to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:33 | 23.06.2014

Πολιτική

Τριήμερο του Ευρωπαϊκού Κινήματος Πολιτών, 25 με 27 Ιουνίου στην Αθήνα

Στις 25 – 26 και 27 Ιουνίου, πραγματοποιείται η ετήσια Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κινήματος Πολιτών (European Forum Civic) στην Ελλάδα.


Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή στις διαδικασίες του τριημέρου κάντε κλικ εδώ

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας θα διεξαχθούν στο Αμφιθέατρο «Σάκης Καράγεωργας ΙΙ» του Παντείου Πανεπιστημίου ώρα 15.00. και οι υπόλοιπες δύο ημέρες στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη στο Θησείο/Πετράλωνα.

Το πρόγραμμα του τριημέρου

Ημέρα Πολιτών 1 / 25 Ιουνίου / Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Σπουδών

3 – 6 μμ  Άνοιγμα συνδιάσκεψης επάνω στη κατάσταση στην Ελλάδα / Ελληνική κοινωνία πολιτών, ένα θετικό παράδειγμα αντίστασης, αλληλεγγύης και διάφορες μορφές δράσης του λαού για αλλαγή στη ζωή των πολιτών.

·       Καλωσόρισμα από τον Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κου Γρηγόρη Τσάλτα και του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Πολιτών κου Γιάν Ρόμπερτ Σουεσσέρ (Jan Robert Suesser)

·       Λέξεις / σημειώσεις κλειδιά από Ελληνα Ακαδημαϊκό πάνω στο θέμα ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος με τους παρευρισκόμενους.

*Πώς οι πολίτες οικοδομούν την αλληλεγγύη όπου το Κράτος αποτυγχάνει να εξασφαλίσει τα μίνιμουμ υπηρεσιών: παραδείγματα πρωτοβουλιών του κόσμου όπως τα κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά μπακάλικα και παντοπωλεία, το κίνημα ενάντια στις εξώσεις και τους πλειστηριασμούς.

* Παρουσίαση του «Αλληλεγγύη για όλους» Κίνημα,  όπου θα ακολουθήσουν ομιλίες και διάλογος με τους συμμετέχοντες για τον εναλλακτικό ρόλο που μπορεί να παίξει αυτή η αλληλεγγύη καθώς και τα κινήματα αντίστασης ως εναλλακτικές στην αποτυχία του Κράτους να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες κοινωνικής ωφέλειας. 

7μμ    Επισκέψεις σε τοπικές πρωτοβουλίες στην Αθήνα και δείπνο.

Ημέρα Πολιτών 2 / 26 Ιουνίου / Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη

10π.μ – 12.30μμ    

Μέρος Πρώτο /  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (ΤΟΥ ΛΑΟΥ) ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ : ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΟ ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ.

·       Λέξεις/ σημειώσεις κλειδιά αντανακλάσεις πάνω στην κοινωνική μετάλλαξη και πώς να αλλάξουμε την Ευρώπη : από τον κο Χάρη Γολέμη, οικονομολόγο από το δίκτυο  transform Europe (αλλάξτε την Ευρώπη) .  Διευθυντής του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», Ελλάς

·       Άνοιγμα διαλόγου του Φόρουμ πάνω στις λεξεις κλειδιά θέματα κινητικότητας της κοινωνίας των πολιτών , συντονιστής η κα Ραφαέλλα Μπολίνι (ms Raffaella Bolini), Αντιπρόεδρος του ΕΦΠ, ARCI, Ιταλία.

# ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Ασφαλής πρόσβαση στο κοινό / Οι κοινωνικές υπηρεσίες είναι οικονομικές?

Πλήθος χορηγιών στο κοινό/ για κοινωνική, συνεργατική, κυκλική, οριζόντια διεύθυνση των δημόσιων αγαθών.

Κατάληψη δημοσίων χώρων/ από διαμαρτυρία σε δράση χρηστική- ωφελιμιστική

# ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Οι τοπικές δράσεις αντικαθιστούν  ή ισοδυναμούν με τις προσφερόμενες δημόσιες υπηρεσίες και έχουν πρόσβαση στο κοινό?

Πώς η τοπική δράση επηρεάζει την σφαιρική σκέψη? Ποια δύναμη αλλαγής?

Ομιλητές : Αν Μαρί Περέτ (Anne-Marie Perret) Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Δημόσιων Υπηρεσιών Συνδικάτων (Γαλλία), Ολιβιέ Σούλμπάουμ (Olivier Schulbaum) , συν ιδρυτής του GOTEO (Ισπανία), Σύλβια Ντε Φάντι (Sylvia De Fanti), Teatro Valle Occupato (Ιταλία), Ρακέλ Φρέϊρε, (Raquel Freire) συν ιδρύτρια της Ακαδημίας Πολιτών (Πορτογαλία).

12.30 – 2 μμ  Διακοπή Μεσημεριανού και απόψεις (στο διάδρομο?)

2 – 4 μμ 

Μέρος Δεύτερο /  ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ :  ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ (ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ)  ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

·        Λέξεις Κλειδιά/ Σημειώσεις για την αντανάκλαση στο πως μπορείς να επανενώσεις τις πολιτικές με τον λαό και πως μεταφράζεται η τοπική πάλη ή αγώνας σε πολιτική δράση : Σύνθια Φλερύ (Cynthia Fleury), ερευνήτρια του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Παρισιού και συν ιδρύτρια του Collectif Roosevelt,ένα κίνημα πολιτών για την αλλαγή.

·        Ανοιχτές συζητήσεις/ διάλογοι στο φόρουμ συντονίστρια Ραφαέλλα Μπολίνι, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Πολιτών, ARCI, Ιταλία.

# ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

*Εγκαταλείποντας την ιεραρχία/ σπάζοντας την κορυφή/τέλος – κάτω/επάνω σκέψη/ σκέψη με όρους δικτύων

*Αναγέννηση της κοινωνίας των πολιτών πέρα από διχοτομίες / τι συνεργίες υπάρχουν μεταξύ κινημάτων πολιτών και «οργανωμένης» κοινωνίας πολιτών?

*Δυναμώνοντας τους πολίτες να παίρνουν συν ιδιοκτησία των δημόσιων χώρων.

# ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

*Πώς αναδομείς την πολιτική αντιπροσώπευση?

*Πώς ξαναχτίζεις έναν θετικό πανεθνικό λόγο?

          Ομιλητές :  Μπεάτε Κόλερ-Κόχ (Beate Kohler-Koch), επίτιμος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ, και διευθύντρια παραγωγής στο Μάνχάϊμ Κέντρο για Ευρωπαϊκές Κοινωνικές ΄Ερευνες (ΜΖΕS), Νίκολο Μιλανέζε (Niccolo Milanese) Αντιπρόεδρος των Ευρωπαϊκών Εναλλακτικών, Τζο Σώ (Jo Shaw) holds the Salvesen chair? των Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων και είναι ο Διευθυντής του Ινστιτούτου για Ανώτατες Ανθρωπιστικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Εγκμπερτ Φράνσεν (Egbert Fransen) Διευθυντής του Ινστιτούτου Parkhuis de Zwiger

Πολιτιστικού κέντρου.(Ολλανδία)

4 μμ  Διακοπή για καφέ

Προσφορές (απόψεων) είναι καλοδεχούμενες στο πίνακα ανακοινώσεων Απόψεων.

4.30 - 5.30 μμ Κλείσιμο των συζητήσεων/διαλόγων  και επόμενα βήματα από Κόνη Ρώϋτερ (Conny Reuter), Γενικός Γραμματέας του SOLIDAR και Ραφαέλλα Μπολίνι (Raffaela Bolini) αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Πολιτών.

8μμ    Δείπνο και κοινωνική μάζωξη

Ημέρα Πολιτών 3/ 27 Ιουνίου / Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη

9.30 πμ  – 1.00 μμ  Εσωτερική Γενική Συνέλευση Μελών του Ε.Φ.Π.

2019 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)