to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:00 | 02.04.2021

Κοινωνία

Μια τραγωδία αναζητά απαντήσεις: Τρεις εργάτες νεκροί από ηλεκτροπληξία στο Γυμνό Ερέτριας - Τρεις συλλήψεις

Τραγωδία στην Ερέτρια όπου τρεις εργάτες πέθαναν ακαριαία από ηλεκτροπληξία - Τους χτύπησε τάση 20 χιλιάδων volt, ο ένας εργάτης άφησε την τελευταία του πνοή ενώ βρισκόταν επάνω στην κολώνα της ΔΕΗ - Ένας ακόμη άνθρωπος τραυματίστηκε - Στον εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα οι τρεις συλληφθέντες (εργοδηγός, υπεύθυνος μηχανικός του έργου, επιβλέπουσα τις εργασίες), κατηγορούνται για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας -ΣΥΡΙΖΑ: Ταχεία και πλήρη διερεύνηση του τραγικού εργατικού δυστυχήματος - ΚΚΕ: «Ένα ακόμη στυγνό εργοδοτικό έγκλημα»


Τραγικό εργατικό δυστύχημα με θύματα τρεις εργαζόμενους σημειώθηκε στο Γυμνό του δήμου Ερέτριας στην Εύβοια την Πέμπτη. Οι εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια εργασιών, όταν χτυπήθηκαν από την υψηλή τάση ηλεκτρικού ρεύματος που έφτανε τα 20.000 volt. Ένας ακόμη άνθρωπος τραυματίστηκε.

Νεκροί είναι o 43χρονος Γιάννης Καρλατήρας, ο 55χρονος Γιώργος Τόσκας και ο 45χρονος Άλεξ Μπρούκα, σύμφωνα με το Eviazoom που δημοσιεύει φρικτές εικόνες από το σημείο του δυστυχήματος, όπου φαίνεται πως το ένα από τα τρία θύματα άφησε την τελευταία του πνοή επάνω στην κολώνα της ΔΕΗ. Δύο από τα θύματα είχαν από τρία παιδιά ο καθένας. Σημειώνεται ότι ο τέταρτος εργαζόμενος, ένας τεχνικός 32 ετών, τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Χαλκίδας και σύμφωνα με τους γιατρούς έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Από την επιχείρηση της πυροσβεστικής μετά το δυστύχημα

Στο σημείο βρέθηκαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και πέντε οχήματα της πυροσβεστικής με 12 πυροσβέστες.

Στον Εισαγγελέα οι τρεις συλληφθέντες 

Στον εισαγγελέα της Χαλκίδας οδηγούνται σήμερα λίγο μετά τις 10:00 το πρωί οι τρεις συλληφθέντες για το τραγικό δυστύχημα που έγινε χθες στην Εύβοια, με τρεις νεκρούς από ηλεκτροπληξία. Πρόκειται για τον εργοδηγό, τον υπεύθυνο μηχανικό του έργου, αλλά και την επιβλέπουσα στις εργασίες οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας.

Ωστόσο, η έρευνα για να διαλευκανθούν οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία με τους τρεις νεκρούς στο χωριό Γυμνό της Ερέτριας και τα αίτια που την προκάλεσαν παραμένει ακόμη σε εξέλιξη.

ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ (ΓΣΕΕ): Όχι άλλο αίμα εργατών

«Χθες άλλοι 3 συνάνθρωποί μας, εργαζόμενοι στα εναέρια δίκτυα, άλλοι 3 από εμάς, άλλοι 3 από την τάξη μας, την τάξη των αδικημένων και των άγρια εκμεταλλευόμενων, έχασαν τη ζωή τους πάνω στη δουλειά, πάνω στον αγώνα για τη δύσκολη επιβίωση και άλλος ένας με πολλαπλά κατάγματα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς συνθήκες και τα αίτια του ατυχήματος και γι αυτό απαιτούμε από τους αρμόδιους φορείς με την παρουσία εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Ευβοιας, να διερευνήσουν σε βάθος το τι έγινε.

Σεβόμενοι τη μνήμη τους και τη μνήμη όλων των εργατών που έχασαν τη ζωή τους για το μεροκάματο για να σταματήσει επιτέλους αυτή η θυσία που τις περισσότερες φορές είναι θυσία στο βωμό του κέρδους, επισημαίνουμε και προειδοποιούμε ότι δεν θα ανεχτούμε να κρυφτεί και αυτό το ατύχημα κάτω από τη φράση … ήταν ανθρώπινο λάθος ή … ήταν αστοχία υλικού.

Πόσα και πόσα ατυχήματα δεν έχουν κουκουλωθεί κάτω από αυτές τις ξερές φράσεις.

Πόσες και πόσες οικογένειες δεν έχουν πεθάνει 100 φορές κάτω από αυτές τις λέξεις.

 

Ναι υπάρχουν ατυχήματα που όντως έγιναν από ανθρώπινο λάθος και από έμπειρους ανθρώπους.

Ναι, υπάρχουν ατυχήματα που έγιναν από «αστοχία» υλικού.

Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των ατυχημάτων οφείλεται στην έλλειψη εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στην χρησιμοποίηση ανθρώπων σε εξειδικευμένες εργασίες χωρίς τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις και άδειες, στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην εκμετάλλευση και ξεζούμισμα των εργαζομένων, που τις περισσότερες φορές αναγκάζονται να δουλεύουν ατελείωτες ώρες υπερωρία, χωρίς να τις πληρώνονται, στο ότι δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλούς εργασίας, στο ότι πάρα πολλές φορές δεν υπάρχουν τα κατάλληλα εφόδια, υλικά ή εργαλεία και βεβαίως και στο ότι πάρα πολλές φορές δεν υπάρχει η σωστή στελέχωση των συνεργείων. Μηχανικός, εργοδηγός, αρχιτεχνίτης, επιβλέπων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις που είναι η συντριπτική πλειοψηφία, που είναι το 99% οι ευθύνες των εργολάβων, των υπεργολάβων και πάνω από όλα των αναθετόντων του έργου και κυρίως της πολιτείας, είναι τεράστιες.

Είναι τεράστιες γιατί δεν ελέγχει.

Είναι τεράστιες γιατί στην ουσία έχει διαλύσει το ΣΕΠΕ.

Είναι τεράστιες γιατί κάνει τα στραβά μάτια.

 

Πόσοι και πόσοι εργάτες δεν έχασαν τη ζωή τους μέσα στα σαπιοκάραβα εφοπλιστών γιατί η πολιτεία δεν ελέγχει;

Πόσοι και πόσοι εναερίτες, ορύχοι, εργαζόμενοι σε σταθμούς παραγωγής ρεύματος, οικοδόμοι, εργαζόμενοι στη βιομηχανία ή σε βιοτεχνίες με απαρχαιωμένα μηχανήματα, εργαζόμενοι σε οδικά έργα, έχασαν τη ζωή τους γιατί η πολιτεία έκανε πλάτες στα αφεντικά;

 

Στην προκειμένη περίπτωση, πρέπει να ελεγχθεί και η εταιρία που έχει αναλάβει το έργο, αλλά και ο αναθέτων, δηλαδή η Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ.

Η Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ είχε ελέγξει αν η εταιρία που εκτελούσε το έργο πληρούσε όλους τους όρους και προϋποθέσεις ώστε να το εκτελέσει;

Είχε ελέγξει αν τηρούνταν όλα τα μέτρα ασφάλειας της εργασίας;

Και βεβαίως οι ευθύνες της δεν σταματούν εκεί. Ευθύνες έχει και το Υπουργείο, γιατί όλα τα εκχωρούν σε εργολάβους.

Ευθύνες έχει γιατί διαλύει σοβαρές δομές, όπως οι σχολές της ΔΕΗ, που από εκεί έβγαιναν καλά εκπαιδευμένοι τεχνίτες.

Κύριοι της Διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ,

κύριοι της εκάστοτε κυβέρνησης (όλων των κυβερνήσεων) που έχουν αυτές τις λογικές, η  ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη και δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους και της εξοικονόμησης λίγων ευρώ.

Κύριοι έχετε ευθύνες γιατί δεν μπορεί να μην καταλαβαίνετε ότι όταν όλα τα εκχωρείτε στους εργολάβους (που ξέρετε πως δουλεύουν οι πιο πολλοί), ότι δεν θα γίνει ατύχημα. Αλλά τι σας νοιάζει;; εσείς θα χάσετε τη ζωή σας;

Εργαζόμενες, -νοι,

εάν δεν θέλουμε να χάσουμε και άλλους δικούς μας ανθρώπους,

εάν δεν θέλουμε απλά και μόνο να γράφουμε κούφια λόγια πάνω σε δακρύβρεκτες ανακοινώσεις συλλυπητηρίων,

 

πρώτοι εμείς πρέπει να πάρουμε την υπόθεση» υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας» στα χέρια μας.

Πρώτοι εμείς πρέπει να κτυπήσουμε τις γροθιές πάνω στα τραπέζια αυτών που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους,

πρώτοι εμείς πρέπει να ελέγχουμε και να απαιτούμε,

πρώτοι εμείς πρέπει να καταγγέλλουμε και να σέρνουμε στον εισαγγελέα τον κάθε ανεύθυνο που παίζει με τις ζωές μας.

 

Μόνο έτσι θα σταματήσει η ανθρωποθυσία.

Ευλαβικά, σκύβουμε το κεφάλι μας στους συνανθρώπους μας. Τους ανθρώπους της τάξης μας.

Καλό ταξίδι άγρια εκμεταλλευόμενοι εργάτες.

Καλό ταξίδι παραγωγοί του πλούτου αυτού του κόσμου.

Ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο στις οικογένειές τους».

ΣΥΡΙΖΑ: Ταχεία και πλήρη διερεύνηση του τραγικού εργατικού δυστυχήματος

Τη βαθιά τους λύπη «για τον τραγικό θάνατο των τριών εργαζομένων κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης του ΔΕΔΔΗΕ» εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Μεταφέρουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στις οικογένειες τους, ζητούμε να γίνει ταχεία και πλήρης διερεύνηση του τραγικού εργατικού δυστυχήματος και να υπάρξει μέριμνα για τις οικογένειες των θανόντων» τονίζουν η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Με αυτό το τραγικό δυστύχημα αναδεικνύεται το ζήτημα στελέχωσης του ΔΕΔΔΗΕ με τεχνικό δυναμικό, εφόσον τα θύματα ήταν εργαζόμενοι εργολαβικής εταιρείας που συνεργάζεται με τη ΔΕΗ και είχαν μεταβεί στην περιοχή για έργα συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών δικτύου στο Γυμνό Ευβοίας.

Τίθενται επίσης σοβαρά ερωτήματα, για τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και για την εργολαβική εταιρεία, σχετικά με το εάν οι αδικοχαμένοι εργαζόμενοι είχαν την κατάλληλη εκπαίδευση και τις προϋποθέσεις για τις συγκεκριμένες εργασίες και εάν τηρήθηκαν όλοι οι απαραίτητοι κανόνες και τα μέτρα ασφάλειας» υπογραμμίζουν οι τομεάρχες Εργασίας και Ενέργειας - Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

«Αναδεικνύεται επιτακτικά η ανάγκη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας, και μετατροπής των εργολαβικών σχέσεων εργασίας σε μόνιμες, για τους εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες ανάγκες, καθώς και διασφάλισης των εργασιακών σχέσεων στο σύνολο των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ και γενικότερα του Ομίλου της ΔΕΗ.

Αναδεικνύονται επίσης με δραματικό τρόπο οι συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών υποβάθμισης του ΣΕΠΕ και των αναγκαίων ελέγχων στους χώρους εργασίας, ιδιαίτερα όσον αφορά στις εργολαβικές εταιρίες, καθώς και της απουσίας, από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, αποτελεσματικής πολιτικής στον τομέα της υγείας και ασφάλειας στην εργασία» υπογραμμίζουν.

«Τρεις εργολαβικοί εργαζόμενοι, σε έργο του ΔΕΔΔΗΕ, έχασαν χθες τη ζωή τους και άλλος ένας έχει τραυματιστεί σοβαρά σε εργατικό ατύχημα.
Η κυβέρνηση συνειδητά έχει διαλύσει την επιθεώρηση Εργασίας και ταυτόχρονα σκοπεύει να παραχωρήσει την επίβλεψη δημοσίων έργων σε ιδιώτες», δηλώνει με ανάρτησή του στο twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιοπουλος.

ΚΚΕ: «Ένα ακόμη στυγνό εργοδοτικό έγκλημα»

«Το τραγικό εργατικό "ατύχημα" στο Γυμνό Ευβοίας, με θύματα 3 νεκρούς εργάτες κι έναν ακόμη τραυματία, που εκτελούσαν εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ, είναι ένα ακόμη στυγνό εργοδοτικό έγκλημα. Δεν φταίει ούτε η τύχη, ούτε η "κακιά" στιγμή. Είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας και της εντατικοποίησης της εργασίας, που οδηγεί σ' αυτά τα εγκλήματα κι αυξάνει τη λίστα των εργατών που χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται στον βωμό του κέρδους. Είναι επίσης το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης και εργολαβοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, που προωθείται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής "απελευθέρωσης" της ενέργειας» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.

«Απαιτείται η άμεση απόδοση των ευθυνών τόσο στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος έχει την ευθύνη για το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης, όσο και στον ΑΚΤΩΡ, τον εργολάβο, που πραγματοποιούσε για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ τις εργασίες στο συγκεκριμένο τμήμα» υπογραμμίζει η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της στην οποία εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των τριών θυμάτων.



Η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Πανελλήνια συγκίνηση προκάλεσε το δυστύχημα στο Γυμνό Ευβοίας όταν κατά τη διάρκεια εργασιών εργολάβου στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ τρεις εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και ένας ακόμη τραυματίστηκε.

Το δυστύχημα και η απώλεια τριών ανθρώπων θέτουν σοβαρά και αμείλικτα ερωτήματα , τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν. Οι συνθήκες και τα αίτια που το προκάλεσαν θα αποκαλύψουν εάν και ποιες ακριβώς ήταν οι ελλείψεις , οι αδυναμίες και τα κενά που υπήρχαν στην ασφάλεια των εργαζομένων και τελικά στοίχισαν τη ζωή τους.

Η πλήρης διερεύνηση των συνθηκών του εργατικού δυστυχήματος και των ευθυνών που υπάρχουν είναι επιτακτική ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες νέων εργατικών ατυχημάτων στο μέλλον.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των τριών εργαζομένων που χάθηκαν και εύχεται καλή ανάρρωση στον τραυματία.

Επειδή οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ έχουν το θλιβερό προνόμιο των εργατικών ατυχημάτων με τον «αόρατο εχθρό», που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα , η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

καλεί ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους να προνοούν και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα γιατί

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)