to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:08 | 29.04.2015

Πολιτική

Συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη-Σίσι: Ενδυνάμωση σχέσεων με πρακτικά μέτρα συνεργασίας (ενημέρωση - βίντεο - φωτογραφίες)

Θέματα ενέργειας, οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων, έματα τρομοκρατίας, ασφάλειας και άμυνας, το Κυπριακό και το Μεσανατολικό στο επίκεντρο της σημερινής τριμερούς Σύνοδου Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, στη Λευκωσία - Αλ. Τσίπρας: Συμφωνία να προχωρήσει η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών όπου αυτό δεν απαιτεί την συνεννόηση και συνεργασία τρίτων χωρών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας - Απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση για τη πραγματοποίηση στην Ελλάδα, της τρίτης τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου


Ολοκληρώθηκε στη Λευκωσία η τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου σε επίπεδο αρχηγών χωρών για την αναβάθμιση των σχέσεων στον οικονομικό, πολιτικό, ενεργειακό και διπλωματικό τομέα. Μετά τη συνάντησή τους ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φατάχ Ελ Σίσι αναμένεται να υπογράψουν νέα διακήρυξη. 

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Συνεχής ενημέρωση:

15:00 Υπογραμμίσαμε πόσο σημαντικό είναι, η ενεργειακή συνεργασία να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας, και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε περαιτέρω με τις διαβουλεύσεις για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, όπου αυτό είναι απαραίτητο» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μετά την τριμερή συνάντηση. Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου υπογραμμίζοντας ότι «η οικονομική, εμπορική και η ενεργειακή συνεργασία συμβάλλουν αποτελεσματικά και αποτελούν προυπόθεση για την εμπέδωση της ευημερίας αλλά και της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή». Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο και χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» την εκλογή Ακιντζί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα «την οποία θα παρακολουθήσουμε με προσοχή». (διαβάστε αναλυτικά).

14:50 Ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις των ηγετών Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου (δείτε το σχετικό βίντεο). Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, η Διακήρυξη της Λευκωσίας θα εκφράζει τη βούληση των τριών χωρών να συνεργασθούν στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, του εμπορίου του τουρισμού και του πολιτισμού.

Η διακήρυξη θα αναφέρεται στην προώθηση πρακτικών μέτρων για εφαρμογή της συνεργασίας των τριών χωρών που αποφασίστηκε στην πρώτη τριμερή διάσκεψη κορυφής του Καΐρου τον περασμένο Νοέμβριο. Όσον αφορά στον ενεργειακό τομέα, η διακήρυξη αναμένεται να εκφράζει την απόφαση των τριών χωρών να προχωρήσουν στον καθορισμό των αντιστοίχων αποκλειστικών οικονομικών ζωνών τους. Η αναφορά αυτή αφορά κυρίως στην Αίγυπτο και την Ελλάδα, δεδομένου ότι οι αντίστοιχες ζώνες Κύπρου και Αιγύπτου έχουν οριοθετηθεί εδώ και χρόνια.

Εξ άλλου, αναμένεται ότι πέραν της έκφρασης της θέσης για δίκαιη και ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και του Παλαιστινιακού, οι τρεις ηγέτες θα εκφράζουν τη βούληση των χωρών τους για από κοινού αντιμετώπιση του φαινομένου της αύξησης των μεταναστών στην περιοχή και την αποφασιστικότητα τους για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα αυτής που προέρχεται από το Ισλαμικό Κράτος. Οι τρεις χώρες, σύμφωνα με το προσχέδιο της διακήρυξης, θα αναφέρονται στην ανταλλαγή πληροφοριών και την από κοινού αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού.

14:00 Η Τριμερής σύνοδος, καλεί σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη όλα τα κράτη για ενεργή αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και εντατικοποίηση της προσπάθειας για αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών ομάδων  Καταγράφηκαν είπε, και τα όσα αναφέρονται στη διακήρυξη των αραβικών κρατών για το σχηματισμό αραβικής δύναμης για αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών.

 "Ο τριμερής μηχανισμός, ανεφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είναι ένα  παραδειγμα οφελημάτων μεταξύ άλλων, μέσω του στενού συντονισμού  ενεργειών και δράσεων καθώς και μεσω εμβάθυνσης σχεσεων μεταξύ ΕΕ και Αραβικου κόσμου.  "Επαναλάβαμε ότι ο διάλογος και η συνεργασία των τριών κρατών δεν στρέφεται εναντίον αλλης χώρας, αντιθέτως. Επαναβεβαιώσαμε την κοινή αντίληψη ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο μπορεί να είναι ως καταλύτης και να συμβάλει στην σταθερότητα της περιοχής". 

Όπως τόνισε ο Ν. Αναστασιάδης: Κατά τη σημερινή σύνοδο είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τρόπους εμβάθυνσης της ήδη στενής συνεργασίας αλλά και να αναπτύξουμε ιδεες για διεύρυνση σε νέα πεδία συνεργασίας. "Υιοθετήσαμε την διακηρυξη της Λευκωσίας που αποτελεί σημείο αναφοράς". 

 

13: 24 Το tweet του Αλέξη Τσίπρα από την τριημέρη συνάντηση στην Λευκωσία

13:00 Όπως αναφέρει το sigmalive.com, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των τριών χωρών, ενω αρχίζει η τριμερής συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών 

11:40 Άρχισαν οι διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Αιγύπτου. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί κατ΄ιδίαν συνάντηση των τριών ηγετών και ακολούθως διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.

11:20 Στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου έφθασε λίγο πριν τις 11 ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Θα ακολουθήσει κατ΄ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Σίσι και του Ελληνα Πρωθυπουργού και αργότερα διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί κατ΄ιδίαν συνάντηση των τριών ηγετών και ακολούθως διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου. Ακολούθως οι τρεις ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ (πληροφορίες: sigmalive.com).

 
 
 
 
 

11:00 Η άφιξη του Αλ Σίσι

*****

Η τριμερής συνάντηση αναμένεται να συγκεντρώσει και πάλι το διεθνές ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί την μοναδική, εδραιωμένη διπλωματική πρωτοβουλία διαλόγου και συνεργασίας στην Μεσόγειο,

Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Αιγύπτου, Αμντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, θα καταλήξει σε μια κοινή διακήρυξη, τη Διακήρυξη της Λευκωσίας, με την οποία θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές στους αρμόδιους υπουργούς των τριών χωρών να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα προς αυτές τις κατευθύνσεις, ενώ στο άμεσο μέλλον αναμένονται τρεις τριμερείς συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας και της ενέργειας.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας, Επενδύσεων, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της χώρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, ενώ από πλευράς Κύπρου, θα συμμετέχουν στην τριμερή οι υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Οικονομικών.

Με την άφιξη του Αιγύπτιου προέδρου θα γίνει η επίσημη τελετή υποδοχής από τον κύπριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Θα ακολουθήσει κατ΄ιδίαν συνάντηση μεταξύ του κύπριου προέδρου και του προέδρου Σίσι την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, θα αφιχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει η τελετή επίσημης υποδοχής του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ του προέδρου Σίσι και του Ελληνα πρωθυπουργού και αργότερα διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση των τριών ηγετών και ακολούθως διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.

Ακολούθως οι τρεις ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος Σίσι, ο πρωθυπουργός Τσίπρας και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, που θα παραθέσει προς τιμή τους ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)