to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:51 | 28.05.2017

πηγή: Αυγή

Οικονομία

«Τρικλοποδιές» ΔΝΤ με τις συλλογικές συμβάσεις

Γιατί ο Τόμσεν δεν θέλει να μπει συγκεκριμένη ημερομηνία επαναφοράς


Του Ανδρέα Πετρόπουλου από την Αυγή

Εμπόδια συνεχίζει να θέτει το ΔΝΤ στην επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων ακόμα και μετά την ψήφιση των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης, επικεντρώνοντας κυρίως στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με τη λήξη του προγράμματος.

Όπως γίνεται φανερό από τις ενστάσεις Τόμσεν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου, το ΔΝΤ πιέζει έμμεσα να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες η θεσμοθέτηση των βασικών αρχών που διέπουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας αρνούμενο να αποδεχθεί συγκεκριμένη ημερομηνία επαναφοράς τους. Και αυτή η ημερομηνία δεν είναι άλλη από το τέλος του ισχύοντος προγράμματος, δηλαδή στις 20.8.2018.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Λίγο πριν αππό την ψήφιση των μέτρων στο κείμενο υπήρξε μια τροποποίηση που αφορούσε την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Ενώ στο αρχικό κείμενο προβλεπόταν να ισχύσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής προσαρμογής (δηλαδή στις 20.8.2018), τροποποιήθηκε προβλέποντας ότι οι δύο αυτές αρχές θα ισχύσουν μόνο εφόσον το πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Ουσιαστικά, οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ ζητούν να ορίσουν το πότε αυτοί θα δώσουν το «πράσινο φως» για την επιστροφή στην εργασιακή κανονικότητα. Και «οχυρώνονται» πίσω από την αιτιολογία ότι αυτό θα εξαρτηθεί μόνο όταν οι ίδιοι αποφανθούν ότι έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του προγράμματος. Αναιρώντας έτσι έμμεσα ότι η αναστολή των δύο συγκεκριμένων διατάξεων ισχύει μέχρι τις 20.8.2018, όπως άλλωστε υπαγορεύει ο Ν. 4024 του 2011.

Η επιμονή Τόμσεν...

Στο Eurogroup της 22ας Μαΐου αυτό έγινε φανερό, καθώς με ακόμα πιο καθαρό τρόπο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν επέμεινε για τη διατήρηση των εργασιακών διατάξεων που ψηφίστηκαν το 2011 έως τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς καμιά αναφορά σε ημερομηνίες. Ειδικά στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν έχει συμφωνήσει με τη διατύπωση συγκεκριμένης ημερομηνίας για την άρση της αναστολής των ρυθμίσεων.

Ο νόμος και η αιτιολογική έκθεση

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το άρθρο 16 του Ν. 4472/2017 αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι δύο αρχές παραμένουν παγωμένες «έως το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής». Το ΔΝΤ δεν έχει πρόβλημα με τη συγκεκριμένη διατύπωση, αλλά με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τον νόμο και στην οποία σε δύο σημεία αναφέρεται ότι από την 21η Αυγούστου 2018 το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων επανέρχεται στο καθεστώς που όριζε ο νόμος 1876 του 1990, πριν δηλαδή από την παρέμβαση του δεύτερου Μνημονίου, με την οποία ουσιαστικά καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Τι είχε αναφέρει η Έ. Αχτσιόγλου

Μιλώντας για την επαναρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων, η υπουργός Εργασίας Έ. Αχτσιόγλου είχε σημειώσει μιλώντας στη Βουλή:

«Το άρθρο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις προβλέπει ότι δύο βασικές αρχές των ΣΣΕ, η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης στην περίπτωση συρροής ΣΣΕ διαφορετικών επιπέδων και η αρχή της επεκτασιμότητας των κλαδικών ΣΣΕ δεν θα βρίσκονται σε αναστολή από την 21.8.2018. Η αναστολή των δύο αρχών παύει με το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής».
«Τι θα γίνει με την επαναφορά των ΣΣΕ και γιατί αυτή είναι τόσο σημαντική ακόμη και εάν δεν καταφέρουμε να την αποκαταστήσουμε για σήμερα αλλά από τις 21.8.2018; Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να διεκδικούν καλύτερους μισθούς και καλύτερους όρους εργασίας, θα μπορούν να υπογράφονται κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που αποτελούν και τον βασικότερο παράγοντα ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, ιδίως σε μια χώρα όπου έχουμε πάρα πολύ μικρές επιχειρήσεις» πρόσθεσε η κ. Αχτσιόγλου.

Να σημειωθεί όμως ότι η υπουργός Εργασίας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής πέρασε κάποιες νομοτεχνικές διορθώσεις στην εισηγητική, προσθέτοντας ότι βασική προϋπόθεση είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος. Δεν απέσυρε όμως τις ημερομηνίες, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του ΔΝΤ και στο Eurogroup!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)