to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:16 | 14.05.2014

Κοινωνία

Τρίτη και φαρμακερή συνάντηση Άδωνι - Διαγνωστικών Κέντρων! Τι θα γίνει με την επίσχεση στον ΕΟΠΥΥ

Για τρίτη φορά θα συναντηθούν σήμερα Αδωνις Γεωργιάδης και οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηριακών γιατρών. Στα δύο μοιρασμένος ο κλάδος


Το ρεπορτάζ της Δήμητρας Ευθυμιάδου στο iatropedia.gr:

Στα δύο έχει μοιραστεί ο κλάδος των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων  με συνέπεια να θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες οι επόμενες ώρες σχετικά με τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τη λήξη ή όχι της επίσχεσης στον ΕΟΠΥΥ.

Ο κλάδος έχει ξεκινήσει την κινητοποίηση του απο τη Δευτερα και ετςι οι αςφαλιςμένοι του ΕΟΠΥΥ πρεπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τις διαγνωστικές εξετάσεις και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματα τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Και το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση σχετικά με το πώς πρέπει να γίνουν οι συμβάσεις με τον Οργανισμό. Γι αυτο συναντήθηκαν οι εκπροςωποι εραςτηριων και διαγνωςτικων κεντρων για δεύτερη φορά με τον Άδωνι Γεωργιάδη χθες χωρίς να καταστεί δυνατό να βρεθεί μια κοινή φόρμουλα.

Γι αυτό και σήμερα πραγματοποιείται συνάντηση καταρχάς όλων των παρόχων –φορέων που πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις και έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει τρίτη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας προκειμένου να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Δυο είναι τα βασικά αγκάθια στη συνεννόηση των δυο πλευρών:

Οι μεν εργαστηριακοί γιατροί δια του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ζητούν αύξηση του κονδυλίου για εργαστηριακές εξετάσεις κάτι το οποίο δεν δέχεται  ο Άδωνις Γεωργιάδης ενώ οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών Κέντρων διαφωνούν πλήρως με το πλαφόν ανά επιχείρηση. Δηλαδή ο Άδωνις Γεωργιάδης σκοπεύει να βάλει ανώτατο όριο χρημάτων που θα δίνει ο ΕΟΠΥΥ για κάθε εργαστήριο και διαγνωστικό κέντρο ξεχωριστά, το οποίο δε θα μπορεί να ξεπεραστεί καθώς οι επιπλέον εξετάσεις δε θα πληρώνονται.

Έτσι όμως κάθε διαγνωστικό κέντρο θα μπορεί να πραγματοποιεί συγκεκριμένες εξετάσεις με συγκεκριμένο ποσό χωρίς τη δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη.

Και από τη μία οι εργαστηριακοί γιατροί θα μπορούσαν να «τα βρουν» με τον Άδωνι και να λήξουν την επίσχεση από την άλλη όμως τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα δε δέχονται κουβέντα για διακοπή της επίσχεσης.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδεσμου ιατρικων διαγνωστικων κεντρων   ΠΑΣΙΔΙΚ, Γιώργος Βουγιούκας εξέφραςε την απογοήτευση του για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τον υπουργό Υγείας. "Θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος ο Υπουργός Υγείας θα κατανοήσει ότι τα διαγνωστικά κέντρα δεν μπορούν να επιβιώσουν υπό τις παρούσες συνθήκες, να συσσωρεύουν ζημιές, να δουλεύουν δωρεάν" και συνεχίζει ο κ.Βουγιούκας: " Εάν εφαρμοστεί το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας το 2013, θα έχουμε δουλέψει δωρεάν για το κράτος και τον ΕΟΠΥΥ για έξι ολόκληρους μήνες (Ιούλιο έως Δεκέμβριο 2013) ενώ πληρώσαμε μισθούς ασφαλιστικές εισφορές ιατρικά αντιδραστήρια, δάνεια λειτουργικά έξοδα – ενώ για το 2014 μας ζητάει να εξετάσουμε περισσότερους ασθενείς με ακόμη μικρότερο προϋπολογισμό. Εμείς σκεφτόμαστε τους 30.000 εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Ο υπουργός δεν τους σκέφτεται;"

 Πάντως όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος: “ο προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις είναι χαμηλός και  χρειάζεται να ενισχυθεί. Είναι βασικός παράγοντας”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)