to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:01 | 18.02.2014

πηγή: alterthess.gr

Διεθνή

Τριγμοί στην κυβέρνηση Μέρκελ από το σκάνδαλο παιδικής πορνογραφίας

Προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί εάν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και κατόπιν Αγροτικής Ανάπτυξης Χανς-Πέτερ Φρίντριχ παρέβη τον νόμο, όταν αποκάλυψε στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών ότι το όνομα του βουλευτή τους Σεμπάστιαν Εντάτι αναφέρεται σε διεθνή έρευνα για παιδική πορνογραφία, διέταξε σήμερα η Εισαγγελία του Ανόβερου.


Στον απόηχο αυτής της υπόθεσης την περασμένη Παρασκευή ο κ. Φρίντριχ παραιτήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν ως τώρα δει το φως της δημοσιότητας, ο κ. Φρίντριχ είχε ενημερωθεί από τις γερμανικές υπηρεσίες για έρευνα που διεξήγετο από τις αρχές του Καναδά, λόγω της θέσης του στο υπουργείο Εσωτερικών και, με την απόφασή του να ενημερώσει τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες.

Ο κ. Εντάτι από την πλευρά του, παραιτήθηκε επικαλούμενος λόγους υγείας μία μόλις ημέρα πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο και η αστυνομία, σε έλεγχο που διενήργησε στο σπίτι του, δεν βρήκε οποιοδήποτε στοιχείο.

Σε σημερινή συνέντευξή του στο κρατικό ZDF , ο κ. Φρίντριχ, στέλεχος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη και διευκρίνισε ότι δέχθηκε πιέσεις προκειμένου να παραιτηθεί, από «αναξιόπιστους δικηγόρους και τυπολάτρες», οι οποίοι ήθελαν να τον βλάψουν.

Όπως είπε, αναρωτιόταν, «γιατί πρέπει να είσαι εσύ που θα παραιτηθείς, αφού απλώς έκανες το καθήκον σου;» και διευκρίνισε ότι δεν είχε δώσει στον κ. Γκάμπριελ λεπτομερείς πληροφορίες, αλλά τον είχε ενημερώσει μόνο για το γεγονός ότι υπήρχαν κάποιες «ταπεινωτικές πληροφορίες».

Δήλωσε μάλιστα ότι υπέθεσε ότι η συζήτησή τους θα παρέμενε εμπιστευτική και πως ό,τι έκανε, το έκανε προκειμένου να διαφυλάξει την διεθνή εικόνα της Γερμανίας.

Όπως είχε ήδη δηλώσει την Παρασκευή, ο κ. Φρίντριχ επανέλαβε ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από την πολιτική, προτιμά ωστόσο, σημείωσε, να μην συμμετάσχει στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του κόμματός του και των Σοσιαλδημοκρατών, με αφορμή την διαχείριση της υπόθεσης.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα βέλη της CSU στράφηκαν κυρίως εναντίον του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Τόμας Όπερμαν, ο οποίος αποκάλυψε ότι οι πληροφορίες είχαν διαρρεύσει από τον κ. Φρίντριχ, ενώ πολλά στελέχη των συντηρητικών κομμάτων ζήτησαν «να θυσιαστεί» από το κόμμα του, προκειμένου να αποδοθεί «δικαιοσύνη».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) έχει ζητήσει εξηγήσεις από το SPD, απαιτώντας να πληροφορηθεί «ποιος γνώριζε τι και πότε».

Κάποιοι κατηγορούν την ηγεσία του κόμματος ότι προειδοποίησε τον κ. Εντάτι για την έρευνα και του έδωσε έτσι χρόνο να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία.

«Το SPD πρέπει να κάνει ό,τι του αναλογεί προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της κυβέρνησης», δήλωσε ο Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ από το CDU, ενώ απόψε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντάται με τους αρχηγούς των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Χορστ Ζεεχόφερ, σε μια προσπάθεια αποφόρτισης του κλίματος.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ξεκαθαρίσουμε τα βασικά θέματα, προκειμένου να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη. Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι θα το πετύχουμε», δήλωσε η Μέρκελ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η γερμανική Βουλή θα δώσει όλες τις απαραίτητες απαντήσεις για την υπόθεση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)