to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:41 | 01.06.2017

Πολιτισμός

Κοσμοσυρροή και συγκίνηση στο Σύνταγμα - Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Τρεις πόλεις μια Ιστορία: Λίντιτσε-Δίστομο-Οραντούρ»

Η έκθεση παρουσιάζεται από την Πέμπτη 1 Ιουνίου μέχρι και την Κυριακή 4 Ιουνίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Σταθμό Μετρό «Σύνταγμα», και οργανώνεται από το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού (ΜΘΝ) Διστόμου Βοιωτίας, το «Αρχείο Ιωάννη Ε. Σταμούλη» και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλόπουλου.


Τις πύλες της άνοιξε σήμερα στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα η έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού «Τρεις Πόλεις Μία Ιστορία : Λίντιτσε-Δίστομο-Οραντούρ».

Πρόκειται για μία επετειακή έκθεση του υλικού του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, σε παράλληλη παρουσίαση με τις κινητές εκθέσεις του Κέντρου Μνήμης της πόλης του Oradour-sur-Glane, της Γαλλίας, με τίτλο «Souviens-toi…» και του Μουσείου της πόλης του Lidice, της Τσεχίας με τίτλο «Lidice Tragedy».

Η έκθεση περιλαμβάνει, κατά κύριο λόγο, τεκμήρια από τα αρχεία των τριών μουσείων, φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη ναζιστική θηριωδία που έπληξε αυτές τις τρεις ευρωπαϊκές κωμοπόλεις την ίδια ημερομηνία, την 10η Ιουνίου.

«Οι θυσίες των ανθρώπων που μαρτύρησαν δεν πρέπει να περιγράφονται με πολλά λόγια. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να θυμόμαστε. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα σύγχρονα φαινόμενα του φασισμού και του ναζισμού που υπάρχουν δυστυχώς ακόμη και στη χώρα μας και την υπόλοιπη Ευρώπη. Το καλύτερο φάρμακο είναι να ξέρουμε την ιστορία μας. Και να τη σπουδάζουμε και να τη διδάσκουμε», τόνισε, στον σύντομο χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Η δικηγόρος Χριστίνα Σταμούλη, από το ''Αρχείο Ι. Σταμουλη'', μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο στόχος της έκθεσης είναι να υπενθυμίσει πως όποιος ξεχνάει την Ιστορία είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει. «Θέλουμε, επίσης, να χτυπήσουμε το καμπανάκι απέναντι στη φίλη Γερμανία, ότι απέναντι στην Ελλάδα διατηρεί κάποιες υποχρεώσεις, τις οποίες, επιτέλους, θα πρέπει να εκπληρώσει», σημείωσε.

Το μελος της Διοίκησης του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου δημοσιογράφος κ Λουκάς Δημάκας, αναφέρθηκε στα βήματα εξωστρέφειας του Μουσείου ως ένα ''εργαλείο'' διατήρησης της Μνήμης, ενίσχυσης του Αγώνα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση αλλά και ανάπτυξη του τόπου μέσα από τον προσκυνηματικό τουρισμό.

Ο ηθοποιός Αργύρης Ξάφης, ο οποίος διάβασε το ποίημα «Επίγραμμα για το Δίστομο» του Γιάννη Ρίτσου, τόνισε ότι τα ιστορικά γεγονότα δεν είναι ένα κλειδί για να ξεκλειδώσουμε το παρελθόν, αλλά για να χτίσουμε ένα μέλλον πιο ειρηνικό, πιο δίκαιο και πιο ανθρώπινο.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού (ΜΘΝ) του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Βοιωτίας- ο Δήμαρχος του οποίου κ Ι. Γεωργακός χαιρέτισε την εκδήλωση- , την A.μ.κ.E. «Αρχείο Ιωάννη Ε. Σταμούλη» και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ υποστηρίζεται από τις πρεσβείες της Γαλλικής και της Τσεχικής Δημοκρατίας, καθώς και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Πάνος Καρβούνης, υπογράμμισε ότι παρακολουθώντας κανείς αυτήν την έκθεση καταλαβαίνει γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαραίτητη.

Στην σημασία των διεκδικήσεων αναφέρθηκε και ο βουλευτής Τρ. Μηταφιδης , τ. Πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. Παρούσα ήταν και η κόρη του αγωνιστή Τ. Σάντα που μαζί με τον Μ. Γλέζο κατέβασαν την γερμανική σημαία από την Ακρόπολη.

Παρόντες ήταν και πολλοί κάτοικοι της Μαρτυρικής Πόλης του Διστόμου που είχαν έρθει ειδικά για την εκδήλωση.

Η έκθεση θα διαρκέσει μεχρι και την Κυριακή.'

Την ίδια ημερομηνία - 10 Ιουνίου- σε τρεις διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, Ελλάδα Τσεχία και Γαλλία, τα Γερμανικά , Ναζιστικά στρατεύματα κατέστρεψαν και σκότωσαν τους αμάχους κατοικους τους συντελώντας τρία από τα φρικτοτερα εγκλήματα τους: ΔΙΣΤΟΜΟ (1944), ΛΙΝΤΕΤΣΕ (1942) και ΟΡΑΝΤΟΥΡ (1944)  χτυπήθηκαν  την ίδια ημερομηνία. Οι τρείς κωμοπόλεις είναι αδελφοποιημένες εδώ και πολλά χρόνια, συμβολίζοντας τον κοινό αγώνα κατά του ναζισμού και την άξια της ειρήνης.

Φέτος, με πρωτοβουλία του  Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου και στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που επιδιώκει, προχώρησε από κοινού με το «Αρχείο Ιωάννη Ε. Σταμούλη» και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας , αλλά και  με την ευγενική χορηγία φορέων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στην διοργάνωση αυτής της Έκθεσης στο Κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο των 20ημερων εκδηλώσεων 2017 για την Σφαγή του Διστόμου. Πρόκειται για  επετειακή έκθεση του υλικού του ''Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου'', σε παράλληλη παρουσίαση με τις κινητές εκθέσεις του Κέντρου Μνήμης της πόλης του Oradour-sur-Glane, της Γαλλίας, με τίτλο «Souviens-toi...» και του Μουσείου της πόλης του Lidice, της Τσεχίας με τίτλο «Lidice Tragedy».

Η έκθεση θα περιλαμβάνει, κατά κύριο λόγο, τεκμήρια από τα αρχεία των τριών μουσείων, συγκλονιστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη ναζιστική θηριωδία που έπληξε, 10 Ιουνίου και τις τρείς αυτές ευρωπαϊκές πόλεις.Μετά το πέρας της παρουσίασης στο Σταθμό του Συντάγματος, οι κινητές εκθέσεις του Oradour και του Lidice θα μεταφερθούν στο ίδιο το Δίστομο, όπου θα επανεκτεθούν μέχρι την 15η Ιουνίου, το δε τμήμα της έκθεσης που αφορά στο Δίστομο θα μεταφερθεί στο ΜΘΝ, όπου θα εγκατασταθεί μόνιμα.

Η σημαντική αυτή έκθεση  υποστηρίζεται  από τις Πρεσβείες της Γαλλικής Δημοκρατίας, και της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και την ΣΤΑΣΥ ΑΕ.


Το κεντρικό μήνυμα της έκθεσης αυτής προβάλει διττό: 
=> Αφενός, μήνυμα προς τις σύγχρονες και τις επόμενες γενιές -μέσα από τα τραγικά γεγονότα της κοινής ευρωπαϊκής μας ιστορίας- να αναστοχαστούν και να υποστηρίξουν πανανθρώπινες αξίες των οποίων η Ευρώπη υπήρξε το λίκνο και σήμερα ίσως κινδυνεύουν.
=> Αφετέρου, μήνυμα προς τη σύγχρονη δημοκρατική Γερμανία να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες και τα χρέη της απέναντι στη χώρα μας, με ευθύτητα και σοβαρότητα χωρίς αστήρικτες -νομικές, πολιτικές και διπλωματικές- υπεκφυγές.

Να σημειώσουμε εδώ ότι το ΜΘΝ Διστόμου αποτελεί, δεκαετίες τώρα, ένα μοναδικό πόλο μνήμης για τη Στερεά Ελλάδα, έναν «προσκυνηματικό τόπο» για τους Ευρωπαίους πολίτες και τους πολίτες όλου του κόσμου. Το αφήγημα του Μουσείου, μέσα από τις μνήμες των τραγικών γεγονότων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του κοινού μας πρόσφατου παρελθόντος, καλλιεργεί το έδαφος για την ειρηνική συμβίωση, την αλληλοκατανόηση και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της Ευρώπης. Δράσεις όπως η εν λόγω, έχουν στόχο αφενός την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και τη διάδοση των μεστών μηνυμάτων της ιστορίας όπως και, αφετέρου, τη συνεχή ανάπτυξη του Μουσείου και των υποδομών του.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)