to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:35 | 01.07.2019

Διεθνή

Βρυξέλλες: Σε εξέλιξη η μάχη για τις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε.

«Φαβορί» για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν είναι ο Σοσιαλιστής, Φρανς Τίμερμανς αλλά τα εμπόδια παραμένουν


Ξεκίνησε περίπου στις  22:30 ώρα Ελλάδος την Κυριακή η Σύνοδος Κορυφής για την επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, τρεις ώρες μετά την προγραμματισμένη έναρξή της. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ωρών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ πραγματοποίησε κατ' ιδίαν συναντήσεις με ηγέτες καθώς και με ομάδες αρχηγών.

Τελευταίες ήταν οι διαβουλεύσεις που είχε ο Ντ. Τουσκ με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κομμάτος.

Διακοπή της Συνόδου για κατ' ιδίαν διαβουλεύσεις

Διακόπηκε μετά τα μεσάνυχτα η Σύνοδος Κορυφής προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκ νέου διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και μεμονωμένων ή ομάδων ηγετών.

Την ίδια ώρα έντονη είναι η φημολογία ότι η σημερινή συνεδρίαση οδεύει προς νέο αδιέξοδο ως προς την επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επομένως θα χρειαστεί νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, τη 15η Ιουλίου.

Η κανονική συνεδρίαση αναμένεται να συνεχιστεί μετά το τέλος των διαβουλεύσεων, οι οποίες υπολογίζεται, σύμφωνα με πηγές, να διαρκέσουν περί τις δύο ώρες.

Πριν από την έναρξη της Συνόδου, ο Αλ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Πορτογάλο ομολόγό του όπου διαπιστώθηκε η κοινή θέση για στήριξη της υποψηφιότητας Τίμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν:

 

Φαβορί ο Τίμερμανς αλλά ισχυρά τα εμπόδια

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι ηγέτες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης - όπως της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας - εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις για την επιλογή του Ολλανδού υποψήφιου των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών Φρανς Τίμερμανς  για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, ο οποίος μιλάει έξι διαφορετικές γλώσσες, αποτέλεσε «κοινή επιλογή» της Γερμανίας και της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια των άτυπων διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα στην πρόσφατη Σύνοδο των G20, στην Ιαπωνία.

Ωστόσο, οι ηγέτες των ανατολικών χωρών, κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, αντιτάχθηκαν στην επιλογή αυτή, επικαλούμενοι τις επανειλημμένες κατηγορίες του Τίμερμανς εναντίον της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, με αφορμή το μεταναστευτικό.

«Φοβάμαι ότι αυτό το άτομο δεν είναι το σωστό για να ενώσει την Ευρώπη» δήλωσε από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας.

Πάντως, τόσο ο Ντόναλντ Τουσκ όσο και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχουν αναφανδόν ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Ολλανδού, ο οποίος εφόσον εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν θα σηματοδοτήσει μία καθοριστική νίκη των Σοσιαλιστών και των Κεντρώων έναντι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Για να γίνει αυτό, ωστόσο, θα χρειαστεί την υποστήριξη τουλάχιστον του 72% των κρατών μελών της Ε.Ε., τα οποία θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Υπέρ του Βέμπερ τάχθηκε ο Ταγιάνι

Την ίδια στιγμή, την άποψη ότι τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να πάρει ο κορυφαίος υποψήφιος του κόμματος που ήρθε πρώτο τις Ευρωεκλογές, δηλάδη ο Μάνφρεντ Βέμπερ επανέλαβε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συμμετοχή του στο πρώτο μέρος της συνόδου κορυφής.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ενημέρωσε τους ηγέτες πως η θέση του ΕΚ δεν έχει διαφοροποιηθεί. "Τα άλλα κόμματα είναι λογικό να υποστηρίζουν τους δικούς τους υποψήφιους. Ωστόσο με αυτό δε γίνεται σεβαστή η αρχή του κορυφαίου υποψήφιου. Σύμφωνα με αυτήν την αρχή ο υποψήφιος που ηγείται της λίστας στο κόμμα που κερδίζει τις εκλογές παίρνει τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακόμα και αν δεν είναι νομικά υποχρεωτικό", δήλωσε ο Α. Ταγιάνι.

Σε δεύτερο χρόνο η απόφαση για την ΕΚΤ

Όσον αφορά τον διάδοχο του Μάριο Ντράγκι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε δεύτερο χρόνο, λόγω της έλλειψης συναίνεσης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού και αμερικανικού Τύπου, κατ’ αρχήν συμφωνία φέρεται να υπάρχει για τις θέσεις α) του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία προορίζεται ο Μάνφρεντ Βέμπερ του ΕΛΚ, β) του Ύπατου Αρμοστή για την Εξωτερική Πολιτική, η οποία και πάλι φέρεται να «πηγαίνει» στο ΕΛΚ, και γ) του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την οποία προωθείται κάποια προσωπικότητα από την κεντρώα φιλελεύθερη συμμαχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία έως το βράδυ, τότε οι «28» ηγέτες της Ε.Ε. θα κληθούν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις το πρωί της Δευτέρας.

Στόχος είναι να κλείσουν - όσο το δυνατόν συντομότερα - όλες οι εκκρεμότητες ως προς τη στελέχωση των πέντε κορυφαίων χαρτοφυλακίων, δεδομένου ότι η πρώτη συνεδρίαση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, 2 Ιουλίου.

Πληροφορίες: Reuters, ΑΠΕ - ΜΠΕ, Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)