to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τρίτη από το τέλος η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων!

Υπάρχουν χρονικά διαστήματα στη ζωή ενός ανθρώπου που με το πέρασμα του χρόνου μοιάζουν να έχουν τυλιχθεί στην ομίχλη του μύθου. Ποιος θυμάται το μακρινό 2011, και πολύ περισσότερο, το μυθικό 2007; Τότε, το 2007, η «ισχυρή Ελλάδα» που είχε αφήσει πίσω της την «Ψωροκώσταινα», έπαιζε με τους μεγάλους της Ε.Ε. «επί ίσοις όροις». Τότε, το 2007, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα βρισκόταν στο 95% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Ακόμα και το 2011 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα βρισκόταν στο 75% του μέσου όρου της Ε.Ε.


Τότε, τη μυθική εκείνη εποχή, οι χώρες του πρώην «ανατολικού συνασπισμού» μας φαίνονταν στη δεύτερη ταχύτητα, φτωχές και καταϊδρωμένες. Ενώ, «εμείς» [η χώρα μας ντε] στην πρώτη, με τους καλύτερους!

Καλωσορίσαμε λοιπόν, όλοι μας, στην έρημο του πραγματικού. Η χώρα μας, εμείς ντε, βρισκόμαστε πλέον με τους τελευταίους από τους τελευταίους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat (η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία), το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε το 2022 στο 68% (!) του μέσου όρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι το τρίτο χαμηλότερο, μετά τη Σλοβακία (67%), και τη Βουλγαρία (59%).  Οι υπόλοιπες ανατολικές χώρες είναι πολύ καλύτερα της Ελλάδας!

Στην Ελλάδα το 2008 τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 750 ευρώ αποτελούσαν μόλις το 4,7% του συνόλου, το 2018 το ποσοστό τους έφθασε στο 12,7%!

Έρχονται τώρα τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης, να μας… παρηγορήσουν, γράφοντας στα ΜΜΕ ότι «το κατά κεφαλήν εισόδημα εμφανίζεται χαμηλό στην Ελλάδα λόγω του μεγάλου μεγέθους της φοροδιαφυγής».

Τι λέτε ρε παλληκάρια! Μας δουλεύετε, έτσι δεν είναι;

Δηλαδή, το 2007, όταν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα βρισκόταν στο 95% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η φοροδιαφυγή ήταν μικρότερη; Ποιον κοροϊδεύετε; Τότε ήταν η εποχή των παχιών αγελάδων, όπου η διαφθορά και η ρεμούλα έκαναν κάθε μέρα πάρτι. Και, φυσικά, μαζί τους και η φοροδιαφυγή. Αν περιορίστηκε η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, αυτό έγινε μετά το 2011, υπό την πίεση της τρόικα και των δανειστών που μας ρουφούσαν το αίμα και ζητούσαν «πίσω τα χρήματα μας» [τα οποία τα είχαν πάρει πίσω στο πολλαπλάσιο].

Επομένως, τα σημερινά στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις τρεις πιο φτωχοποιημένες χώρες της Ε.Ε. είναι πραγματικά, αντανακλούν τη ζοφερή πραγματικότητα της σημερινής ζωής στην Ελλάδα. Με τον Μητσοτάκη, έρχονται και χειρότερα…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)