to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τριήμερο Ψυχαναλυτικό Συμπόσιο (27-29 Μαρτίου) στην Αθήνα


Η Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΨΨ) διοργανώνει το 14ο Επιστημονικό της Συμπόσιο με θέμα «Ναρκισσισμός, 100 χρόνια μετά», το οποίο πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη συγγραφή του έργου του Σίγκμουντ Φρόιντ: «Εισαγωγή στο ναρκισσισμό, 1914».

Οι εργασίες του Συμποσίου θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 27 Μαρτίου στις 9.30 και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 29 Μαρτίου στις 16.00.

100 χρόνια πριν ο Φρόιντ στην «ταραγμένη και αυτοκαταστροφική» εποχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου διατύπωνε το ψυχαναλυτικό νόημα του Ναρκισσισμού.

«Ο ναρκισσισμός όπως τον έχει περιγράψει ο Φρόιντ είναι ένα γνώρισμα όλων των ανθρώπων. Ο άνθρωπος σε μία πολύ αρχαϊκή περίοδο της ζωής του αποτελεί το επίκεντρο του κόσμου, είναι ένας μικρός θεός, κι έτσι οφείλει να αρχίζει τη ζωή του. Το μικρό παιδί είναι παντοδύναμο έτσι όπως το βλέπουμε σε όλες τις μυθολογίες και στις θρησκείες του κόσμου. Όμως αργότερα θα πρέπει βέβαια αυτός ο ναρκισσισμός χωρίς να εξαλειφθεί πλήρως, να υποχωρήσει έναντι μιας περισσότερο ρεαλιστικής εκτίμησης της πραγματικότητας. Δηλαδή δεν είμαι μόνος υπάρχουν κι οι άλλοι. Εντούτοις ο ναρκισσισμός παραμένει πληγωμένος και ανάλογα με την κοινωνικοποίηση του κάθε ατόμου είναι περισσότερο ή λιγότερο έκδηλος. Η ναρκισσιστική πληγή μεταξύ άλλων είναι δυνατόν να επουλωθεί και μέσω του εθνικισμού» (απόσπασμα συνέντευξης του Νίκου Τζαβάρα στην «Εφ.Συν.» στις 10/10/2013 με αφορμή το ρατσισμό, τον εθνικισμό και το ναζιστικό φαινόμενο).

Όπως αναφέρει στην εισαγωγή του προγράμματος του Συμποσίου ο Νίκος Χαμπέρης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΨΨ): «Σήμερα η Ευρώπη οχυρωμένη ξανά σε εγωκεντρικές πολιτικές οξύνει τις διυποκειμενικές και διαπολιτισμικές αντιθέσεις οδηγώντας τα πράγματα σε σκοτεινές ατραπούς. Η Ελλάδα μετεωριζόμενη μεταξύ της σαγήνης της αγάπης του εαυτού και της ψευδαισθητικής ικανοποίησης της εξάλειψης του άλλου, πληρώνει με τον πιο ακριβό τρόπο την εγωκεντρική της παρέκκλιση και τις επιπτώσεις της σε ατομικό, συλλογικό και κοινωνικό επίπεδο. Με την: «Εισαγωγή στον Ναρκισσισμό» πιστεύουμε η συνάντηση να συμβάλει στη δημιουργία ενός χώρου ελεύθερης σκέψης και προβληματισμού, ανταλλαγής γνώσης, πληροφορίας και εμπειρίας και σύνθεσης των απόψεων για τον Ναρκισσισμό και της συμβολής του στη δόμηση του ψυχικού οργάνου και της συνάντησης του ατομικού με το κοινωνικό»

Στο τριήμερο Επιστημονικό Συμπόσιο θα συμμετάσχουν Έλληνες και ξένοι ψυχαναλυτές ενώ εκτός από τα ενδιαφέροντα στρογγυλά τραπέζια θα προβληθεί και η ταινία του Βασίλη Λουλέ «Η θηλιά», παρουσία του σκηνοθέτη, ο οποίος θα παρευρεθεί στη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Το Συμπόσιο θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο «Divani Palace Acropolis». 

Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα του Συμποσίου: sybosio.pdf

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)