to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:19 | 20.10.2021

Κοινωνία

Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου - Δεν επέτρεψαν φωτορεπόρτερ στην αίθουσα (ενημέρωση)

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί, σήμερα Τετάρτη 20/10, η δίκη των δολοφόνων του Ζακ Κωστόπουλου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας - Οι κατηγορούμενοι - ο κοσμηματοπώλης και ένας μεσίτης, και οι τέσσερις αστυνομικοί που είχαν πάει στο σημείο - είναι κατηγορούμενοι για θανατηφόρα σωματική βλάβη - Διαρκής ενημέρωση από το @ZJusticeWatch μέσα από το δικαστήριο - Η έδρα απέρριψε το εύλογο αίτημα να υπάρχουν φωτογράφοι μέσα στην αίθουσα - Στις 9/11 η συνέχεια της διαδικασίας


Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ξεκίνησε σήμερα η δίκη των έξι κατηγορουμένων,  δύο καταστηματαρχών και τεσσάρων αστυνομικών, για όσα συνέβησαν το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας όπου ξεψύχησε στο πεζοδρόμιο χτυπημένος ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος.

Τόσο οι δύο πολίτες, ο κοσμηματοπώλης και ένας μεσίτης, όσο και οι τέσσερις αστυνομικοί που είχαν σπεύσει στο σημείο είναι κατηγορούμενοι για θανατηφόρα σωματική βλάβη, ενώ ηδίκη προσδιορίστηκε για σήμερα μετά από αναβολή που είχε λάβει πριν έναν χρόνο λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.

Από την κινητοποίηση έξω από το δικαστήριο σήμερα, Τετάρτη το πρωί (φωτ.: Άγγελος Καλοδούκας για το left.gr)

Το δικαστήριο δεν επιτρέπει φωτογράφους μες στην αίθουσα

Το δικαστήριο, παρά τα αιτήματα της πολιτικής αγωγής, δεν επέτρεψε τελικά την παρουσία φωτορεπόρτερ στη δίκη. Αποφάνθηκε ότι «επιτρέπει την παρουσία έως 4 δημοσιογράφων, η παρουσία φωτογράφων δε θα γίνει δεκτή. Ως προς τις οργανώσεις: ένας παρατηρητής από το παρατηρητήριο, ένας από τη Διεθνή Αμνηστία, και ένας από τη ΛΟΑΤΚΙ οργάνωση».

Το δικαστήριο διέκοψε στις 14:44 για να συνεχίσει την επόμενη δικάσιμο στις 9 Νοεμβρίου, στην ίδια αίθουσα.

"Ρατσιστικό έγκλημα" ο θάνατος του Ζακ, σύμφωνα με τον αδελφό του -"Να μου εξηγήσετε γιατί ήρθε αυτό το μίσος" κατέθεσε η μητέρα του θύματος

«Ρατσιστικό έγκλημα» χαρακτήρισε τον βάναυσο θάνατο του αδελφού του ο Νίκος Κωστόπουλος, που κατέθεσε στο δικαστήριο λίγο πριν ανέβει στο βήμα η μητέρα του 33χρονου ακτιβιστή, η οποία ζήτησε από τους δικαστές να ρωτήσουν τον κοσμηματοπώλη τον οποίο αποκάλεσε «τέρας» να τους εξηγήσει «γιατί ήρθε αυτό το μίσος».

   Η τελευταία μάρτυρας της σημερινής διαδικασίας, η κ. Ελένη Κωστοπούλου, που είδε από τα βίντεο τον φρικιαστικό θάνατο του γιου της, παρακάλεσε τους δικαστές να μην αφήσουν «την κοινωνία να γίνει έτσι που ένας να σκοτώνει έναν άλλον άνθρωπο και να λέει οποιαδήποτε δικαιολογία».

   Η κ. Κωστοπούλου κατέθεσε σε φορτισμένο κλίμα πως ούτε η περιουσία ούτε τίποτε «δεν δικαιολογεί τον φόνο ενός ανθρώπου».

   Αναφερόμενη στον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη, η μάρτυρας είπε πως δεν ισχύουν όσα ισχυρίζονται περί άμυνας. «Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα, θα μπορούσαν να τον αφήσουν μέσα στο μαγαζί και να κάνουνε τη σύλληψη του. Και έτσι ίσως το παιδί μου να ήταν εδώ και να σας έλεγε γιατί μπήκε στο μαγαζί και να μην ήταν μέσα σε ένα υγρό τάφο, και να μάθω και εγώ γιατί μπήκε σε αυτό το μαγαζί. Σας παρακαλώ κάνετε το για την οικογένεια σας».

   Η μάρτυρας, που τα λόγια της συγκίνησαν πολλούς μέσα στην δικαστική αίθουσα, είπε:

    «Έφτασε η μέρα που κυνηγημένος φτάνει στο καταραμένο μαγαζί και δέχεται μίσος του τέρατος και δεν ξέρουμε, γιατί ήρθε αυτό το μίσος; Τι κρύβεται πίσω; Θα του έπαιρνε τα κοσμήματα του και τα χρυσαφικά του; Αφού δεν έγινε αυτό. Θέλω να τους ρωτήσετε, γιατί; Οι δικαιολογίες τους δεν στέκουν. Έχουν πει ψέματα για να στηρίξουν αυτές τις απάνθρωπες και βίαιες πράξεις τους, δεν έχω λόγια να περιγράψω τις πράξεις τους. Η αστυνομία δεν τον προστάτευσε. Η εικόνα είναι εκεί. Την έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι. Και τώρα είναι στα δικά σας χέρια και παρακαλώ μην αφήσετε την κοινωνία να γίνει έτσι που ένας να σκοτώνει έναν άλλο άνθρωπο και να λέει οποιαδήποτε δικαιολογία».

   Όπως είπε η μητέρα του θύματος, «ο Ζαχαρίας ήταν πολύ αγαπητός» τονίζοντας πως δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ βία. «Εκείνη την στιγμή ήταν ένα παιδί τρομοκρατημένο και φοβισμένο. Δεν μας είπαν ποτέ γιατί».

   Νωρίτερα ο αδελφός του θύματος Νίκος Κωστόπουλος, χαρακτήρισε τον θάνατο του Ζακ, «ρατσιστικό έγκλημα» τονίζοντας: «Για μένα είναι ρατσιστικό έγκλημα. Δεν γνωρίζω αν εκείνη την ημέρα είχε βαμμένα νύχια ή φορούσε άι λάινερ. Του άρεσε να είναι πολύχρωμος και όμορφος. Θεώρησαν ότι δεν αξίζει να ζει».

   Συγκινημένος και με μεγάλη φόρτιση, ο αδελφός του Ζακ αναφέρθηκε σε «ολιγωρία» με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος όταν αμέσως μετά το έγκλημα ήρθε στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στους δύο πολίτες κατηγορούμενους, ο μάρτυρας κατέθεσε την πεποίθηση του πως «σε εμένα είναι ξεκάθαρο πως θέλησαν να τον δολοφονήσουν.. ο ένας κλώτσησε έναν άνθρωπο και βγήκε στις κάμερες και μιλούσε. Ο μεσίτης στο λογαριασμό του στο Twitter όπου φαίνεται η ρατσιστική του τάση, χλεύαζε τον αδελφό μου» όπως είπε προκαλώντας αντίδραση της υπεράσπισης του κατηγορούμενου μεσίτη που είπε ότι ο λογαριασμός είναι με το ψευδώνυμο «snake» και όχι με το όνομα του κατηγορούμενου.

    Για την έρευνα της Αστυνομίας ο μάρτυρας κατέθεσε πως «χρειάστηκε να γίνω εγώ ερευνητής ή οι φίλοι μας και να πηγαίνουμε σε μαγαζιά να ζητάμε το βιντεοληπτικό υλικό. Υπήρχε ολιγωρία…πιστεύω ότι δεν ήθελαν να βρεθεί υλικό… προσπαθούσα να βρω τα περισσότερα στοιχεία…».

    -Πρόεδρος: Πως εξηγείτε ότι μπήκε στο μαγαζί;

   Μάρτυρας: Φοβισμένος ήταν. Του είχαν σπάσει το αυτοκίνητο. Έχει δεχθεί επίθεση στην Πατησίων από φασίστες ένα χρόνο πριν. Πιο κοντινό περιστατικό δεν γνωρίζω. Ήταν ένα παιδί που φοβόταν και πάντα είχε το νου του μην συμβεί κάτι. Κάποιος ή κάτι τον τρόμαξε και προσπάθησε να κρυφτεί κάπου, αλλά βρήκε το λάθος σημείο…

«Ένας θάνατος σε δημόσια θέα»

Ο θάνατος του 33χρονου ακτιβιστή που έρχεται στο προσκήνιο τρία χρόνια μετά, είχε συνταράξει μεγάλο μέρος της κοινωνίας λόγω της σκληρότητας των χτυπημάτων που δέχθηκε ο ακτιβιστής από τους κατηγορούμενους, σκηνές που καταγράφηκαν και μεταδόθηκαν από Μέσα Ενημέρωσης, ένας θάνατος σε δημόσια θέα, όπως έχει αναφέρει η Πολιτική Αγωγή. Το υλικό που αποτελεί μέρος της δικογραφίας που αναμένεται να προβληθεί στο δικαστήριο είναι ιδιαίτερα σκληρό καθώς καταγράφει τον 33χρονο να δέχεται σφοδρά χτυπήματα από τους δύο πρώτους κατηγορούμενους και τελικά να ξεψυχά ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να του περάσουν χειροπέδες.

Διαρκής ενημέρωση από τη δίκη

Το ZackieOh Justice Watch - @ZJusticeWatch καλύπτει τα τεκταινόμενα στη δίκη με διαρκείς ανταποκρίσεις από την αίθουσα του δικαστηρίου. ρία χρόνια μνήμη. Η πρωτοβουλία καλεί επίσης την Κυριακή 3/10, στις 6.30 μ.μ., στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα, σε εκδήλωση ενημέρωσης, με τίτλο: «Και η Δικαιοσύνη; Ο φόνος του/της ZackieOh/Ζακ Κωστόπουλου, ο δημόσιος διάλογος και η Δικαιοσύνη».

Οι ανταποκρίσεις από τη δίκη - ήδη η συνήγορος της οικογένειας, Άννυ Παπαρούσου, ζήτησε να διεξαχθεί σε μεγαλύτερη αίθουσα η δίκη.

Νάσος Ηλιόπουλος: «Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου το αίτημα για δικαιοσύνη παραμένει»

«Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου το αίτημα για δικαιοσύνη παραμένει» δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, που παρευρίσκεται στην κινητοποίηση. .

«Και παραμένει και το αίτημα για τη μνήμη, να μην ξεχάσουμε ότι ένας νέος άνθρωπος λιντσαρίστηκε, δολοφονήθηκε με αυτόν τον απάνθρωπο τρόπο μέρα μεσημέρι στο κέντρο της πόλης. Βρισκόμαστε εδώ για να στηρίξουμε όχι μόνο την οικογένεια και τους ανθρώπους του Ζακ Κωστόπουλου. Βρισκόμαστε εδώ για να στηρίξουμε ακριβώς αυτό το αίτημα για δικαιοσύνη και τον αγώνα για μια κοινωνία που δεν θα έχει χώρο για ανθρώπους χωρίς δικαιώματα, για αόρατους ανθρώπους. Μια κοινωνία, που θα μας χωράει όλες και όλους» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Περισσότερες φωτ. από την κινητοποίηση έξω από το δικαστήριο σήμερα, Τετάρτη πρωί (φωτ.: Άγγελος Καλοδούκας για το left.gr):

Το πανό της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Παρούσα και η Ανοιχτή Πόλη

Πρωτοβουλία «Justice For Zackie»: Η κατηγορία θα έπρεπε να είναι για ανθρωποκτονία

Στην ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία «Justice For Zackie», που καλεί σε συγκέντρωση έξω από το Πρωτοδικείο Αθηνών (Δέγλερη 4, στις 9 το πρωί) αναφέρει: 

«Στις 20 Οκτωβρίου 2021, στη συμπλήρωση τριών χρόνων και ενός μήνα ακριβώς από τη βάρβαρη δολοφονία του Ζακ, ορίστηκε εκ νέου η έναρξη της δίκης των δολοφόνων του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Θα είμαστε εκεί για να ακουστεί η φωνή του, για να ακουστεί η φωνή της, για να συνεχίσει να υπάρχει η ακαταμάχητη λαχτάρα για τη ζωή που κατάφερνε να εμφυσήσει σε όποιον/α/ο όδευε δίπλα του.

Θα είμαστε εκεί γιατί η τεράστια καθυστέρηση, ο εμπαιγμός από το δικαστικό σύστημα που ανθίσταται, αρνούμενο να αποδώσει ουσιαστική δικαιοσύνη, ακόμα και με στρεβλή κατηγορία (όχι ανθρωποκτονία ως όφειλε, αλλά θανατηφόρο σωματική βλάβη) δεν έχει σταματήσει από τις πρώτες στιγμές μετά την στυγερή δολοφονία του.

Θα είμαστε εκεί για να φτιάξουμε έναν κόσμο που θα μας χωράει όλες, όλους και όλα ελεύθερους και ελεύθερες.

Έναν κόσμο που δεν θα χωράει ο φόβος, τα στερεότυπα και τα "κουτάκια" της τοξικής κανονικότητας.

"Εάν με ρωτούσες τι θα ήθελες να αλλάξεις στην κοινωνία, επειδή οι φασίστες δε θα πάψουν να είναι φασίστες, θα ήταν όταν βλέπεις να επιτίθενται σε κάποιον να μην κοιτάς από την άλλη. Δε λέω να παίξεις ξύλο, γιατί ούτε εγώ το έχω με το ξύλο, αλλά μπορείς να βάλεις μια φωνή. Να κάνεις κάτι, να αντιδράσεις με κάποιον τρόπο" – Zackie Oh.

Ραντεβού στις 20 Οκτωβρίου 2021 στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, Πρωτοδικείο Αθηνών, Δέγλερη 4, στις 9πμ.»

Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ: Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθεί ο/η Ζακ/Zackie Oh  

Από την κινητοποίηση έξω από το δικαστήριο σήμερα, Τετάρτη το πρωί (φωτ.: Άγγελος Καλοδούκας για το left.gr / περισσότερες φωτογραφίες εδώ)

Τι αναφέρει το βούλευμα

Σύμφωνα με το βούλευμα του δικαστικού Συμβουλίου για την παραπομπή των έξι κατηγορουμένων, ο 33χρονος στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 2:30 το μεσημέρι "εισήλθε για άγνωστη αιτία" στο κοσμηματοπωλείο του 76χρονου κοσμηματοπώλη επί της οδού Γλάδστωνος του οποίου η πόρτα ήταν ανασφάλιστη από τον ιδιοκτήτη λόγω της ολιγόλεπτης απουσίας του. Ο Κωστόπουλος, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν σε υπερδιέγερση και όταν αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να εξέλθει γιατί "ασφάλισε" η πόρτα, άρχισε να χτυπά με πυροσβεστήρα αρχικά την γυάλινη θύρα και στην συνέχεια το κατώτερο επίπεδο της βιτρίνας που θρυμματίστηκε. Όταν το θύμα επιχείρησε να συρθεί για να βγει από εκεί δέχθηκε αλλεπάλληλα σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα από τον κοσμηματοπώλη και τον 58χρονο μεσίτη. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ ήδη ήταν αιμόφυρτος και σε "αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή... έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο" και με άσκηση έντονης βίας τον ακινητοποίησαν.

Οι σοβαρές σωματικές βλάβες που προκλήθηκαν από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχθηκε ο 33χρονος, "συντέλεσαν στην πρόκληση οργανικού στρες, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που αποτέλεσαν την τελική αιτία θανάτου" σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που περιλαμβάνονται στα στοιχεία της υπόθεσης.

Στο βούλευμα αναφέρεται πως οι δύο καταστηματάρχες είχαν στόχο "να μην αφήσουν το θύμα να διαφύγει" πλην όμως "εν όψει της ηλικίας τους και της στοιχειώδους κοινωνικής εμπειρίας που διέθεταν, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν ότι η επίθεσή τους σε βάρος του Κωστόπουλου με πλήγματα στην κεφαλή, ενόσω μάλλον διέρχονταν από θραυσμένο υαλοπίνακα, μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο του παθόντος, όμως από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, την οποία όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν, έδρασαν απερίσκεπτα και επιτέθηκαν κατά του παθόντος μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα".

Για τους τέσσερις ένστολους οι δικαστές του Συμβουλίου αναφέρουν ότι  "ενόψει της εκπαίδευσης που είχαν λάβει και της εμπειρίας που διέθεταν από την άσκηση των καθηκόντων τους, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν ότι τα χτυπήματα που κατάφεραν στον Κωστόπουλο, προκειμένου να τον ακινητοποιήσουν και να τον δεσμεύσουν, με δεδομένο ότι αυτός βρισκόταν σε κατάσταση υπερδιέγερσης, αλλά με προφανή αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του, έφερε πολλαπλά τραύματα και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή, θα επέτειναν τον ήδη υφιστάμενο κίνδυνο ζωής που αντιμετώπιζε και, όμως από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, την οποία όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν, έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο (...) μη προβλέποντας το επελθέν αποτέλεσμα. .".

Το δικαστικό συμβούλιο είχε απορρίψει τις αιτιάσεις της οικογένειας του ακτιβιστή ,που ζητά την αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Συγκέντρωση και στην Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στις 6 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη για την δικαίωση του Ζακ. 

«Η δίκη των δολοφόνων του Ζακ ξεκινά πάλι, τρία ολόκληρα χρόνια και έναν μήνα μετά το λιντσάρισμά του. Κατηγορούμενοι ο νοικοκυραίος κοσμηματοπώλης, ο ακροδεξιός μεσίτης και μόνο οι τέσσερις από τους εννιά αστυνομικούς που τον αποτελείωσαν. Η δικαίωση της Zackie αφορά όλη τη λοατκια+ κοινότητα. Η καθεμιά μας θα μπορούσε να είναι στη θέση της. Γι' αυτό και συγκεντρωνόμαστε την Τρίτη 19 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα στο Άγαλμα Βενιζέλου. Για να απαιτήσουμε την καταδίκη όλων των δολοφόνων. Για την αποκατάσταση της αλήθειας ως προς την προσωπικότητα του Ζακ. Για τη νίκη όλων των κινημάτων στα οποία συμμετείχε (λοατκια+, φεμινιστικό, κίνημα των οροθετικών στον HIV).

Μέσα στους αγώνες, σε δρόμους και στενά,
Ζακ θα είσαι μαζί μας, ως τη λευτεριά».

Διεθνής Αμνηστία: Τρία χρόνια αγώνας για δικαιοσύνη

«Ξεκινάει την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου η δίκη για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στην Αθήνα.

Ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν ακτιβιστής, drag-queen, και υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και των οροθετικών ανθρώπων. Έχασε τη ζωή του τον Σεπτέμβριο του 2018 έπειτα από εξαιρετικά βίαιη επίθεση που δέχτηκε αφού μπήκε σε κοσμηματοπωλείο στην περιοχή της Ομόνοιας και παγιδεύτηκε μέσα σε αυτό. Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον θάνατό του, ο Ζακ πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο που προκλήθηκε από τα πολλαπλά τραύματα που υπέστη.

Όλο αυτό το διάστημα η διεθνής κοινότητα δεν έμεινε αδρανής. Αντίθετα, κινητοποιήθηκε με ποικίλους τρόπους για την απόδοση ορατότητας στις παραβιάσεις, αλλά και για να βάλει τέλος στο στίγμα, τις προκαταλήψεις και τη ρητορική μίσους, με τα οποία ο Ζακ Κωστόπουλος και η οικογένειά του ήρθαν συχνά αντιμέτωποι ακόμα και μετά τον θάνατο του Ζακ.

Η Διεθνής Αμνηστία, ήδη από τον Ιανουάριο του 2020, έχει συγκεντρώσει και έχει δώσει στο φως της δημοσιότητας περισσότερες από 101.000 υπογραφές ανθρώπων από όλον τον κόσμο, που ζητούν εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και απόδοση δικαιοσύνης στο θύμα και την οικογένειά του.


Τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, της Zackie Oh, η απόδοση δικαιοσύνης ακόμη εκκρεμεί.

Η Διεθνής Αμνηστία - Ελληνικό Τμήμα έχει αιτηθεί να συμμετέχει ως επίσημη παρατηρήτρια της δίκης, από την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Η πρακτική αυτή είναι συνδεδεμένη με τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος σε δημόσια ακρόαση και της αρχής της δικαιοσύνης. Η δίκη αυτή είναι σημαντική καθώς σχετίζεται με θεμελιώδεις αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης του κράτους να προστατεύει το δικαίωμα στη ζωή». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)