διαθεσιμότητα αλλά και τις απολύσεις στο δημόσιο, καθώς και για τις αλλαγές στη φορολογία.  Το Eurogroup συνεδριάζει σήμερα με θέμα την απόφαση εκταμίευσης της δόσης των 6,3 δισ. από την ΕΕ

Από το Eurogroup αργότερα σήμερα αναμένεται να ληφθεί η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ (το υπόλοιπο 1,8 δισ. ευρώ είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ).

Η συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα, ενώ η σχετική συνέντευξη Τύπου (δείτε τη ζωντανά) έχει προγραμματιστεί για τις 9 το βράδυ.

«Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε και το νέο γύρο "διαπραγματεύσεων" με την τρόικα, συμφωνώντας ψυχή τε και σώματι στις νέες ανθρωποθυσίες», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ σε σχετική ανακοίνωση.  «Η αναφορά στην ανακοίνωση της τρόικας για την "αβέβαιη προοπτική ανάπτυξης" της ελληνικής οικονομίας και για το 2014 προαναγγέλλει και τις νέες αποτυχίες που θα οδηγήσουν σε ακόμα πιο βάρβαρα μνημονιακά μέτρα» υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Κυριακή 7/7 

Κλείδωσε και ανακοινώνεται τη Δευτέρα η συμφωνία τρόμου με την τρόικα: «Όλα θα κλείσουν μέχρι το βράδυ της Δευτέρας», όταν και θα ξεκινήσει το Eurogroup, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Κυριακής με του εκπροσώπους της τρόικας.

"Οι υποτιθέμενες «διαπραγματεύσεις» ανάμεσα στην τρόικα και τους εγχώριους εκφραστές της κατέληξαν σε ανθρωποθυσίες στο βωμό του μνημονίου", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ανακοίνωσή του.

Σάββατο 6/7

 

Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν με την τρόικα να επιβάλει τον αριθμό απολύσεων που φαίνεται ότι προσεγγίζει τους 15.000 για το 2013 και 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά 25.000 υπάλληλοι του Δημοσίου αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα και από αυτούς θα απολυθούν 4.000 μέσα στο 2013 και 11.000 το 2014. 

Προς οριστικοποίηση της συμφωνίας για νέο «μίνι μνημόνιο»

«Με τις πιθανότητες για συμφωνία να έχουν αυξηθεί σημαντικά», σύμφωνα με τη δήλωση κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική πλευρά και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν εκ νέου σήμερα στις 12 το μεσημέρι, προσδοκώντας να οριστικοποιηθούν τα κείμενα, βάσει των οποίων, θα υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ (πηγή: in.gr).

Παρασκευή 5/7

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι μετέπειτα αγοραπωλησίες τους βρίσκονται από σήμερα στο επίκεντρο της τρόικας, μετά τη χθεσινή συμφωνία για τα μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό των 2 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014. Σήμερα κλειδώνει το επίμαχο ζήτημα της διαθεσιμότητας των 12.500 δημόσιων υπαλλήλων.

Διαβάστε αναλυτικά: 

Πέμπτη 4/7

Με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης συναντήθηκε το πρωί η Τρόικα, χωρίς να υπάρξει απτό αποτέλεσμα. Η Τρόικα συναντά αυτή την ώρα, μεσημέρι Πέμπτης, τον πρωθυπουργό. Μετά τη χθεσινή, 7ωρη σύσκεψη του Γ. Στουρνάρα με την Τρόικα, το υπ. Οικονομικών εμφανίζεται «αισιόδοξο» για τη δόση, ψάχνει «ισοδύναμα» για να μην κόψει συντάξεις.

Περισσότερες απολύσεις με αντάλλαγμα διευκολύνσεις στην κινητικότητα πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, που φέρεται να απέρριψε τέτοιο ενδεχόμενο. Συγκεκριμένα, πρότεινε να ξεπεράσουν τις 15.000 οι απολύσεις που έχουν συμφωνηθεί για την διετία 2013-14 και ο επιπλέον αριθμός να αφαιρείται από αυτόν της κινητικότητας.

Τετάρτη 3/7

Παρότι αρκετά από τα προαπαιτούμενα δεν είχαν ακόμη "κλειδώσει" ούτε στις χθεσινές πολύωρες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία ως το μεσημέρι της Κυριακής, αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ληφθεί απόφαση. Στόχος, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, είναι να υπάρξει συμφωνία στις "απαιτήσεις" των δανειστών και να κατατεθεί το κείμενο την Δευτέρα, αφού θα λάβει τότε χώρα η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup

 

Πολυνομοσχέδιο - σκούπα

Εργασιακά με αιχμή απελευθέρωση των απολύσεων, περικοπές στην Υγεία (ΕΟΠΥΥ), διατήρηση χαρατσιού στα ακίνητα με επέκταση στα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου, κατάργηση της αργίας της Κυριακής

Πολυνομοσχέδιο-σκούπα με όλα τα εκκρεμή προαπαιτούμενα του μνημονίου και ψήφιση-εξπρες τη Δευτέρα στη Βουλή ετοιμάζουν κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο. Επιδιώκουν να συμφωνήσουν σε τεχνικό επίπεδο με την τρόικα έως το Σάββατο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση καταβολής της δόσης των 8,1 δις ευρώ στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου, η οποία όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εκταμιεύεται τμηματικά.  

Μέχρι αργά το βράδυ συνεχίστηκαν οι μαραθώνιες συναντήσεις με τους δανειστές με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργών και του Φίλιππου Σαχινίδη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Έλαβαν επίσης μέρος η  πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.   Για διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη κάνουν λόγο παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.  

Στις απαιτήσεις της τροικας περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων και οι απολύσεις άλλων 4.000, η περαιτέρω ανατροπές στα εργασιακά, το μεγαλύτερο ψαλίδι στην Υγεία, η κατάργηση της αργίας της Κυριακής, η διατήρηση του χαρατσιού στα ακίνητα με επέκταση και στα αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου ακίνητα αλλά και η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έως τις 15 Ιουλίου.  

Αύριο στις 10 πμ συνάντηση τρόικας - υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για σφαγή 12.500 υπαλλήλων

Αύριο στις 10 το πρωί θα επαναληφθεί η συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη σφαγή 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Η τρόικα, που έφθασε στο υπουργείο στις 11 το πρωί, αποχώρησε στις 12.30, προκειμένου η διαπραγμάτευση να συνεχισθεί αύριο.

Αύριο, επίσης, η τρόικα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, φλέγοντα θέματα είναι η παράταση της προθεσμίας για την κινητικότητα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων και το θέμα του συνυπολογισμού ή όχι των 2.656 εργαζομένων της ΕΡΤ στον αριθμό των 4.000 απολύσεων, για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εσωτερικών, ζήτημα παραμένει το ενδεχόμενο αποχώρησης δημοτικών υπαλλήλων.

Πηγές: stokokkino.gravgi.gr

*******

 
 

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
για τις «διαπραγματεύσεις» κυβέρνησης- τρόικας και τα νέα μνημονιακά μέτρα

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Τα μνημονιακά καύσιμα έχουν τελειώσει

 

Διαβάστε επίσης:

Άσμουσεν: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα ώστε να εξασφαλίσει θετική αξιολόγηση από την τρόικα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)