to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τριπλή απάτη οι αυξήσεις στις συντάξεις από το 2023

Η κυβέρνηση μέσω διαρροών, καλλιεργεί υπέρμετρες και μη πραγματικές τελικά, προσδοκίες στους συνταξιούχους, οι οποίες απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.


Για τριπλές αυξήσεις στις συντάξεις, κάνει λόγο η κυβέρνηση, από 1.1.2023, που θα αφορούν περίπου 2,46 εκατομμύρια συνταξιούχους, του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα:

  • Η πρώτη αύξηση, αφορά την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, που πρόκειται να καταργηθεί τόσο για τους δημοσίους υπαλλήλους, όσο και για τους συνταξιούχους, στους οποίους εξακολουθεί και επιβάλλεται, μέχρι και το τέλος του έτους.
  • Η δεύτερη, αφορά την επικείμενη αύξηση στις συντάξεις από το Γενάρη του 2023, με βάση το ν.4670/2020, που προβλέπει αυξήσεις στις συντάξεις, ανάλογα με το ύψος του πληθωρισμού και την αύξηση του ΑΕΠ.
  • Η τρίτη αύξηση, αφορά τη χορήγηση αναδρομικών στους συνταξιούχους και πάλι σε εφαρμογή του ν.4670/2020, για όσους υπήρξαν «παλαιοί» συνταξιούχοι, πριν το 2016,έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, «μηδένισαν» την λεγόμενη προσωπική διαφορά του ν.4387/2016 και έχει προγραμματιστεί η καταβολή μιας εκ των 5 δόσεων, που προβλέπει η σχετική νομοθεσία(προβλέπεται η καταβολή των αναδρομικών, σε 5 ετήσιες δόσεις από το 2020 έως και το 2024).

Η κυβέρνηση μέσω διαρροών, καλλιεργεί υπέρμετρες και μη πραγματικές τελικά, προσδοκίες στους συνταξιούχους, οι οποίες απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, με προφανή στόχο να αποκομίσει πρόσκαιρα επικοινωνιακά οφέλη.

1. Πράγματι, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται στη φορολογία (άρθρο 29 του ν. 3986/2011), σε όσους έχουν εισοδήματα από συντάξεις, άνω των 12.000 ευρώ ετησίως, από το 2023. Το μέτρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, αφορά μόλις 824.144 φορολογουμένους καθότι, η εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα έχει ήδη ανασταλεί, από το 2021.Με βάση τα στοιχεία του ενιαίου συστήματος ελέγχου και πληρωμών συντάξεων «ΗΛΙΟΣ»(τεύχος Ιουλίου 2022) προκύπτει ότι οι συνταξιούχοι της χώρας, που έχουν εισόδημα από συντάξεις, ανέρχονται σε 1.868.645.Οι 824.144 εξ αυτών, που θα ευνοηθούν από την ανωτέρω παρέμβαση, αποτελούν το 44,1% των συνταξιούχων της χώρας. Λιγότεροι δηλαδή από τους μισούς συνταξιούχους της χώρας, θα δουν αυξήσεις στα εισοδήματά τους, που ξεκινούν από τα 22 ευρώ και φτάνουν στα 687 ευρώ ετησίως, για τις πολύ υψηλές συντάξεις. Ακόμα και εκείνοι όμως που θα δουν τις σχετικές αυξήσεις, θα λάβουν ελάχιστη ενίσχυση. Για παράδειγμα, οι 523.354 συνταξιούχοι που κινούνται στην κλίμακα εισοδήματος από συντάξεις, από 1.000-1.500 ευρώ, θα λάβουν αύξηση 11 ευρώ το μήνα ή 132 ευρώ ετησίως, την ώρα που η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση, σαρώνει τα εισοδήματά τους.

2. Η κυβέρνηση «υπόσχεται» αυξήσεις στις συντάξεις, από το 2023, της τάξεως του 6-7% με βάση το ν.4670/2020, αυξήσεις που θα εξαρτηθούν από το ύψος του πληθωρισμού και την αύξηση του ΑΕΠ συνολικά το 2022 και οι οποίες θα καταβληθούν το 2023 και όχι τον Δεκέμβριο του 2022. Πράγματι ο σχετικός νόμος επαναλαμβάνει την ρύθμιση του 2017 (ν.4475/2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) που κράτησε παγωμένες τις αυξήσεις στις συντάξεις, μέχρι το 2023. Η κυβέρνηση για να «καρπωθεί» επικοινωνιακά τις εν λόγω «αυξήσεις» …επανανομοθέτησε την σχετική ρύθμιση(αρ.25 του ν.4670/2020) ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020. Ομως αυτό σημαίνει πρακτικά ότι, η σχετική αύξηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και χρόνια και μάλιστα, πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, που οδήγησε στις μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια και στα βασικά είδη κατανάλωσης. Πρόκειται λοιπόν, για ελάχιστη αποκατάσταση μιας κατάφωρης αδικίας εις βάρος των συνταξιούχων, που είδαν καθηλωμένες τις συντάξεις τους επί 12 έτη και όχι για μια αναγκαιότητα, που προέκυψε λόγω της νέας παγκόσμιας οικονομικής πραγματικότητας που επέβαλλε ο πόλεμος.

3. Η τρίτη αύξηση που υπόσχεται η κυβέρνηση, αφορά την επίσης νομοθετημένη(άρα και άσχετη με τις ανατιμήσεις) αύξηση του ν.4670/2020 που θεσπίστηκε, επίσης τον Φεβρουάριο του 2020. Αφορά μόλις περίπου 150.000 «παλαιούς» συνταξιούχους που περιμένουν την 4η ετήσια αύξηση από τον επανυπολογισμό του «νόμου Βρούτση» η οποία χορηγείται σε ετήσιες δόσεις και περιλαμβάνει αυξήσει ελάχιστων ευρώ. Η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων, απαιτείται να έχει πάνω από 30 έτη ασφάλισης και να μην έχει μεγάλη προσωπική διαφορά, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, οι αυξήσεις απλά συμψηφίζονται με την προσωπική διαφορά και η όποια αύξηση θα είναι μόνο λογιστική, χωρίς να φτάνει στην τσέπη των συνταξιούχων.

Από τα ανωτέρω και με εξαίρεση την εισφορά αλληλεγγύης, που θα βοηθήσει μόνο τις υψηλότερες συντάξεις και όχι τους χαμηλοσυνταξιούχους, προκύπτει ένα αβίαστο συμπέρασμα:

Καμία ενίσχυση δεν πρόκειται να δοθεί στους συνταξιούχους το 2023, αφού τα όποια μέτρα έχουν ανακοινωθεί, ψηφίστηκαν πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δεν μπορεί τώρα να παρουσιάζονται ως …επιπλέον μέτρα, που θα ανακουφίσουν τους συνταξιούχους, που βιώνουν ουσιαστικά αβοήθητοι, την εξαιρετικά δύσκολη και άδικη, οικονομική συγκυρία.

Τέτοια μέτρα άμεσης και οριζόντιας ενίσχυσης, προσωρινού χαρακτήρα, θα ήταν η μόνιμη επαναφορά της λεγόμενης 13ηςσυνταξης, οι αυξήσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης των χαμηλοσυνταξιούχων, η αποκατάσταση της αδικίας και η επιστροφή στους συνταξιούχους των αναδρομικών που επιδίκασε το ΣτΕ στις πρόσφατες αποφάσεις του, ανεξάρτητα από το αν έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη(επιστροφές αντισυνταγματικών μειώσεων σε επικουρικές και «δώρα») κλπ. Η κυβέρνηση όμως σε όλους τους τόνους, έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ισχυριζόμενη δήθεν δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Δεδομένου λοιπόν ότι, το μοναδικό μη προγραμματισμένο μέτρο, για το 2023 (ήδη από τις αρχές του 2020) παραμένει η καταργούμενη «φορολογική» εισφορά αλληλεγγύης, που κοστολογείται στα 400 εκατομμύρια ευρώ για τα δημόσια ταμεία και λαμβάνοντας υπόψη την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων από την αφαίμαξη των πολιτών(άρα και των συνταξιούχων), κατά 5 δις ευρώ(!) στο 7μηνο του 2022, αντιλαμβάνεται κανείς το προφανές:

Η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν είναι ότι δεν μπορεί, να στηρίξει τους συνταξιούχους.

Απλά δεν θέλει να το πράξει και τους εξαπατά συνειδητά.

* Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος – Εργατολόγος)

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)