to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:53 | 01.02.2020

Πολιτική

Τρικυμία στο προσφυγικό για χάρη της ακροδεξιάς

Επικίνδυνες πρακτικές από την κυβέρνηση για να καλύψει τα αδιέξοδα της πολιτικής της στο προσφυγικό και να "χαϊδέψει" πάλι την Ακροδεξιά - Καταδίκη από ανθρωπιστικές οργανώσεις και φορείς, θέμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κανόνων παροχής ασύλου θέτει η Ε.Ε - ΣΥΡΙΖΑ: Αποτρόπαιο το σχέδιο, αποτελεί πράξη ντροπής


Μετά το μπάχαλο στο ποδόσφαιρο, η τρικυμία στο προσφυγικό: η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να διασύρει τη χώρα στο εξωτερικό για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα και να δεχθεί τα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης, μόνο και μόνο για να «πουλήσει»... «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στην ακροδεξιά.

Ο λόγος για τα περίφημα (και απάνθρωπα ως σκέψη και σύλληψη) «πλωτά φράγματα», τον διαγωνισμό για τα οποία επιβεβαίωσε η ίδια η κυβέρνηση. Πέραν του γεγονότος, που και ένα παιδί του Δημοτικού γνωρίζει, ότι στη θάλασσα δεν μπορεί να υπάρξει τείχος, όπως ίσως ο κ. Στεφανής να έχει στο μυαλό του, βρισκόμαστε μπροστά σε μια παράλογη, ανεφάρμοστη και επικίνδυνη πρωτοβουλία.

Κι αυτό διότι, όπως τόνισαν την Παρασκευή 31/1 σε κοινή τους δήλωση οι Γιώργος Ψυχογιός, Νεκτάριος Σαντορινιός και Θοδωρή Δρίτσας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, στις θαλάσσιες περιοχές στις οποίες σχεδιάζεται η παρέμβαση, οι οποίες είναι υψηλής κίνησης σκαφών όλων των ειδών (από δεξαμενόπλοια έως αλιευτικά) τίθενται, εκτός των άλλων, και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας. Είναι προφανές πως μια τέτοια κίνηση δημιουργεί κινδύνους ναυτικών ατυχημάτων με απρόβλεπτες συνέπειες για κάθε είδους πλοία και για τους επιβαίνοντες σε αυτά.

Πανάκριβο δώρο;

«Οι φωτογραφικές προκηρύξεις πανάκριβων φραγμάτων που ολοκληρώνονται εντός πέντε ημερών,  περισσότερο  θυμίζουν δώρο σε κάποιους κατασκευαστές φραγμάτων και λιγότερο ουσιαστική παρέμβαση. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι για 2,5 χιλιόμετρα φράγματος, θα ξοδευτεί μισό εκατομμύριο;», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρότι μετά από έξι μήνες... ανακάλυψε την κομβική σημασία ενός Υπουργείου για την Μεταναστευτική Πολιτική,  διολισθαίνει κάθε μέρα και περισσότερο σε πολιτικές ακροδεξιάς κοπής που διακατέχονται από μισαλλοδοξία και ξενοφοβία. 

Την «επικίνδυνη και αναποτελεσματική η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο προσφυγικό» αναδεικνύει συνολικά η επίκαιρη επερώτηση 64 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε στις 30 Ιανουαρίου.

Η ακροδεξιά καραμέλα για το «ξέφραγο αμπέλι»

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει το απάνθρωπο και φαιδρό σχέδιο, ο Στ. Πέτσας δήλωσε την Παρασκευή ότι «για τον κ. Τσίπρα η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Για εμάς όμως έχει. Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», προσθέτοντας ότι: «Ενισχύουμε το Λιμενικό, ξεμπλοκάρουμε το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης και εξετάζουμε οποιοδήποτε μέσο μπορεί να μας βοηθήσει να προστατέψουμε τα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Ας το καταλάβουν όλοι. Τα πράγματα άλλαξαν».

«Σε περίπτωση που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αγνοεί τη γεωγραφία της χώρας, μπορεί να δει τη σχετική εικόνα η οποία απεικονίζει το μήκος του πλωτού φράγματος σε σχέση με τα θαλάσσια σύνορα μας στα ανατολικά της Λέσβου. Ίσως τότε αντιληφθεί το πόσο φαιδρά είναι τα σχέδια της κυβέρνησης του», απάντησε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, παραθέτοντας τη σχετική εικόνα που είναι αποκαλυπτική για  το γελοίο του πράγματος:

Την ίδια εικόνα αυτο-γελοιοποίησης εξέπεμψε από τη Χίο και ο αρμόδιος υπουργός, Ν. Μηταράκης, δηλώνονοντας ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά στα πλωτά φράγματα:

Από την πλευρά του, το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «γελοιότητα» την ιδέα της κυβέρνησης να τοποθετηθεί πλωτό φράγμα στο Αιγαίο. Όπως τονίζει, «η φύλαξη των συνόρων της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση. Απαιτεί ευρωπαϊκή συνεργασία, ενίσχυση των αρμοδίων υπηρεσιών με υποδομές και στελέχη και πίεση προς την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε» και καταγγέλλει την κυβέρνηση για πρόχειρους σχεδιασμούς που στοχεύουν στον επικοινωνιακό εντυπωσιασμό.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έντονη ανησυχία από τον τομέα Έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας για το πλωτό «φράγμα» Μητσοτάκη

«Ενημερωθήκαμε από τον Τύπο για τα σχέδια της κυβέρνησης»

Ενημερωθήκαμε για τα σχέδια της κυβέρνησης από τον Τύπο. Θα έρθουμε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τι σχεδιάζουν και ποιοι είναι οι στόχοι της εγκατάστασης ενός φράγματος», απάντησε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια καθιερωμένης ενημέρωσης την Πέμπτη για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η Επιτροπή θα διαδραματίσει πλήρως το ρόλο της σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου», προσέθεσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο να κάνουμε μια συγκεκριμένη τοποθέτηση για το θέμα, καθώς δεν έχουμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου».

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι γενικά τα φυσικά φράγματα δεν αντιβαίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, όμως έσπευσε να υπογραμμίσει ότι αυτά «δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στην αναζήτηση ασύλου που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η προστασία των εξωτερικών συνόρων είναι πρωτίστως αρμοδιότητα των κρατών - μελών, όμως οι γενικές αρχές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας εξακολουθούν να ισχύουν όπως ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, η αναλογικότητα όπως και όλα τα δικαιώματα και η νομοθεσία που υπάγονται στο νόμο για το άσυλο».

Παράλληλα υπενθύμισε ότι μπορεί η Επιτροπή να μην μπορεί να πάρει θέση πάνω στη μορφή του φυσικού εμποδίου, όμως πάντα αξιολογεί την αποτελεσματική πρόσβαση στο άσυλο.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Μεσαίωνας» τα «τείχη» στη θάλασσα σχολιάζει ο γερμανικος τύπος: «Μια ακριβή και παράλογη ιδέα»

Ουδέν σχόλιον από το Βερολίνο

Η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει σχετικά με τον πλωτό φράχτη, τον οποίο σκοπεύει να εγκαταστήσει η ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων της μόνο από τις αναφορές των ΜΜΕ και δεν επιθυμεί να σχολιάσει, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σήμερα σε σχετική ερώτηση.

«Αυτές τις αναφορές τις γνωρίζουμε κατ' αρχάς μόνο από τα ΜΜΕ και δεν διαθέτουμε δικά μας στοιχεία για το θέμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, έχει εκφραστεί σχετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι και ο θεματοφύλακας των Συνθηκών, για αυτό είναι ασφαλώς δική της αρμοδιότητα. Από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει δικά της στοιχεία, δεν έχω λόγο να το σχολιάσω», σημείωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Στιβ Άλτερ, απαντώντας σε ερώτηση εάν το εν λόγω μέσο μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, τόνισε ότι δεν γνωρίζει το σκεπτικό πίσω από το σχέδιο της Αθήνας και επισήμανε ότι η Γερμανία δεν χρησιμοποιεί ανάλογα μέσα για τη φύλαξη των συνόρων της στη Βόρεια Θάλασσα ή στη Βαλτική. «Πέρα από αυτό, όμως, είναι αρχή μας να μη σχολιάζουμε μέτρα που λαμβάνουν άλλα κράτη», πρόσθεσε ο κ. Άλτερ και διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει εάν το υπουργείο Εσωτερικών ή η Ομοσπονδιακή Αστυνομία είχαν συζητήσει για τέτοια μέτρα ή αν ακόμη η Αθήνα έχει μιλήσει σχετικά με τη FRONTEX.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)