to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:17 | 25.06.2019

Κοινωνία

Τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας στις 27/6 από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου

Την κήρυξη τρίωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας, στις 27 Ιουνίου 2019, από τις 12:00 έως τις 15:00, αποφάσισε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ).


Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΜ σε ανακοίνωση-ψήφισμα που απέστειλε προς τα πολιτικά κόμματα, εξηγεί τους λόγους της κινητοποίησης, επισημαίνοντας: «Απεργούμε, εξαιτίας της βαθιάς κρίσης που μαστίζει τον κλάδο του μετάλλου, της ανεργίας, της μη καταβολής δεδουλευμένων, των διαθεσιμοτήτων, της άρνησης υπογραφής κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας. Στο αιφνίδιο κλείσιμο κερδοφόρων επιχειρήσεων, που στο βωμό περισσότερου κέρδους, κλείνουν παραγωγικές και κερδοφόρες μονάδες, οδηγώντας στην ανεργία σημαντικότατο αριθμό μεταλλεργατών. Επίσης, απεργούμε, διότι καθημερινά προκαλούνται θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα με θύματα μεταλλεργάτες, εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας και της μη εφαρμογής μέτρων προστασίας».

Παράλληλα, η ΠΟΕΜ απαιτεί από τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και να δεσμευτούν για ένα πρόγραμμα στήριξης της εγχώριας παραγωγής και των εργοστασίων αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, «που σε αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες για τη χώρα αφήνονται μεθοδευμένα να καταρρεύσουν, Λάρκο, Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ναυπηγεία Ελευσίνας, ΕΑΣ, ΕΑΒ». Επιπλέον, η Ομοσπονδία ζητάει την πλήρη εφαρμογή μέτρων προστασίας των εργαζομένων και «την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων», ενώ για πραγματικά ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, απαιτεί να υπογράφουν τα συνδικάτα για τις αμοιβές και όχι να καθορίζονται από το υπουργείο Εργασίας.

Όπως σχολιάζει, «η αποβιομηχάνιση της χώρας είναι ραγδαία, η ανεργία μαστίζει την κοινωνία μας. Η αδιαφορία και η μετακύλιση ευθυνών διογκώνει τα προβλήματα».

«Η κρίση στον κλάδο του μετάλλου βαθαίνει συνεχώς και οι εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία και την εξαθλίωση» υπογραμμίζει η ΠΟΕΜ, αναφέροντας κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα:

«Frigoglass: Αιφνιδιαστικό κλείσιμο, 90 εργαζόμενοι στην ανεργία.

ΣΙΔΕΝΟΡ: Συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις για υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

BSH-ΠΙΤΣΟΣ: Παρά την ανακοίνωση κερδοφορίας της μητρικής εταιρείας Bosch, η διοίκηση επιμένει να κλείσει το εργοστάσιο της ΠΙΤΣΟΣ το 2020.

Χαλυβουργική: Άμεση επαναλειτουργία όλων των μονάδων του εργοστασίου και γρήγορη έκδοση δικαστικής απόφασης, πριν αυτή η καθυστέρηση αποβεί μοιραία για το μέλλον των εργαζομένων.

ΛΑΡΚΟ: Οδηγείται στο κλείσιμο με τις παλινωδίες και τους πειραματισμούς των υπευθύνων.

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Αβέβαιο μέλλον σε στρατηγικό κλάδο.

Ναυπηγεία Ελευσίνας: "Αόριστες λύσεις", χωρίς επίσημες και διαφανείς ενημερώσεις.

ΕΑΒ: Οικονομική ασφυξία, λόγω έλλειψης κεφαλαίων κίνησης, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να ισχύσει η επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), χωρίς τις αυθαίρετες τροποποιήσεις και διαγραφές του υπουργείου Οικονομικών, υπογραφή νέας ΣΣΕ.

ΕΑΣ: Έλλειψη χρηματοδότησης. Άθλια οικονομική κατάσταση της εταιρείας, άμεση λύση στα χρόνια προβλήματα, μέτρα ανάπτυξης, υπογραφή ΣΣΕ.

ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ: Απολύσεις- Μειώσεις παραγωγής.

ΕΛΒΟ: Κλείσιμο εργοστασίου.

SPIDER–Ν.ΠΕΤΣΙΟΣ ΚΑΙ ΥΙΟΙ: Κλειστό εργοστάσιο. Μεταφορά δραστηριότητας στο εξωτερικό, απλήρωτοι εργαζόμενοι».

«Δεν πρέπει να διαφεύγει ότι και άλλα εργοστάσια του κλάδου βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, με διαθεσιμότητες και στάσεις πληρωμών. Συνεχή θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, εξαιτίας της εντατικοποίησης της δουλειάς και της μη εφαρμογής μέτρων προστασίας» συμπληρώνει η ΠΟΕΜ στην ανακοίνωση-ψήφισμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)