to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:38 | 22.12.2022

Πολιτική

Τρεις έλεγχοι εις βάρος της Marc για τα εικονικά τιμολόγια - Έκθετο το ΥΠΟΙΚ για τους «μερικούς» ελέγχους

Τα εικονικά τιμολόγια της Marc από την ΚΥΡΑ Α.Ε. παρουσιάζει σήμερα σε δημοσίευμά της η Εφημερίδα των Συντακτών. Πολλά τα ερωτήματα για τους «μερικούς» ελέγχους του ΕΛ.ΚΕ. στην εταιρεία, που δεν είδαν το πόρισμα της ΑΑΔΕ. Ζητούνται απαντήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών - Ν. Ηλιόπουλος: «Ποιος από την κυβέρνηση καλύπτει τους φορολογικούς ελέγχους στη Marc για τα εικονικά τιμολόγια;»


Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά τρεις έλεγχοι τρέχουν από το 2020 εις βάρος της Marc από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων για τα εικονικά τιμολόγια της ΚΥΡΑ Α.Ε. Αλλά δεν είναι μόνο η ΚΥΡΑ Α.Ε. ο μοναδικός πονοκέφαλος της Marc. Είναι και η «Ιονία Τεχνική», η οποία φέρεται να εξέδωσε τουλάχιστον 29 εικονικά τιμολόγια προς τη Marc, το χρονικό διάστημα 2018-2020.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, ο Θωμάς Γεράκης δεν απάντησε στα ερωτήματα που τέθηκαν από τις χθεσινές αποκαλύψεις και αφορούν στις οικονομικές δοσοληψίες της δημοσκοπικής εταιρείας Marc, της οποίας ηγείται, με τις εταιρείες «Ιονία Τεχνική» και ΚΥΡΑ Α.Ε. Στην αρχική του απάντηση ο ίδιος είχε δηλώσει πως «οι αναφορές της εφημερίδας σας για ύπαρξη δήθεν εικονικών τιμολογίων είναι παντελώς αβάσιμες. Η Marc ουδέποτε εξέδωσε ούτε αποδέχθηκε εικονικά τιμολόγια».

Η Marc, ακόμη και σήμερα, τελεί υπό έλεγχο από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) της ΑΑΔΕ, ως λήπτης εικονικών φορολογικών στοιχείων από την ΚΥΡΑ Α.Ε. Για να ακριβολογούμε, η ΥΕΔΔΕ έχει εκδώσει ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις εντολές ελέγχου σε βάρος της Marc σχετικά με τα εικονικά τιμολόγια της ΚΥΡΑ Α.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η πρώτη εντολή ελέγχου σε βάρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων εκδόθηκε από την ΥΕΔΔΕ Αττικής στις 5 Μαΐου 2020, η δεύτερη εντολή ελέγχου στις 7 Ιουλίου 2020 και η τρίτη εντολή ελέγχου στις 8 Σεπτεμβρίου 2020. Αν και έχουν παρέλθει δύο και πλέον χρόνια από την έναρξη των ελέγχων, αυτοί δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Το γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι το ξέρουν καλύτερα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η ηγεσία της ΑΑΔΕ, στην οποία έχουμε ήδη απευθυνθεί για την υπόθεση.

Αξίζει να αναφέρουμε πως, εκτός από τους ελέγχους της ΥΕΔΔΕ, στις 15 Οκτωβρίου 2020 και στις 4 Οκτωβρίου 2021 εντολές μερικού ελέγχου σε βάρος της Marc εξέδωσε και το 3ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής (3ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής). Αυτοί οι έλεγχοι αφορούσαν τις χρήσεις 2014 και 2015, που παραγράφονταν αντίστοιχα στο τέλος του 2020 και του 2021.

Προκαλεί μεγάλη εντύπωση ότι, αν και εκείνη την περίοδο ήταν σε εκκρεμότητα οι έλεγχοι της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, το 3ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής ολοκλήρωσε τους μερικούς ελέγχους στη Marc, χωρίς να βεβαιώσει πρόστιμα για τη χρήση του 2014. Συγκεκριμένα, ο ένας έλεγχος «ακυρώθηκε», ενώ οι άλλοι δύο αρχειοθετήθηκαν. Υπενθυμίζεται πως σε εκείνη τη χρήση είχε λάβει από την ΚΥΡΑ Α.Ε. εικονικά τιμολόγια ύψους 68.000 ευρώ. Και το ερώτημα είναι εάν τα πρόστιμα για την παραγραμμένη αυτή χρήση μπορούν πλέον να αναζητηθούν, από τη στιγμή που δεν βεβαιώθηκαν από τη φορολογική διοίκηση, ως όφειλε.

Το πόρισμα της ΑΑΔΕ

Οι έλεγχοι από την ΥΕΔΔΕ ενεργοποιήθηκαν μετά την έκδοση ενός πορίσματος των ελεγκτών της ΑΑΔΕ που είχε ως αντικείμενο την ΚΥΡΑ Α.Ε., η οποία φέρεται να είχε δημιουργήσει μια μικρή... βιομηχανία εικονικών τιμολογίων σε εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Marc. Πέραν του εικονικού τιμολογίου του 2014 των 68.000 ευρώ, υπάρχει άλλο ένα, στη χρήση του 2016, ύψους 6.150 ευρώ, που εκδόθηκε για λογαριασμό της «Μάρκετινγκ Ερευνα Επικοινωνία Α.Ε.».

Οπως φαίνεται, λοιπόν, από τα στοιχεία, δεν πρόκειται απλώς για μια υπόθεση για «κάποια τιμολόγια που πλήρωσε η συγκεκριμένη εταιρεία σε μια άλλη εταιρεία», όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το δημοσίευμά μας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Απ’ το περιεχόμενο της απάντησής του «είναι κάποιες εταιρικές συναλλαγές, αλλά εν πάση περιπτώσει διάβασα την απάντηση (σ.σ. του κ. Γεράκη προς την εφημερίδα μας). Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο» έμοιαζε να συντάσσεται πλήρως με τον κ. Γεράκη. Αραγε, μετά το σημερινό δημοσίευμα, θα εξακολουθεί να έχει την ίδια άποψη ο κ. Οικονόμου;

Αλλά δεν είναι μόνο η ΚΥΡΑ Α.Ε. ο μοναδικός πονοκέφαλος της Marc. Είναι και η «Ιονία Τεχνική», η οποία φέρεται να εξέδωσε τουλάχιστον 29 εικονικά τιμολόγια προς τη Marc, το χρονικό διάστημα 2018-2020. Και αυτά τα έχει αρνηθεί ο κ. Γεράκης. Ελπίζουμε ότι ο έλεγχος που, όπως φαίνεται, ξεκινά εκ νέου από την ΑΑΔΕ στην εν λόγω εταιρεία θα τον βοηθήσει να θυμηθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιστολή του προς την «Εφ.Συν.» ο κ. Γεράκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «όλοι μας οι προμηθευτές αξιολογούνται από την ποιότητα της προσφερόμενης προς εμάς υπηρεσίας τους».

Η ΕφΣυν ζήτησε επίσης επαφή με τον ιδιοκτήτη της «Ιονία Τεχνική», κ. Τσιονάρα, ο οποίος και δεν απάντησε.

Ν. Ηλιόπουλος: «Ποιος από την κυβέρνηση καλύπτει τους φορολογικούς ελέγχους στη Marc για τα εικονικά τιμολόγια;»


«Και εικονικά τιμολόγια υπάρχουν και εντολές για φορολογικούς ελέγχους έχουν εκδοθεί για τη MARC, την αγαπημένη δημοσκοπική εταιρεία του κ. Μητσοτάκη. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο ωστόσο, οι τρεις εντολές για ελέγχους εδώ και 2,5 χρόνια δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί! Οι καθυστερήσεις των φορολογικών ελέγχων αναδίδουν οσμή κυβερνητικής συγκάλυψης», σημειώνει σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)