to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:08 | 14.12.2018

Κοινωνία

Τριήμερο δράσεων και επισκέψεων της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα, στη Μυτιλήνη

Το νησί της Μυτιλήνης επισκέφθηκε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, το τριήμερο 11-13/12/2018


«Κρίνεται αναγκαιότερο από ποτέ σήμερα να συνεχίσουμε να ενώνουμε όλες και όλοι τις δυνάμεις μας, προκειμένου να πέσουν οριστικά οι τίτλοι τέλους σε κάθε ειδεχθές φαινόμενο, που διακυβεύει την ισότητα, την αξιοπρέπεια, την ακεραιότητα και την υγεία όλων μας ανεξαιρέτως».

Το νησί της Μυτιλήνης επισκέφθηκε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, το τριήμερο 11-13/12/2018 και πραγματοποίησε επισκέψεις στις δομές για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, που λειτουργούν υπό την εποπτεία της ΓΓΙΦ, στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια και στον Καρά Τεπέ, ενώ συμμετείχε και σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα: «Γυναίκες, υγεία και κοινωνία».

Ειδικότερα, αναφορικά με την επίσκεψή της στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών, αλλά και το Συμβουλευτικό Κέντρο, η κα Κούβελα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει εκτενώς με τα στελέχη και των δύο δομών για την εύρυθμη λειτουργία τους, να συζητήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε ορισμένα ζητήματα διαχείρισης της καθημερινότητας των γυναικών που υφίστανται ή κινδυνεύουν να υποστούν έμφυλη βία ή/και πολλαπλές διακρίσεις όπως και να ενημερώσει τις εργαζόμενες των δομών, για τη νέα παράταση που πήρε το έργο για δύο επιπλέον χρόνια αλλά και για τη μετέπειτα μονιμοποίηση όλων των Δομών του πανελλαδικού δικτύου, την οποία κατοχυρώνει το νέο νομοσχέδιο «για την ουσιαστική ισότητα και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας» του Υπουργείου Εσωτερικών που θα έρθει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή.

Σε ο, τι αφορά την επίσκεψή της στους δυο χώρους φιλοξενίας προσφύγων του νησιού, η Γενική Γραμματέας περιηγήθηκε σε αυτούς, συνομίλησε στη Μόρια με τον διοικητή Γιάννη Μπαλμπακάκης και στο Καρά Τεπέ με τον διοικητή Σταύρο Μαυρογιάννη και τον Υποδιοικητή Δημήτρη Βαφέα διαβεβαιώνοντάς τους την αμέριστη στήριξη και βοήθεια της στο τιτάνιο αγώνα που δίνουν καθημερινά με φροντίδα και μέριμνα για τους πρόσφυγες, γυναίκες και άνδρες και των παιδιών τους, τονίζοντας την ανάγκη στενότερης συνεργασίας με βάση τους όρους που θέτει το πρωτόκολλο συνεργασίας της ΓΓΙΦ με πολλούς φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν των προβλημάτων των γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους καθώς και την αρτιότερη σύνδεση των δύο Κέντρων Φιλοξενίας με τις Δομές για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και των πολλαπλών διακρίσεων.

Επιπλέον, η Γενική Γραμματέας συμμετείχε και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο: «Γυναίκες, υγεία και κοινωνία», που πραγματοποιήθηκε στις 12/12/2018. Μέσω του χαιρετισμού της, η κα Κούβελα επεσήμανε τη σπουδαιότητα των επιμέρους θεματικών που συνέστησαν το περιεχόμενο της Ημερίδας και, αφού αναφέρθηκε αδρομερώς στο έργο της ΓΓΙΦ, αντικείμενο του οποίου είναι, μεταξύ άλλων, η υγεία των γυναικών και η συμμετοχή τους στην κοινωνία, με όρους ισότητας, αλληλεγγύης, δικαιωμάτων, αξιοπρέπειας και χωρίς καμία είδους διάκριση, τόνισε ότι: «Στην ΓΓΙΦ θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί της κατάκτησης και της έμπρακτης εφαρμογής της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλα τα πεδία και να προσφέρουμε την αμέριστη στήριξή μας σε κάθε προσπάθεια της Επιστήμης και των ανθρώπων της προς αυτήν την κατεύθυνση».

Κλείνοντας, η Γενική Γραμματέας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, και να συμπληρώσει ότι: «ιδίως στις μέρες μας, που το σκληρό, άνισο και άδικο πρόσωπο της βίας κατά των γυναικών μάς αποδεικνύει συχνά ότι η έμφυλη βία δεν είναι μόνο επικίνδυνη, επίφοβη και βλαπτική για την υγεία των γυναικών, αλλά μπορεί να αποβεί και μοιραία, φτάνοντας και στη δολοφονία, που σημαίνει την βίαιη αφαίρεση της ζωής, κρίνεται αναγκαιότερο από ποτέ να συνεχίσουμε να ενώνουμε όλες και όλοι τις δυνάμεις μας, προκειμένου να πέσουν οριστικά οι τίτλοι τέλους σε κάθε ειδεχθές φαινόμενο, που διακυβεύει την ισότητα, την αξιοπρέπεια, την ακεραιότητα και την υγεία όλων μας ανεξαιρέτως. Να σταματήσουν οι γυναικοκτονίες και να πάψουν οι ζωές των κοριτσιών και των γυναικών να είναι «επικηρυγμένες».

Στις συναντήσεις και δράσεις της ΓΓΙΦ συμμετείχε και η εκπρόσωπος της ΓΓΙΦ στην Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας, Κατερίνα Βόλτσιου.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΓΙΦ, ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΟΥΒΕΛΑ,

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ με τίτλο: «ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Κυρίες και κύριοι, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά και τιμή την εκδήλωσή σας, η οποία συσχετίζει τρεις κομβικές θεματικές για όλους και όλους μας: τις γυναίκες, την υγεία και την κοινωνία.

Και λέω ότι οι συγκεκριμένοι τομείς αφορούν όλους τους ανθρώπους, ιδίως αν αναλογιστούμε ότι βάλλονται και οι τρείς σημαντικά από τις έμφυλες ανισότητες που υφίστανται .

Από πλευράς μας, στην Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, αντιμαχόμαστε με κάθε τρόπο όλες εκείνες τις πρακτικές που υπονομεύουν την ισότητα των φύλων σε όλα τα πεδία του βίου μας και χαράσσουμε, υλοποιούμε και παρακολουθούμε τις πολιτικές που στοχεύουν στην κατάκτηση και την εφαρμογή της ισότητας των φύλων στην πράξη.

Ειδικότερα, με βασικό οδηγό μας το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων» της περιόδου 2016-2020, που καταρτίσαμε στην ΓΓΙΦ, έχουμε ορίσει 6 συγκεκριμένους άξονες προτεραιότητας του έργου μας, οι οποίοι αφορούν τις εξής θεματικές:

  1. Κοινωνική ένταξη και ισότιμη μεταχείριση γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις

  2. ‘Εμφυλη βία

  3. Αγορά εργασίας, εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής

  4. Εκπαίδευση, κατάρτιση, πολιτισμός, αθλητισμός και ΜΜΕ

  5. Υγεία

  6. Ισόρροπη συμμετοχή σε δομές εξουσίας, διαδικασίες και κέντρα λήψης αποφάσεων.

Πέραν αυτών, που συστήνουν και το μεγαλύτερο δυνατό εύρος των πεδίων και των θεματικών της καθημερινότητάς μας, φροντίζουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή όλων των επιμέρους θεμάτων που προκύπτουν καθημερινά και που έχουν ανάγκη από τις παρεμβάσεις μας, προκειμένου να αποκαθίστανται οι έμφυλες ανισότητες.

Ειδικότερα για τον τομέα της υγείας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή κατέχει εξέχουσα θέση στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εντούτοις, δεν είναι λίγες οι φορές που τα δικαιώματα των γυναικών για ισότιμη πρόσβαση στην υγεία καταστρατηγούνται και παραβιάζονται, γεγονός που απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή αφύπνιση της κοινωνίας για την άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου.

Κυρίες και κύριοι,

Στην Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, συμπεριλαμβάνοντας την υγεία στους άξονες προτεραιότητας του έργου μας, μεριμνούμε για την καλύτερη δυνατή εξασφάλιση της πρόσβασης των γυναικών στην υγεία χωρίς διακρίσεις, με όρους ισότητας και ίσων δικαιωμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση των έμφυλων ανισοτήτων στο χώρο της υγείας, η ΓΓΙΦ έχει διαμορφώσει τρεις διακριτούς στόχους, όπως αποτυπώνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2016-2020, που αφορούν:


 

  1. Την ένταξη της οπτικής του φύλου στις πολιτικές για την υγεία

  2. Την άρση των έμφυλων στερεοτύπων στην υγεία και τις υπηρεσίες της και

  3. Την αντιμετώπιση ζητημάτων υγείας για γυναίκες που ανήκουν σε ειδικές ομάδες πληθυσμού και υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις.


 

Επιπλέον, μέσα από το Παρατηρητήριο για την Ισότητα των Φύλων, που είναι ο διαδικτυακός κόμβος της ΓΓΙΦ για τη συλλογή, ανάλυση, επεξεργασία και διάχυση στατιστικών δεδομένων και δεικτών που σχετίζονται με τις πολιτικές ισότητα των δύο φύλων, δημοσιεύονται κάθε τόσο ενημερωτικά σημειώματα μέσα από τα οποία αποτυπώνονται οι έμφυλες διαφοροποιήσεις σε 12 βασικά πεδία πολιτικής και η παρακολούθηση των τάσεων και των εξελίξεων στην Ελλάδα σε βάθος χρόνου. Η θεματική «Γυναίκα και Υγεία» συμπεριλαμβάνεται στους δείκτες του Παρατηρητηρίου και μας προσφέρει κάθε τόσο πολύ χρήσιμες αναλύσεις για ποικίλες θεματικές (όπως, για παράδειγμα η χρήση αλκοόλ, το κάπνισμα, πτυχές που αφορούν την μητρότητα κ.α.)

Επιπρόσθετα και ενδεικτικά μόνο, θα αναφερθώ σε ορισμένες ακόμη δράσεις μας για τη θεματική «Γυναίκα και Υγεία», όπως:

  • Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με τίτλο «ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», έργο που στοχεύει στην ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, διασυνδεόμενων με τις τοπικές κοινότητες και τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες και δομές, προς όφελος ευάλωτων ομάδων πληθυσμών.

Πιο συγκεκριμένα, ορισμένες από τις δράσεις που περιλαμβάνει και απευθύνονται στις γυναίκες, είναι ο καρδιολογικός και παθολογικός έλεγχος ,η γυναικολογική εξέταση, test pap,μαστογραφία, παθολογικός και καρδιολογικός έλεγχος, παιδιατρικός έλεγχος και εμβολιασμοί.

  • Πραγματοποιήσαμε Ημερίδα για τον μητρικό θηλασμό και τα θαυμαστά οφέλη του και διαπιστώσαμε τη μεγάλη απήχηση που είχε, εφόσον πρόκειται για μια θεματική που ενδιαφέρει πολλές μητέρες, αλλά και υποψήφιες μητέρες.


 

  • Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με διοικητικά στελέχη Τραπεζών, με σκοπό να υποστηριχθεί ο μητρικός θηλασμός στο χώρο εργασίας μετά την άδεια τοκετού και ανατροφής τέκνου. Διερευνήσαμε την ύπαρξη κατάλληλης- από άποψη υγιεινής- αίθουσας, όπου θα μπορεί η θηλάζουσα να αντλεί με έκθλιψη και να αποθηκεύει το γάλα της. Επιπλέον, συζητήσαμε και για τη δυνατότητα ελαστικότερου προγράμματος εργασίας, που θα διευκολύνει τη θηλάζουσα, όταν επιστρέψει στην εργασία της.

  • Συναντηθήκαμε με τον βουλευτή κ. Μανιό, συνοδευόμενο από εκπροσώπους μαιών, ο οποίος έκανε καταγγελία σχετικά με το μεγάλο όγκο καισαρικών τομών που διενεργούνται στη χώρα μας. Οι μαίες παρέθεσαν τα προβλήματα που είναι δυνατό να προκληθούν μετά από ιατρική πρόκληση πρόωρου τοκετού.

Σε αυτό το σημείο θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο

Η επίθεση του νεοφιλελευθερισμού στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των γυναικών εκφράζεται και στο πεδίο των θηλυκών αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και ιδιαίτερα στα θέματα της σεξουαλικής επιλογής, τα αυτορρύθμισης της αναπαραγωγικής γυναικείας λειτουργίας , στην ουσία στην ίδια τη θηλυκή σεξουαλικότητα.

Η εγκυμοσύνη έχει καταστεί αντικείμενο ευρείας οικονομικής εκμετάλλευσης π. χ με τον αριθμό των καισαρικών στη χώρα μας να βρίσκεται σε πολύ υψηλά ποσοστά συγκριτικά με άλλες χώρες.

Το δικαίωμα στην έκτρωση βάλλεται από συντηρητικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους αλλά και από νεοναζί (που όχι σπάνια ταυτίζεται με φόνο), ακόμα και αν υπάρχουν λόγοι υγείας, ενώ αμφισβητείται κάποιες φορές η τεχνικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Όμως κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει η ίδια πότε και πόσα παιδιά θα κάνει. Η ενθάρρυνση της μητρότητας ως επιλογής και η διασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων, ιατρικών και κοινωνικών (εργατική νομοθεσία) για την πραγμάτωση της δεν σχετίζεται με αντιλήψεις περί δημογραφικού προβλήματος.

Η ΓΓΙΦ αναγνωρίζει και σέβεται τα αναπαραγωγικά και σεξουαλικά δικαιώματα, όπως αυτά προσδιορίστηκαν από το 2011 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Οικογενειακού Προγραμματισμού ( IPPF). Κατά συνέπεια, στηρίζει τόσο την πρόσβαση κάθε γυναίκα στις μεθόδους αντισύλληψης και στην τεχνική διακοπή κύησης, όσο και σε υψηλού επιπέδου φροντίδα υγείας που αφορά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, την λοχεία αλλά και την ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Επίσης


 

  • Πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και ενημερωθήκαμε για θέματα εξωσωματικής γονιμοποίησης και ειδικότερα για τα ηλικιακά όρια των ενδιαφερομένων γυναικών.


 

  • Διοργανώσαμε επιστημονική ημερίδα με τίτλο «ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ», κατά την οποία διακεκριμένοι επιστήμονες παρέθεσαν σύγχρονες απόψεις για θέματα υγείας που απασχολούν το γυναικείο φύλο.


 

  • Συμμετείχαμε σε ημερίδα που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και τη Μόνιμη Επιτροπή Γυναικών με Αναπηρία & Χρόνιες Παθήσεις με θέμα «Γυναίκες με αναπηρία».


 

  • Στις συναντήσεις με τους υπουργούς Παιδεία και Υγείας μεταξύ άλλων έχουμε προτείνει:

-την εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στη μαθησιακή ύλη όλης της εκπαιδευτικής βαθμίδας. Πανελλαδική και συνεχής ενημέρωση γύρω από την αντισύλληψη και την προφύλαξη.

-σε σχέση με τις κακοποιημένες γυναίκες που προσφεύγουν στα νοσοκομεία να υπάρχει συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και πρόνοιας προκειμένου κατά τη διάρκεια της καθημερινής τους εργασίας να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν την κακοποίηση, να συμβάλλουν στην αξιολόγηση της επικινδυνότητας, να καθοδηγήσουν την κακοποιημένη να σχεδιάσει το δικό της σχέδιο ασφαλείας ,να συμβάλλουν στην τεκμηρίωση των περιστατικών κακοποίησης, να προβαίνουν στις κατάλληλες παραπομπές ανάλογα με τις ανάγκες κάθε γυναίκας και κοριτσιού.

-Καλή συνεργασία με τις δομές τις ΓΓΙΦ (Συμβουλευτικά κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας γυναικών)

-Ιδιαίτερη μέριμνα για τις γυναίκες που εκπορνεύονται χωρίς τη θέληση τους και παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Κυρίες και κύριοι,

Οι παραπάνω δράσεις μας είναι μόνο ένα ελάχιστο δείγμα από τον καθημερινό αγώνα της ΓΓΙΦ για την υπέρβαση των έμφυλων ανισοτήτων στην κοινωνία μας συνολικά. Και δε θα ήθελα να παραλείψω να τονίσω ότι στον αγώνα μας για την οριστική εδραίωση της ισότητας των φύλων παντού έχουμε για σύμμαχο και συνοδοιπόρο την Κυβέρνησή μας, η οποία έχει θέσει τα θέματα ισότητας των φύλων εν γένει στην προτεραιότητα του έργου της και έχει ενσωματώσει την έμφυλη διάσταση σε κάθε τομέα των πολιτικών της.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τι μεγάλη προσπάθεια που γίνεται σήμερα για τη στήριξη της δημόσιας υγείας με προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, το άνοιγμα νοσοκομειακών μονάδων, τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων συνανθρώπων μας στην υγεία, τη μείωση έως μηδενισμού της συμμετοχής σε φάρμακα και εξετάσεις όπως πχ. και η δωρεάν εξέταση της ψηφιακής μαστογραφίας.

Φίλες και φίλοι,

Βάσει όλων αυτών, πεπεισμένη για την ποιότητα της δουλειάς σας και βέβαιη για τη σπουδαία συμβολή της ακαδημαϊκής κοινότητας στις ζωές όλων μας, θα ήθελα απλώς να επισημάνω ότι στην ΓΓΙΦ θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί της κατάκτησης και της έμπρακτης εφαρμογής της ουσιαστικής ισότητας των φύλων προς πάσα κατεύθυνση και να σας διαβεβαιώσω για την αμέριστη στήριξή μας σε κάθε προσπάθεια της Επιστήμης και των ανθρώπων της προς αυτήν την κατεύθυνση.

Και ιδίως στις μέρες μας, που το σκληρό, άνισο και άδικο πρόσωπο της βίας κατά των γυναικών μας αποδεικνύει συχνά ότι η έμφυλη βία δεν είναι μόνο επικίνδυνη, επίφοβη και βλαπτική για την υγεία των γυναικών, αλλά μπορεί να αποβεί και μοιραία, φτάνοντας και στη δολοφονία, που σημαίνει την βίαιη αφαίρεση της ζωής. Πρόσφατο θύμα της είναι η φοιτήτρια Ελένη Τοπαλούδη.

Σήμερα λοιπόν κρίνεται αναγκαιότερο από ποτέ, να αφυπνιστούμε ως κοινωνία και να συνεχίσουμε να ενώνουμε όλες και όλοι μας τις δυνάμεις μας, προκειμένου να πέσουν οριστικά οι τίτλοι τέλους σε κάθε ειδεχθές φαινόμενο, που διακυβεύει την ισότητα, την αξιοπρέπεια, την ακεραιότητα και την υγεία όλων μας ανεξαιρέτως. Να σταματήσουν οι γυναικοκτονίες και να πάψουν οι ζωές των γυναικών και των κοριτσιών να είναι «επικηρυγμένες».

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι καλή επιτυχία στη σημερινή εκδήλωση, ελπίζοντας ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα διοργάνωσης αντίστοιχων α\εκδηλώσεων οι περισσότεροι δυνατοί φορείς της γνώσης, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών εν γένει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)