to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τρεις μετανάστες απείλησαν ν' αυτοκτονήσουν στα κρατητήρια Ελληνικού

Βρίσκονται κρατούμενοι για πάνω από 18 μήνες στα κρατητήρια του Ελληνικού και πέρασαν θηλιά στον λαιμό τους απειλώντας ότι θα αυτοκτονήσουν εάν δεν απελευθερωθούν.


Μία μέρα μετά το ντεμπούτο του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως επιτρόπου Μετανάστευσης και Eσωτερικών Yποθέσεων και τη δήλωσή του ότι είναι αντίθετος στην κράτηση μεταναστών πέρα από το δεκαοκτάμηνο, έρχεται το πρώτο κρας τεστ για την ΕΛ.ΑΣ. και την κυβέρνηση.

Χθες (Τετάρτη), γύρω στις 5.30 το απόγευμα, τρεις μετανάστες σκαρφάλωσαν στα κάγκελα τωνκρατητηρίων Ελληνικού για να διεκδικήσουν υπό την απειλή της αυτοκτονίας την ελευθερία τους. Η κατάσταση γενικεύτηκε και μετατράπηκε σε εξέγερση, με τους υπόλοιπους κρατούμενους να παραμένουν στο προαύλιο των κρατητηρίων κάνοντας απεργία πείνας και φωνάζοντας συνθήματα, ανάμεσα στα οποία και τη λέξη «ελευθερία».

Σύμφωνα με μαρτυρία που έφτασε στα γραφεία της ΚΕΕΡΦΑ από κρατούμενο αυτόπτη μάρτυρα, πρόκειται για τους Αλί Αμίν από το Μαρόκο και Ντράτζι Νορντίν και Μπαρχάρ Ισμαήλ από την Αλγερία, οι οποίοι έφυγαν από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Αντί γι' αυτό όμως κατέληξαν φυλακισμένοι στην Ελλάδα, με τους μήνες κράτησης για κάποιους από αυτούς να φτάνουν και τους 23!

Υπενθυμίζεται ότι το 18μηνο είναι, σύμφωνα με τον νόμο, το ανώτατο όριο κράτησης, το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται κατ' εξαίρεση και αφού έχουν διερευνηθεί εναλλακτικά μέτρα. Αυτό είναι από μόνο του πολύ βαρύ για ανθρώπους που δεν είναι ποινικοί κρατούμενοι και κρατούνται σε άθλιες συνθήκες σε κέντρα κράτησης και αστυνομικά κρατητήρια. Και όμως, ακόμα και αυτό συχνά ξεπερνιέται, όπως στην περίπτωση των κρατουμένων που εξωθήθηκαν στη χθεσινή ενέργεια.

Γιάννης Μπασκάκης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)