to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τρεις ταινίες για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Μία ταινία από τη Σερβία, μία από την Ισλανδία και μία από την Αυστρία θα διεκδικήσουν φέτος το βραβείο LUX που απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι τρεις φιναλίστ είναι το "Druga strana...


Μία ταινία από τη Σερβία, μία από την Ισλανδία και μία από την Αυστρία θα διεκδικήσουν φέτος το βραβείο LUX που απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι τρεις φιναλίστ είναι το «Druga strana svega» («Η άλλη πλευρά των πάντων») της Μίρα Τουράτζιλιτς από τη Σερβία, χρονικό μιας οικογένειας σε περίοδο μεγάλης αναταραχής και έξαρσης του εθνικισμού, το «Kona fer i stria» («Γυναίκα σε πόλεμο») σε σκηνοθεσία Μπένεντικτ Έρλινγκσον από την Ισλανδία, ιστορία μιας γυναίκας που είναι ταυτόχρονα δασκάλα μουσικής και παθιασμένη περιβαλλοντική ακτιβίστρια, και «Styx» σε σκηνοθεσία Βόλφγκανγκ Φίσερ από την Αυστρία, ταινία που αποτελεί μια αριστοτεχνική αλληγορία για το μεταναστευτικό: Η ηρωίδα ξεκινάει για τις διακοπές των ονείρων της, ένα ταξίδι με ιστιοπλοϊκό στον Ατλαντικό. Ύστερα όμως από μια καταιγίδα, θα βρεθεί κοντά σε ένα εγκαταλειμμένο σκάφος γεμάτο με ανθρώπους που χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια. Η ακτοφυλακή την ειδοποιεί μέσω ασυρμάτου να μείνει μακριά επειδή το σκάφος της δεν είναι εξοπλισμένο για να βοηθήσει. Μπορεί όμως να συνεχίσει χωρίς τύψεις το ταξίδι της ενώ κάποιοι άνθρωποι πνίγονται;

Οι τρεις ταινίες θα κυκλοφορήσουν με υπότιτλους και στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα προβληθούν από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια των Ημερών Κινηματογράφου LUX σε περισσότερες από 50 πόλεις και 20 φεστιβάλ σε ολόκληρη την Ευρώπη και στα 28 κράτη - μέλη.

Η ταινία που θα κερδίσει το βραβείο για το 2018 θα επιλεγεί από τους ευρωβουλευτές και θα ανακοινωθεί στις 14 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της συνόδου της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία των συντελεστών της παραγωγής. Όπως γνωρίζουν όλοι, «αχίλλειος πτέρνα» του ευρωπαϊκού κινηματογράφου είναι η δυσκολία πρόσβασης στο κοινό, τα προβλήματα διανομής, εξαιτίας και της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο το βραβείο LUX στοχεύει να υπερκεράσει το γλωσσικό εμπόδιο, υποστηρίζοντας τον υποτιτλισμό και τη διανομή των ταινιών, ακόμη και την προσαρμογή τους ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.

Θυμίζουμε ότι κατά το παρελθόν το βραβείο LUX έχουν κερδίσει οι ταινίες «Toni Erdmann» της Μάρεν Αντε (2016), «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι (2014), «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο» του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν (2011), «Η σιωπή της Λόρνα» των Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν (2008).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)