to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:57 | 13.02.2015

Κοινωνία

Τρίτος νεκρός κρατούμενος στην Αμυγδαλέζα

Ένας 23χρονος Αφγανός κρατούμενος στην Αμυγδαλέζα πέθανε το μεσημέρι της Τρίτης στο νοσοκομείο Σωτηρία.


Ενημέρωση Παρασκευή 13/2

ΣΥΡΙΖΑ για το νέο θάνατο μετανάστη: Υποχρέωση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο των στρατοπέδων-κολαστηρίων

Ο 23χρονος Σαγιέντ Μεχντί Αχμπαρί είναι ο τρίτος νεκρός στο στρατόπεδο κράτησης μεταναστών της Αμυγδαλέζας. Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο ίδιος παρουσίασε αδιαθεσία στις 4 Φεβρουαρίου και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγία Όλγα. Από εκεί, ωστόσο, επέστρεψε στην Αμυγδαλέζα μόλις την επομένη, για να μεταφερεθεί ξανά στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα στις 8 Φεβρουαρίου, όπου και τελικά εξέπνευσε. Όπως διαπιστώθηκε, ο ίδιος έπασχε από AIDS και ηπατίτιδα.

Χρειάζεται να διερευνηθούν άμεσα οι διοικητικές ευθύνες για την επιστροφή του Αχμπαρί στο στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας, καθώς και για την προφανή έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που έχει καταγραφεί και καταγγελθεί σε πρόσφατες επισκέψεις κλιμακίων του ΣΥΡΙΖΑ, έχει δε επισημανθεί τόσο στον κοινοβουλευτικό έλεγχο όσο και σε σχετικές εκθέσεις διεθνών οργανισμών.  Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο τρίτος θάνατος κρατούμενου μετανάστη στο κολαστήριο της Αμυγδαλέζας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη διερεύνηση των διοικητικών ευθυνών, σα να επρόκειτο για περιστατικό ρουτίνας. Οι συνθήκες κολαστηρίου, που αποδεδειγμένα πια κοστίζουν ζωές, καθιστούν επείγοντα τον τερματισμό της απάνθρωπης και παράνομης πρακτικής της διοικητικής κράτησης και δημιουργούν υποχρέωση, πολιτική και ηθική, η κυβέρνηση να προχωρήσει στο κλείσιμο των στρατοπέδων-κολαστηρίων. Μέχρι αυτό να γίνει εφικτό, η αρχή μπορεί να γίνει με την απελευθέρωση των αιτούντων άσυλο και των κρατουμένων που ανήκουν στις λεγόμενες “ευάλωτες” ομάδες: ανηλίκων, ασθενών και ηλικιωμένων. Θυμίζουμε ότι  η διοικητική κράτηση μεταναστών χωρίς έγγραφα προβλέπεται ως κατ' εξαίρεσιν μέτρο, εφαρμόζεται ωστόσο επί χρόνια ως βασικός πυλώνας της μεταναστευτικής πολιτικής, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Κι αυτό, μολονότι η εφαρμογή εναλλακτικών ως προς την κράτηση μέτρων αποτελεί σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης και όλων ανεξαιρέτως των διεθνών οργανώσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Ο τρίτος θάνατος μετανάστη στην Αμυγδαλέζα έρχεται λίγο μετά την αυτοκτονία μετανάστη στο Μεταγωγών της Θεσσαλονίκης, περιστατικό που διερευνάται ήδη, με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Είναι χρέος μας τα τραγικά αυτά περιστατικά να είναι τα τελευταία.

Να κλείσουν τα στρατόπεδα της ντροπής: Ανακοίνωση της Αφγανικής Κοινότητας Ελλάδας και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό»

Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, στο Νοσοκομείο Σωτηρία, άφησε την τελευταία του πνοή ο 23/χρονος Αφγανός πρόσφυγας SAYED MAHDI AKBARE. O SAYED, που κρατείτο στο Κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Σωτηρία σε κρίσιμη κατάσταση (κώμα), με βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού, διασωληνώθηκε στη μονάδα ΚΑΑ, ενώ διαγνώσθηκε πως έπασχε από AIDS και ηπατίτιδα C και είχε σε προχωρημένο στάδιο μύκητες στο αίμα. Ο SAYED δυστυχώς πέθανε πολύ γρήγορα και η διαπίστωση των γιατρών είναι πως αργήσανε να τον φέρουνε τόσο που δεν μπορούσε πια να γίνει τίποτε. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που επικαλούνται «κύκλους της αστυνομίας, «ο Σαγιέντ Μεχντί Αχμπαρί παρουσίασε αδιαθεσία στις 4 Φεβρουαρίου το βράδυ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγία Όλγα, από όπου επέστρεψε στην Αμυγδαλέζα τα ξημερώματα της 5ης Φεβρουαρίου. Στις 8 του μηνός εκδήλωσε και πάλι αδιαθεσία, μεταφέρθηκε στο Αγία Όλγα και από κει, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο Σωτηρία, όπου πέθανε το μεσημέρι της Τρίτης». Οι «κύκλοι» της ΕΛΑΣ δεν αναφέρουν τίποτε για AIDS, παρ’ όλα αυτά, πληροφορίες της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» από ιατρικές πηγές, αναφέρουν πως κατά την δεύτερη εισαγωγή του στο νοσοκομείο Σωτηρία υπήρξε ενημέρωση των γιατρών πως πάσχει από AIDS, κάτι που ήταν προφανώς ήδη γνωστό.


Από τα γεγονότα προκύπτουν τα προφανή ερωτήματα:
- Ποιος ευθύνεται για το τραγικό περιστατικό; Θα κινηθούν οι διαδικασίες για απόδοση ευθυνών;
- Προβλέπονται ιατρικές εξετάσεις για τους κρατουμένους στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης κατά την εισαγωγή τους σε αυτά και κατά πόσο διεξάγονται;
- Υπάρχει ιατροφαρμακευτική φροντίδα και από ποιες υπηρεσίες παρέχεται εντός των Κέντρων Κράτησης;
- Πόσο άμεσα κινδυνεύει η ζωή όλων των κρατουμένων αλλά και των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. από μη επαρκή διάγνωση και παρακολούθηση της υγείας των κρατουμένων;


O SAYED δεν είναι ο πρώτος πρόσφυγας που χάνει τη ζωή του από τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ντροπής και πολύ φοβούμαστε πως δεν θα είναι και ο τελευταίος. Συγκεκριμένα είναι ο τρίτος νεκρός στο κολαστήριο της Αμυγδαλέζας. Οι άνθρωποι που κρατούνται εκεί, πληρώνουν με την ίδια τους τη ζωή το «έγκλημα» πως στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων, καθώς κρατούνται επί πολλούς μήνες ή και χρόνια σε άθλιες συνθήκες για τις οποίες πολλές φορές έχουν εξεγερθεί δίκαια. Ειδικά η Αμυγδαλέζα, με τα κοντέϊνερ-κλουβιά που είναι ακατάλληλα ακόμα και για ποντίκια και τα διπλά αγκαθωτά συρματοπλέγματα δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να μετατραπεί σε ανοικτό κέντρο φιλοξενίας, όπως πρόσφατα εξαγγέλθηκε ως πρόθεση από τις νέες αρμόδιες κυβερνητικές αρχές για τα κέντρα κράτησης. Όμως και σε άλλα στρατόπεδα, οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι πολύ καλύτερες. 


Για όλους αυτούς τους λόγους απαιτούμε το άμεσο κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης, αρχής γενομένης από την Αμυγδαλέζα που αντικατοπτρίζει απόλυτα το προηγούμενο δόγμα των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης και των Αστυνομικών Αρχών να «κάνουν το βίο αβίωτο» στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Το τέλος στη ντροπή αυτή είναι το ελάχιστο που η νέα κυβέρνηση πρέπει και μπορεί να πράξει για να προστατέψει την ανθρώπινη υπόσταση, να σταματήσει να κινδυνεύει η ζωή χιλιάδων ανθρώπων, να ξεκινήσει από τα μίνιμουμ ο εξορθολογισμός της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας.


Την Τρίτη 17/2 στις 7.30 μ.μ. στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, καλούμε στην συνέλευση της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης για να αποφασίσουμε τις δράσεις μας με στόχο το κλείσιμο των Στρατοπέδων Συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων.

Αφγανική Κοινότητα Ελλάδας
Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»

-----------------------------------------

Το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών

Οι αρχές περιμένουν το πρωί της Παρασκευής τα αποτελέσματα της νεκροψίας νεκροτομής, που θα δείξουν τα ακριβή αίτια του θανάτου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της αστυνομίας, ο θάνατος οφείλεται σε καρδιά, ενώ ο κρατούμενος παρουσίαζε πνευμονολογικής φύσης προβλήματα. 

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, πρόκειται τουλάχιστον για τον τρίτο θάνατο κρατούμενου στην Αμυγδαλέζα από παθολογικούς λόγους (άλλοι δύο κρατούμενοι στην Κόρινθο έχουν πεθάνει από παθολογικά αίτια), τη στιγμή που οι πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης έχουν αφήσει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα κέντρα κράτησης στο σημείο μηδέν, με τις ανάγκες να καλύπτονται από φιλανθρωπικές ενέργειες, κοινωνικά ιατρεία και τον εθελοντισμό γιατρών και οργανώσεων. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από κύκλους της αστυνομίας, ο Σαγιέντ Μεχντί Αχμπαρί παρουσίασε αδιαθεσία στις 4 Φεβρουαρίου το βράδυ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγία Όλγα, από όπου επέστρεψε στην Αμυγδαλέζα τα ξημερώματα της 5ης Φεβρουαρίου. Στις 8 του μηνός εκδήλωσε και πάλι αδιαθεσία, μεταφέρθηκε στο Αγία Όλγα και από κει, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο Σωτηρία, όπου πέθανε το μεσημέρι της Τρίτης. 

Έρευνα διεξάγει το Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου. 

Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης για την Εφημερίδα των Συντακτών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)