to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:45 | 18.05.2013

Διεθνή

Τρεις νέες αυτοκτονίες εργαζομένων σε εργοστάσιο της Foxconn στην Κίνα

Υπό καθεστώς απειλών οι εργαζόμενοι - δεκάδες αυτοκτονίες έχουν καταγραφεί στα εργοστάσια τη εταιρείας


Τρεις εργαζόμενοι σ' ένα εργοστάσιο της εταιρείας Foxconn στην Κίνα έβαλαν τέλος στη ζωή τους μέσα σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες πηδώντας στο κενό, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα και μια οργάνωση υπεράσπισης των κινέζων εργατών, η οποία αναρωτιέται για τις αιτίες αυτών των αυτοκτονιών.

Οι τρεις αυτόχειρες απασχολούνταν στο ίδιο εργοστάσιο αυτής της πρώτης στον κόσμο ταϊβανέζικης εταιρείας εξαρτημάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στο Ζενγκζού, στο κέντρο της χώρας.

Ο πρώτος, ένας άνδρας 24 ετών, πήδηξε από το παράθυρο του κοιτώνα του στις 24 Απριλίου, ενώ τρεις ημέρες αργότερα μια 23χρονη γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της αφού πήδηξε από τον 6ο όροφο της πολυκατοικίας της, μετέδωσε το Νέα Κίνα.

Την περασμένη Τρίτη, ένας παντρεμένος άνδρας περίπου 30 ετών έβαλε τέλος στη ζωή του πηδώντας από τη σκεπή του 5ου ορόφου ενός κτιρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Οι αιτίες αυτών των αυτοκτονιών δεν είναι σαφείς», σχολίασε με σημερινή ανακοίνωσή του το Κινεζικό Παρατηρητήριο Εργασίας, μια οργάνωση η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Ενδέχεται να συνδέονται με μια πολιτική, «βάσει της οποίας οι εργάτες απειλούνται με απόλυση αν μιλούν για το χώρο εργασίας τους», συνεχίζει αυτή η μκο.

Η Foxconn παρακολουθείται στενά από τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έπειτα από ένα κύμα αυτοκτονιών (τουλάχιστον 13) που σημειώθηκε το 2010 στα κινεζικά εργοστάσιά της και οφειλόταν, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, στις σκληρές συνθήκες δουλειάς.

Ο ταϊβανέζικος όμιλος συναρμολογεί κυρίως προϊόντα για τις εταιρείες Apple, Sony και Nokia και απασχολεί στην Κίνα 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους.

Πηγή: AΠE-MΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)