to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:49 | 03.11.2021

Κοινωνία

Τρεις μέρες άυπνος σε συνθήκες πολέμου: Γιατί λύγισε ο διευθυντής της κλινικής covid στη Λάρισα

Ήταν επί τρεις ημέρες συνεχώς στο νοσοκομείο για να φροντίσει με τη βοήθεια δυο ειδικευόμενων 70 βαριά περιστατικά με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ


Οι συνθήκες πολέμου που επικρατούν στο γενικό νοσοκομείο της Λάρισας λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων κορωνοϊού, λύγισαν τον διευθυντή της κλινικής covid.

Ο Γιάννης Γκαμπράνης, κλήθηκε για μια ακόμα φορά να φροντίσει χωρίς τα απαραίτητα «όπλα» πάνω από 70 βαριά περιστατικά ασθενών με κορωνοϊό με τη βοήθεια δυο ειδικευόμενων γιατρών.


Όπως εξήγησε ο Νίκος Νταφούλης πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Λάρισας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κατάσταση και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Πανεπιστημιακό είναι απελπιστική.

Ο διευθυντής της κλινικής covid του Γενικού Νοσοκομείου, εξαντλήθηκε καθώς εργαζόταν «τρεις ημέρες συνεχώς χωρίς να σταματήσει ένα λεπτό. Η πίεση είναι πολύ μεγάλη αφού ένας γιατρός και δυο ειδικευόμενοι  καλούνται να φροντίσουν πάνω από 70 περιστατικά με ασθενείς covid σε βαριά κατάσταση και μάλιστα εκτός ΜΕΘ.

Όπως είπε ο Νίκος Νταφούλης, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται χωρίς διακοπή γιατροί και νοσηλευτές είναι τραγικές καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό.

Το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, ο πιο επιβαρυμένος με κορωνοϊό,  νομός της χώρας, διαθέτει, μόλις οκτώ παθολόγους και πέντε εντατικολόγους σε μια ΜΕΘ που είναι συνεχώς γεμάτη.

Αυτή τη στιγμή στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας δεν υπάρχει κανένα κρεβάτι στις απλές κλινικές και στη ΜΕΘ. Καθημερινά στα επείγοντα πηγαίνουν εκατό ασθενείς με κορωνοϊό, από τους οποίους οι 25 έχουν ανάγκη νοσηλείας.

Την ίδια στιγμή ανάγκη νοσηλείας έχουν καθημερινά και κάπου 35 με 40 ασθενείς non covid, με βαριά νοσήματα, πολλοί εκ των οποίων χρειάζονται και άμεσα χειρουργείο.

Ακροβατούν μεταξύ απόγνωσης και burn out: Τι είπε σε συνέντευξή του ο Γ. Γκαμπράνης

Ο Γ. Γκαμπράνης μίλησε σήμερα σε ραδιόφωνο της Λάρισας περιγράφοντας την απελπιστική κατάσταση στο νοσοκομείο - Κόρη ενός ασθενούς, περιέγραψε, αγόρασε με δικά της χρήματα αναπνευστική συσκευή για να βοηθήσει τον πατέρα της

Όπως γράφει ο Νίκος Πασσάς σε ανάρτησή του περιγράφοντας όσα είπε ο Γ. Γκαμπ΄ρανης: 

Ο αναπληρωτής διευθυντής της παθολογικής κλινικής του γενικού νοσοκομείου Λάρισας κ. Γκαμπράνης, ο συνάνθρωπος και συνάδελφός μου που κατέρρευσε χθες μπροστά στις κάμερες, παραχώρησε πριν από λίγες ώρες μια άκρως ενδιαφέρουσα, όσο και δραματική συνέντευξη στο δημοτικό ραδιόφωνο Λάρισας και συγκεκριμένα στην εκπομπή του  Ηλίας Σκυλλάκου  και του Πάνου Γαρουφαλιά «Έτσι και αλλιώς».

Οι καταστάσεις που περιέγραψε ξεφεύγουν πλέον από τα όρια του τραγικού:
Τρεις και τέσσερις γιατροί καλούνται να ανταποκριθούν στις ανάγκες ακόμα και 140 ή 150 ασθενών.
Ανάλογα θλιβερά νούμερα σε ότι αφορά και το νοσηλευτικό προσωπικό.
Οι ελλείψεις σε υγειονομικούς κάθε ειδικότητας είναι παραπάνω από προφανείς.
Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι λειτουργούν μηχανικά σε ανύπαρκτα ωράρια, ακροβατώντας μεταξύ της απόγνωσης και του αναπόφευκτου burn out.
Συχνά και πέρα από αυτά τα όρια. Στη σφαίρα του εξωανθρώπινου.


Την ίδια ώρα, που όπως ορθά επισημαίνει ο κ. Γκαμπράνης και είναι γνωστό τοις πάσι, τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια κερδοσκοπούν ασύστολα, εκμεταλλευόμενα την εκ των πραγμάτων ανεπάρκεια των νοσοκομείων να διαχειριστούν τα non covid περιστατικά.

Κόρη ασθενούς αγόρασε αναπνευστική συσκευή...

«Από τη συνέντευξη όμως ξεχώρισε η αναφορά σε ένα πολύ συγκεκριμένο και αποκαρδιωτικό περιστατικό:
Η κόρη ενός ασθενούς στην προσπάθειά της να διασφαλίσει στον πατέρα της ισότιμες πιθανότητες επιβίωσης στην ανηλεή μάχη με τον κορονοϊό, αγόρασε με δικά της χρήματα μια αναπνευστική συσκευή high flow, αξίας 4.000€, την οποία προτίθεται να δωρίσει στο νοσοκομείο, όταν δεν θα την χρειάζεται πια ο συγγενής της...

Σε αυτή την εσχατιά της αναξιοπρέπειας βρισκόμαστε 20 ολόκληρους μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας», καταλήγει η ανάρτηση του Ν. Πασσά.

Με πληροφορίες από Αυγή

tags: Λάρισα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)