to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:25 | 17.06.2013

Πολιτική

ΤρικούβΕΡΤος καυγάς – πάει για λουκέτο η κυβέρνηση

Του Θανάση Καρτερού


Σε λουκέτο οδηγείται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η τρικομματική κυβέρνηση. Κάτω από την τεράστια πίεση των λαϊκών αντιδράσεων για την ΕΡΤ και μέσα από ένα παιγνίδι εκβιασμών, απειλών και διαρροών, στο οποίο έχουν επιδοθεί, οι εταίροι υπονομεύουν ο ένας τον άλλο και όλοι μαζί την εικόνα της κυβερνητικής και πολιτικής σταθερότητας που τόσο καιρό και με τόση επιμέλεια καλλιεργούν.

• Ο Σαμαράς εμφανίζεται αμετακίνητος στο πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ, στο οποίο προχώρησε παρακάμπτοντας όχι μόνο τη Βουλή, αλλά και τους δυο εταίρους του.

• Η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ, μπροστά στον κίνδυνο να καταγραφούν οριστικά ως συμπληρώματα διατροφής του δεξιού αυταρχισμού, πράγμα που θα σημάνει την εκλογική καταστροφή τους, κρατούν από τη μεριά τους μια επίσης σκληρή στάση. Και απαιτούν να ανοίξει η ΕΡΤ ως προϋπόθεση για να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός, που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εξακολουθήσει να υπάρχει.

• Από ώρα σε ώρα όμως οι πιθανότητες κάποιας μέσης λύσης, βασισμένης σε μια υποχώρηση όλων των εταίρων, δείχνει όλο και πιο αδύνατη. Ο Σαμαράς, τόσο με το άρθρο του στην Καθημερινή, όσο και με την ομιλία του στο Ναύπλιο, όχι μόνο δεν κάνει το αναμενόμενο βήμα πίσω, αλλά κάνει και δυο ακόμα βήματα μπρος: Επιτίθεται, με προεκλογικούς μάλιστα όρους, στους δύο εταίρους του και τους απειλεί ότι θα τους φορτώσει παρεμπόδιση των μεταρρυθμίσεων αν επιμείνουν στις θέσεις τους. Ενώ ταυτόχρονα έβγαλε όλους τους υπουργούς του στη γύρα, σε μια κατεξοχήν επιθετική κίνηση διάσπασης του κυβερνητικού μετώπου, αλλά και συνοχής της ΝΔ.

• Ο Βενιζέλος σήκωσε το γάντι και ανταπαντά με μια επίθεση επίσης προεκλογικού χαρακτήρα, θυμίζοντας τις αντιμνημονιακές θέσεις του Σαμαρά και κατηγορώντας τον για αντιδημοκρατικές πρακτικές όχι μόνο στο θέμα της ΕΡΤ, αλλά και στη λειτουργία της Βουλής και της κυβέρνησης.

• Και η ΔΗΜΑΡ, αν και πάντα πιο προσεκτική, διαμηνύει σε όλους τους τόνους, ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να προσυπογράψει τις μονομερείς ενέργειες του πρωθυπουργού.

Απώλειες ωστόσο, όσο κι να προσπαθούν να το αποφύγουν, καταγράφουν όλοι οι κυβερνητικοί εταίροι. Ο Αντώνης Σαμαράς μιλάει μεν για «κάστρα των βολεμένων», τα οποία ανέλαβε να εκπορθήσει, αλλά δίνει την εντύπωση ότι ο ίδιος έχει κλειστεί στο κάστρο της ακροδεξιάς. Με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πληθώρα ευρωπαίων παραγόντων να παίρνουν αποστάσεις από τις ακρότητες της πολιτικής του. Και να τον επικρίνουν ως φορέα αστάθειας ακόμα κι εκείνοι που μέχρι χτες τον χειροκροτούσαν ως εγγυητή της κοινωνικής γαλήνης και της πολιτικής σταθερότητας.

Ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης από τη μεριά τους, ήδη πληρώνουν βαρύ τίμημα για τη στήριξη ενός πρωθυπουργού με ακροδεξιές αντιλήψεις. Και γνωρίζουν καλά ότι αν υποχωρήσουν και στην περίπτωση της ΕΡΤ τότε θα είναι τα πρώτα πολιτικά θύματα μιας επιχείρησης που οργάνωσε και διεξάγει ο Σαμαράς εναντίον των εργαζομένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση – και εναντίον τους.

Και τις πιο σοβαρές απώλειες σημειώνει βέβαια η ίδια η τρικομματική, που εμφανίστηκε ως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, πήρε τα πιο σκληρά μέτρα, και τώρα δίνει την εικόνα μιας ετερόκλητης μάζωξης χωρίς αρχές. Η πολυδιαφημισμένη ενότητά της τώρα γίνεται κομμάτια και θρύψαλα με ένα καυγά χωρίς προηγούμενο, που εκλαμβάνεται από μια υποψιασμένη κοινή γνώμη ως καυγάς για το πάπλωμα.

Σε κάθε περίπτωση και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να πούμε αντίο στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη. Και να υποδεχτούμε ή μια εκλογική μάχη μέσα στο καλοκαίρι, ή το ανέκδοτο μιας κυβέρνησης συνεργασίας στην οποία όλα τα συν θα είναι του Σαμαρά και όλη η λάντζα των λεγόμενων εταίρων του…

Και ως προς το ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση του απέναντι σε όλα αυτά, είναι χαρακτηριστική η φράση του Μάο Τσε Τουνγκ, που θυμήθηκε συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα: Μεγάλη αναταραχή-υπέροχη κατάσταση.

Πηγή: koutipandoras.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)