to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:52 | 26.04.2018

πηγή: astraparis.gr

Κοινωνία

Τρίτη μέρα της δίκης των 35 της Μόριας: Μετά τα επεισόδια έγιναν οι συλλήψεις

Άλλη διάσταση για τον χρόνο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν οι συλλήψεις των 35 κατηγορουμένων για τα επεισόδια στην Μόρια της Λέσβου, τον Ιούλιο του 2018, έδωσαν οι μάρτυρες υπεράσπισης, κατά την τρίτη ημέρα διεξαγωγής της δίκης στο μικτό ορκωτό δικαστήριο Χίου, την Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 - Τι ανέφεραν για την αστυνομική βία που ασκήθηκε


Όπως περιγράφεται στο ρεπορτάζ του astraparis.gr, ειδησεογραφικού ιστότοπου της Χίου όπου διεξάγεται η δίκη:

Της εξέτασης των μαρτύρων, προηγήθηκαν η διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων, καθώς και η προβολή οπτικοακουστικού υλικού, κυρίως από τον χώρο και τις εγκαταστάσεις του hot spot της Μόριας, με περιγραφή από αστυνομικό μάρτυρα κατηγορίας για την εξέλιξη των επεισοδίων στους χώρους του καταυλισμού.

Να υπενθυμίσουμε ότι κατά την εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας, αστυνομικών και ενός πυροσβέστη, την περασμένη Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018, κατετέθη ότι οι συλλήψεις έγιναν κατά την ώρα που τα επεισόδια ήταν σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα ειπώθηκε χαρακτηριστικά ότι οι δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, αποτελούμενες από 12 άτομα εκάστη, συνέλαβαν η κάθε μία 16 κατηγορούμενους, ενώ οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί από την πυροσβεστική υπηρεσία στην περιοχή του ελαιώνα, δίπλα στον καταυλισμό.

Οι συλλήψεις έγιναν σε ηρεμία

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων στις δηλώσεις τους, πριν την εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης, προέβαλαν στο δικαστήριο τον ισχυρισμό ότι οι συλλήψεις των κατηγορουμένων δεν έγιναν εν θερμώ, δηλαδή κατά την εξέλιξη των επεισοδίων, αλλά σε ηρεμία, ενώ τα πράγματα είχαν καταλαγιάσει, κατά μόνας και ακόμα και μέσα στους οικίσκους, όπου έμπαιναν οι αστυνομικοί και ρωτούσαν σε ορισμένες περιπτώσεις και την χώρα καταγωγής όσων έβρισκαν εντός τους.

Οι μάρτυρες, συνολικά εξετάσθηκαν οκτώ άτομα, ήταν πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και εθελοντές διαφόρων οργανώσεων, που βρέθηκαν στον καταυλισμό κατά τις ώρες των επεισοδίων, είτε για να προσφέρουν βοήθεια, έχοντας ειδοποιηθεί, είτε για να εκτιμήσουν την κατάσταση, όπως ανέφερε μία μάρτυς που έχει την ιδιότητα της δικηγόρου.

Το σύνολο των καταθέσεων συγκλίνουν ότι περίπου στις 3 το απόγευμα και αργότερα της 18ης Ιουλίου 2017, τα επεισόδια είχαν λήξει, δεν υπήρχαν σε εξέλιξη αστυνομικές επιχειρήσεις και η κατάσταση έβαινε προς εξομάλυνση στον καταυλισμό. Τότε, ανέφεραν οι μάρτυρες, άρχισαν οι συλλήψεις σε χώρους εντελώς διαφορετικούς από εκείνους της άμεσης εξέλιξης των επεισοδίων και των συγκρούσεων με τους αστυνομικούς να μπαίνουν ακόμα και μέσα σε οικίσκους και σε περιπτώσεις μεμονωμένες.

Ακόμα και σε μία περίπτωση που έγιναν μαζικές συλλήψεις, περίπου επτά ατόμων, από δύο διμοιρίες που συνέκλιναν στον ίδιο χώρο του καταυλισμού, όπως ανέφερε ένας μάρτυρας, δεν υπήρχε εκείνη τη στιγμή σε εξέλιξη επεισόδιο στο σημείο αυτό.

Δεν είχε εκκενωθεί ο καταυλισμός

Ένα τρίτο στοιχείο που δίνει άλλη διάσταση στην γενικότερη κατάσταση που επικρατούσε στον καταυλισμό, πέραν του χρόνου και του τόπου που έγιναν οι συλλήψεις, είναι οι μαρτυρίες ότι μέσα στον καταυλισμό, εντός των οικίσκων, ευρίσκοντο πρόσφυγες και μετανάστες, σε αριθμό – ωστόσο – άγνωστο.

Από το σύνολο των φιλοξενουμένων στην Μόρια, 3.500 κατά αξιωματικό της αστυνομίας – μάρτυρα κατηγορίας ή 4.500 κατά εθελοντή – μάρτυρα υπεράσπισης, όλοι είχαν φύγει εκτός καταυλισμού, σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και εντός είχαν μείνει μόνον όσοι συμμετείχαν στα επεισόδια.

Αντιθέτως, οι μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν ότι πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες παρέμειναν κλεισμένοι μέσα στους οικίσκους, είτε επειδή εφοβούντο, είτε για να προστατευθούν, ενώ έτερος μάρτυρας ανέφερε ότι όταν έφτασε από την Μυτιλήνη στην Μόρια είδε εκτός τους καταυλισμού, στον δρόμο, περί τα 700 άτομα κατά την εκτίμησή του.

Ο πετροπόλεμος και η έναρξη των επεισοδίων

Οι περισσότεροι μάρτυρες ευρισκόμενοι κυρίως εκτός του καταυλισμού κατά την ώρα των επεισοδίων κατέθεσαν ότι δεν είδαν, λόγω του σημείου στο οποίο ευρίσκοντο, πετροπόλεμο από τους πρόσφυγες και μετανάστες προς τους αστυνομικούς, ενώ μία μάρτυρας κατέθεσε ότι είδε πρόσφυγες και μετανάστες να πετούν πέτρες, καθώς και αστυνομικούς να κάνουν το ίδιο και ακόμα να ρίχνουν δακρυγόνα. Ανέφερε δε μία περίπτωση όπου το δακρυγόνο έπεσε στο στήθος ενός μετανάστη, ο οποίος – λόγω της ιδιότητάς του ως επικεφαλής εθνικής ομάδας μεταναστών – προσπαθούσε να έρθει σε επικοινωνία συνδιαλλαγής και ειρήνευσης με τις αστυνομικές δυνάμεις. Ο ίδιος καταθέτοντας είπε ότι κάποια στιγμή όταν πρόσφυγες και μετανάστες έκαναν πορεία εντός του καταυλισμού, περί τη μία το μεσημέρι, είδε τους αστυνομικούς να τους κυνηγούν και ενδεχομένως αυτό να είναι το χρονικό σημείο έναρξης των επεισοδίων.

Μετά βεβαιότητος ουδείς μάρτυρας κατέθεσε για το πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια, ενώ όλοι είπαν ότι επρόκειτο για μια ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του EASO (ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου), για τις καθυστερήσεις στο άσυλο και τις συνθήκες που επικρατούσαν στον καταυλισμό.

Καταγγελίες για αστυνομική βία

Δύο από τους μάρτυρες, ένας εντός του καταυλισμού κατήγγειλε αστυνομική βία σε βάρος ενός νεαρού που είχε κρυφτεί κάτω από ένα κρεβάτι σε οικίσκο, τον οποίο τράβηξαν έξω και τον κτυπούσαν πάνω στον οικίσκο, ενώ ο έτερος που βρισκόταν έξω από τον καταυλισμό κατέθεσε ότι είδε αστυνομικούς και άλλους με πολιτική περιβολή που είχαν πετάξει κάτω ανθρώπους και τους κτυπούσαν.

(διαβάστε τη συνέχεια του ρεπορτάζ στο astraparis.gr)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)