to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:03 | 02.04.2013

Πολιτική

Τρικομματική: Νέα χαράτσια σε δημόσιο, Δήμους και εκτός σχεδίου

Χαράτσια σε ακίνητα που μισθώνει το δημόσιο(!), αύξηση χαρατσιών σε Δήμους και χαράτσια στα εκτός σχεδίου κτίρια, προβλέπει μεταξύ άλλων η εφαρμογή του "παραδοσιακού" πλέον χαρατσιού και για το 2013, ενώ η τρικομματική κυβέρνηση υποτίθεται ότι θα κάνει "εκπτώσεις", γιατί ο ...κόσμος δεν έχει να πληρώσει!


Το σχέδιο της κυβέρνησης Σαμαρά προβλέψει μείωση του χαρατσιού για το 2013 για όλους τους ιδιοκτήτες(!), αλλά το πράσινο φως θα δοθεί μετά την έγκρισή του από τους αρχηγούς της τρικομματικής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τα έσοδα από το Έκτακτο Ειδικός Τέλος Ηλετροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) θα επιτρέψουν τη μείωση των συντελεστών! Με απλά ελληνικά η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μία ελάφρυνση του μέτρου για όλους, καθώς τα έσοδα που έχουν προβλεφθεί αποδείχθηκε ότι ήταν ...υποεκτιμημένα.

Συνεπώς η υπέρ-απόδοση των εσόδων δημιουργεί το απαραίτητο «μαξιλάρι» για τη μείωση των συντελεστών με μία πολύ μικρή αύξηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Παράγοντας του υπ. Οικονομικών αναφέρει ότι στη διαπραγμάτευση με την τρόικα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σχέδιο για την οριζόντια μείωση των συντελεστών του ΕΕΤΗΔΕ κατά 20% και μικρή αύξηση του ΦΑΠ. Οι επιβαρύνσεις στον ΦΑΠ θα είναι ανεπαίσθητες υπογραμμίζει ο ίδιος παράγοντας, αλλά απαραίτητες για να μειωθεί το ΕΕΤΗΔΕ.

Η πρόταση της τρικομματικής κυβέρνησης συμπεριλαμβάνει την εφαρμογή του ΕΕΤΗΔΕ και για τα κτίρια που μισθώνει το ελληνικό δημόσιο(!), την αύξηση των επιβαρύνσεων στους Δήμους δεδομένου, ότι μέχρι σήμερα υπολόγιζαν την αξία των ακινήτων τους με μικρότερους συντελεστές, και ρυθμίσεις για τα εκτός σχεδίου ακίνητα.

Ο ίδιος παράγοντας επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση αυτή με την τρόικα θα είναι ιδιαίτερα σύνθετη και δεν αποκλείεται όλα τα σενάρια να αλλάξουν. Δηλαδή να παραμείνει το ΕΕΤΗΔΕ ως έχει και να κερδίσει η κυβέρνηση μία μεγάλη αύξηση των δόσεων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες και κάτι ακόμα ίσως στην διαπραγμάτευση για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Επίσης, θα μπορούσε να δεχθεί η τρόικα μείωση του συντελεστή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στην εστίαση αλλά να είναι μικρότερες οι μειώσεις στο ΕΕΤΗΔΕ. Ολα αυτά τα σενάρια θα αξιολογηθούν από τους επικεφαλής της τρόικας ωστόσο προηγουμένως τα τεχνικά κλιμάκια θα διαπιστώσουν εάν τα νούμερα «βγαίνουν». Πάντως μία μείωση 20% των συντελεστών του ΕΕΤΗΔΕ θα δώσει ανάσα στα νοικοκυριά που καλούνται για τρίτο συνεχόμενο χρόνο να πληρώσουν έναν δυσβάσταχτο φόρο. Σημειώνεται ότι ΕΕΤΗΔΕ επιβάλλεται σήμερα σε περισσότερα από 5 εκατ. ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.Το ειδικό τέλος κλιμακώνεται από 3 ευρώ (τιμή ζώνης έως 500 ευρώ) έως και 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα ηλικίας έως και 4 ετών που βρίσκονται σε τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ/τμ.

Πηγή: Αυγή 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)