to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:42 | 14.05.2018

Κοινωνία

Τριήμερο ποικίλων δράσεων της ΓΓΙΦ στη Σύρο

Στο πλαίσιο άσκησης και προώθησης αποκεντρωμένων πολιτικών για ζητήματα έμφυλης ισότητας, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, μετέβη στη Σύρο την Πέμπτη 10/05/2018 εως το Σάββατο 12/05/2018. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της, συμμετείχε σε ένα εντατικοποιημένο πρόγραμμα δράσεων και δραστηριοτήτων.


Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 10/05/2018, η Γενική Γραμματέας επισκέφτηκε το Συμβουλευτικό Κέντρο (ΣΚ) Γυναικών Σύρου στην Ερμούπολη, το οποίο είναι πλήρως στελεχωμένο και αποτελείται από Γραμματεία Υποδοχής, Νομικό, Κοινωνική Λειτουργό και Ψυχολόγο και συζήτησε με τα στελέχη του ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου.

Ειδικότερα, η κα Κούβελα τόνισε την ανάγκη για εξωστρέφεια του Κέντρου, την δικτύωση με τοπικούς φορείς για τη συνδημιουργία κοινών δράσεων και εκδηλώσεων, ώστε να υπάρξει καλύτερη διάχυση και γνωστοποίηση του ΣΚ στην τοπική κοινωνία. Από την πλευρά τους, τα στελέχη του ΣΚ εξέθεσαν τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αναφορικά με την πρόσβαση και απεύθυνση των γυναικών στο ΣΚ. Επεσήμαναν, ωστόσο, ότι από το 2013 έως σήμερα, το ΣΚ έχει ήδη διαχειριστεί ένα υψηλό αριθμό περιπτώσεις γυναικών, που ανέρχεται στις 480.

Την Παρασκευή, 11/05/2018, η Γενική Γραμματέας συμμετείχε στην Διημερίδα με θέμα: «Φύλο και εκπαίδευση», συνδιοργανωτές/τριες της οποίας υπήρξαν η ΓΓΙΦ, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ν.Αιγαίου . Αξίζει να αναφερθεί πως η συγκεκριμένη διημερίδα αποτελεί την έκτη κατά σειρά που συνδιοργανώνει η ΓΓΙΦ με τις εκάστοτε Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, το ΥΠΠΕΘ και το ΙΕΠ, με τη συμμετοχή πολλών εκπαιδευτικών, γεγονός που αναδεικνύει αφενός τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας για επιμόρφωσή της σε ανάλογα θέματα και αφετέρου την ανάγκη αξιοποίησης της οπτικής του φύλου στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματέας, μέσα από την ομιλία της, επεσήμανε ότι : «Στην ΓΓΙΦ θεωρούμε ότι είναι αναγκαία και δυνατή η χάραξη μιας εκπαιδευτικής πολιτικής, που θα ενισχύει την έμφυλη ισότητα, αίροντας τις οποιεσδήποτε διακρίσεις» και συμπλήρωσε ότι: «Ως εκ τούτου, είναι αναγκαία η στήριξη από εσάς, τους εκπαιδευτικούς, άνδρες και γυναίκες, και τους αρμόδιους φορείς, από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, την οποία καλούμε ως αρωγό στην προσπάθεια δημιουργίας μιας κοινωνίας, που θα ενισχύει και θα αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της, ανεξαρτήτως φύλου με όρους αλληλεγγύης και δημοκρατίας».

Παράλληλα, το ΙΕΠ εκπροσωπήθηκε απο τον αντιπρόεδρό του, κο Παύλο Χαραμή, ενώ η Περιφερειακή Διεύθυνση από τις κκ Τσαμπίκα Καράκιζα Παπαθερινού, Προισταμένη ΕΚΠΑ, ΔΕ, ΠΔΕ Ν. Αιγαίου και Παρασκευή Δεληκάρη, Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων Κυκλάδων. Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης και ο κος Βασίλειος Καραγιάννης, Περιφερειακός Δ/ντής Εκπ/σης Κυκλάδων και η κα Μαρκέλλα Παραμυθιώτου, Διευθύντρια Α/θμιας Εκπ/σης Κυκάδων.

Το Σάββατο 12/05/2018, στο πλαίσιο των επαφών της με τοπικούς φορείς, η Γενική Γραμματέας συναντήθηκε με την κα Μαργαρίτα Μπουραντά, Κοινή Διοικήτρια των διασυνδεομένων Νοσοκομείων Γ.Ν Σύρου-Γ.Ν-Κ.Υ Νάξου και διερεύνησαν την δυνατότητα από κοινού δράσεων ενημέρωσης και παρέμβασης με το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου για διάφορα θέματα, όπως της έμφυλης βίας ή της υγείας των γυναικών κτλ.

Πέραν των ανωτέρω, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και στο Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου, που αποτυπώνει την πλούσια βιομηχανική κληρονομιά του νησιού και διευθύντρια του οποίου επί σειρά ετών υπήρξε η κα Ειρήνη Δράκου. Η Γενική Γραμματέας, έθεσε το ζήτημα -μέσω δράσεων και συνεργειών με την τοπική κοινότητα και τους φορείς- να αναδειχθούν οι συνθήκες ζωής των γυναικών στο παρελθόν και το παρόν, η σχέση τους με τη βιομηχανική ανάπτυξη του τόπου, οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές αντιθέσεις μεταξύ τους, ο τρόπος ζωής του κτλ.

Τέλος, η κα Κούβελα επισκέφτηκε ένα παραδοσιακό εργαστήριο παραγωγής λουκουμιών, το λουκουμοποιείο της κας Ντίνας Ανδρειωμένου- Συκουτρή, το οποίο ιδρύθηκε το 1928 και μέχρι σήμερα διατηρεί τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής λουκουμιών, καθώς και τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Σύρου «το Καστρί» και ενημερώθηκε από την εκπρόσωπό τους, κα Δαρζέντα Άννα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως συνεταιρισμός, αλλά και για τον αδιάπτωτο αγώνα των γυναικών για την διατήρησή του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)