to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:46 | 19.11.2014

Κοινωνία

Τριήμερη αποχή δικηγόρων σε όλη τη χώρα

3ήμερη προειδοποιητική αποχή πραγματοποιούν από σήμερα 19 έως και τις 21/11/14, οι δικηγόροι διαμαρτυρόμενοι για το νέο σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ) που κατατέθηκε στη Βουλή.


Η Συντονιστική Επιτροπή των δικηγορικών συλλόγων υπό τον πρόεδρο ΔΣΑ Β. Αλεξανδρή χαρακτηρίζει ατυχείς και απρόσφορες τις νέες ρυθμίσεις και προσχηματικό τον διάλογο στη διαβούλευση, επισημαίνοντας ότι περιορίζουν δικαιώματα των πολιτών, εξυπηρετούν συμφέροντα των τραπεζών και ότι θα οδηγήσουν σε επιβράδυνση αντί για επιτάχυνση της απονομής της πολιτικής δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο των αντιδράσεων που αναμένεται να ενταθούν (ακόμα και με κινητοποιήσεις διαρκείας) οι δικηγορικοί σύλλογοι σχεδιάζουν ταυτόχρονη συνεδρίαση αύριο των ΔΣ τους, συνέντευξη Τύπου με συμμετοχή εκπροσώπων και άλλων φορέων (δικαστικών ενώσεων, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, επιμελητηρίων, συμβολαιογράφων κ.λπ.), αλλά και σύγκληση της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων στις 21/11/14 για περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Η αντίδραση απέναντι στο νέο σχέδιο ΚΠολΔ εστιάζεται κυρίως στις διατάξεις για την αναγκαστική εκτέλεση, γιατί «φαλκιδεύουν δραματικά τα δικαιώματα των οφειλετών των τραπεζών», στις ρυθμίσεις που περιορίζουν την απόδειξη με μάρτυρες στο ακροατήριο (με συνέπεια να αναιρείται κάθε έννοια δίκαιης δίκης), αλλά και στη διατήρηση εξοντωτικών παραβόλων και στην επέκταση του αγωγόσημου, που έχουν οδηγήσει σε «οιονεί αρνησιδικία» εν όψει της δραματικής οικονομικής κατάστασης των πολιτών. Οι δικηγόροι στρέφουν τα πυρά τους κατά των ρυθμίσεων που περιορίζουν τα ένδικα μέσα κατά των πλειστηριασμών σε δύο στάδια, έναν πριν και ένα μετά τη διεξαγωγή τους, ώστε να σταματήσουν οι ατέρμονες και χρονοβόρες διαδικασίες.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)