to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:10 | 05.05.2022

Πολιτική

Ο Μητσοτάκης παραδέχτηκε την ανεπάρκεια των μέτρων - Υποσχέθηκε επιστροφή μέρους των επιβαρύνσεων και έμμεση αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής

Εσπευσμένες ανακοινώσεις για το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι εργασίες του Συνεδρίου της ΝΔ, έκανε ο Κυρ. Μητσοτάκης - Παραδέχτηκε την ανεπάρκεια των μέτρων που έχει πάρει μέχρι τώρα, υποσχέθηκε - με όριο όμως τα 600€ - επιστροφή μέρους των επιβαρύνσεων που έχουν επωμιστεί οι πολίτες στους λογαριασμούς και, από Ιούλιο, έμμεσο πλαφόν στην τιμή του ρεύματος και υποστήριξε ότι «αναστέλλεται ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής» - ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μετά την 9μηνη λεηλασία, μόνο θολές παρεμβάσεις από τον Κυρ. Μητσοτάκη


Ο Κυρ. Μητσοτάκης αρχικά κατηγόρησε την... ΕΕ ότι αδρανεί μπροστά στο ζήτημα της ακρίβειας, και κατόπιν εξήγγειλε, το πομπώδες «εθνικό πρόγραμμα στήριξης», παραδεχόμενος ωστόσο ότι καθυστέρησε να πάρει πραγματικά δραστικά μέτρα απέναντι στο κύμα ανατιμήσεων.

- Εξήγγειλε ότι το κράτος θα δώσει το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων (αλλά μέχρι του ορίου των 600€) από τον Δεκέμβρη μέχρι σήμερα σε κάθε νοικοκυριό.

- Οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα δώσουν «μέρισμα αλληλεγγύης» (!), καθώς θα φορολογηθούν με 90% στα πρόσθετα έσοδά τους, αφού πρώτα βγει το σχετικό πόρισμα της ΡΑΕ

- Από τον Ιούλιο αποσυνδέονται οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο από την τιμή του ρεύματος. Το χαρακτήρισε «έμμεσο πλαφόν» και ότι «αναστέλλεται ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής»

- Εξήγειλε μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας, με πρόγραμμα επιδότησης απόσυρσης παλιών κλιματιστικών και ψυγείων.

Οι ανακοινώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα για την ακρίβεια στο ρεύμα:

Παρακολουθήστε ζωντανά

Tι είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε συγκεκριμένα:

- «Πρώτον, η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

- Ταυτόχρονα, για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Ενώ, επιπλέον, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

- Δεύτερον, όπως έχω δηλώσει, οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία, που δοκιμάζεται από την ακρίβεια. Με βάση, λοιπόν, το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%.

Πρόκειται, άλλωστε, για ποσά τα οποία θα διατεθούν για να ανακουφίσουν ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Γιατί είναι ώρες δράσης της πολιτείας αλλά και ώρες ευθύνης όλων μας.

- Τρίτον, ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση, με δική της πρωτοβουλία, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο.

Με απλά λόγια, και με μία διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, θέτουμε ένα έμμεσο πλαφόν. Και, ταυτόχρονα, σταθεροποιούμε τις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή. Αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Και «κόβονται μαχαίρι» τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας.

Ενώ σε άλλο σημείο επισήμανε:

«...Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Ενώ το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους.

Η φθηνότερη ενέργεια όμως είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ. Συνεπώς, μικρές αλλαγές στις συνήθειες μας, όπως μικρές αλλαγές στις ρυθμίσεις των κλιματιστικών μας, θα φέρουν αμέσως και χαμηλότερους λογαριασμούς. Ετσι βοηθούμε και το περιβάλλον αλλά και το πορτοφόλι μας».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μετά την 9μηνη λεηλασία, μόνο θολές παρεμβάσεις από τον Κυρ. Μητσοτάκη

«Όσα ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, εξακολουθούν την ίδια λογική που εφάρμοζε μέχρι σήμερα, δηλαδή την επιδότηση της αισχροκέρδειας», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το διάγγελμα Μητσοτάκη, και σημειώνει: «Αυτό που αποφάσισε είναι να ανοίξει το δημόσιο ταμείο και να βγάλει χρήματα των φορολογουμένων, για να καλύψει μέρος των σπασμένων από τα υπερκέρδη των εταιριών παραγωγής ρεύματος και ιδιαίτερα της ΔΕΗ των γαλάζιων golden boys».

Αναλυτικότερα το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τονίζει για τις αποψινές δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη:

«Μετά την 9μηνη λεηλασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο κ. Μητσοτάκης, τρομοκρατημένος μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή και στην επικείμενη καταβαράθρωση του, προχώρησε σήμερα σε ένα διάγγελμα παραδοχής της αφαίμαξης που με δική του κύρια ευθύνη βιώνουν εδώ και καιρό οι πολίτες.

Κι ενώ τις τελευταίες μέρες άφηνε να διαρρέει ότι επρόκειτο να λάβει μέτρα κατά της αισχροκέρδειας με την επιβολή πλαφόν, τελικά τα όσα ανακοίνωσε εξακολουθούν την ίδια λογική που εφάρμοζε μέχρι σήμερα, δηλαδή την επιδότηση της αισχροκέρδειας.

Αυτό δηλαδή που αποφάσισε είναι να ανοίξει το δημόσιο ταμείο και να βγάλει  χρήματα των φορολογουμένων, για να καλύψει μέρος των σπασμένων από τα υπερκέρδη των εταιριών παραγωγής ρεύματος και ιδιαίτερα της ΔΕΗ των γαλάζιων golden boys.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως τόσο καιρό έλεγε ψέματα αφού οι λογαριασμοί είχαν εκτοξευτεί πολύ πριν τον πόλεμο με δική του ευθύνη. Παρ'όλα αυτά, για ακόμη μία φορά αφήνει ανέγγιχτο τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας, παραπέμποντας στις καλένδες του Ιούλη κάποιες θολές παρεμβάσεις που δεν προσδιόρισε.

Περιμένουμε δε, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε το ποσό που θα ομολογήσουν από τα περίπου 1,5 δισ. ουρανοκατέβατα κέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία μέχρι χθες δήθεν δεν υπήρχαν, αλλά τελικά λόγω της πίεσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναγκάστηκαν να εξαγγείλουν ότι θα φορολογήσουν».

«Δικαιολογίες, επαναλήψεις, μέτρα χωρίς αντίκρισμα»: Τι λένε ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Μέρα25 για τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη

ΚΙΝΑΛ: «Επανέλαβε μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και στο παρελθόν μαζί με μια επιδοματική πολιτική» - ΚΚΕ: Ο λαός, είτε ως «καταναλωτής» είτε ως «φορολογούμενος», θα συνεχίσει να ματώνει - Μέρα25: Ο Κυρ. Μητσοτάκης μάς είπε πως «το ρεύμα σας έρχεται ακριβό επειδή το χρησιμοποιείτε»! (διαβάστε αναλυτικά την κριτική των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης)

Την Παρασκευή η εξειδίκευση των μέτρων

Την Παρασκευή, στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

* * *

Τι προηγήθηκε

Πυρετός συσκέψεων τα τελευταία 24ωρα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς μέχρι και το «πάρα πέντε» της έναρξης του συνεδρίου της ΝΔ, η κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει να «κλειδώσει» μέτρα ικανά να ανακουφίσουν τους πολίτες. Ωστόσο, σύμφωνα με τις διαρροές έχουν αποφασιστεί οι πρώτες παρεμβάσεις που σκοπό έχουν, έστω και με εγκληματική καθυστέρηση, να αδρανοποιήσουν προσωρινά τη ρήτρα αναπροσαμοργής.

Ωστόσο μένει να δούμε ποιος θα πληρώσει τη διαφορά που θα προκύψει, καθώς ο κίνδυνος να συνεχίσουν να πληρώνουν οι πολίτες την αισχροκέρδεια αποτελεί ήδη αντικείμενο κριτικής της αντιπολίτευσης. Ήδη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την χθεσινή του συνέντευξη στον Αντώνη Σρόιτερ (βλ. σχετικό απόσπασμα παρακάτω), εξέφρασε φόβους πως η αισχροκέρδεια θα συνεχίσει να τροφοδοτείται, απλά με διαφορετικό τρόπο. Θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει τρόπο να σταματήσει το φαινόμενο, αντί να πληρώσει τους παρόχους με χρήμα από τα δημόσια ταμεία.

Έτσι, σήμερα στις 7 π.μ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί πλέον να συγκρατήσει το κύμα οργής των πολιτών και έτσι κρίθηκε πως μια αναμονή για τις αποφάσεις των Βρυξελλών θα χειροτέρευε την κατάσταση. Πολλοί περιέρχονται σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμής, ενώ το πρόβλημα επεκτείνεται και στις επιχειρήσεις που αναγκάζονται να ανεβάσουν τις τιμές.

Η παρέμβαση ως το τέλος του έτους αναμένεται να ανέλθει περίπου στα 2,5 δισ. (ενώ συνολικά για 2022 και 2023 προβλέπονται 5 δισ.).

Σύμφωνα με τις χθεσινές διαρροές πάντως, η λογική των (αναιμικών) επιδοτήσεων αναμένεται να συνεχιστεί και τον Μάιο, με την κυβέρνηση να ελπίζει πως οι καταναλώσεις θα είναι σχετικά μειωμένες. Έτσι, ότι ανακοινωθεί σήμερα, θα ισχύσει από τον Ιούνιο και ενδεχομένως να περιλαμβάνει κάποιου είδους «οριζόντιας» παρέμβασης και στην «πηγή», δηλαδή στη χονδρική του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στη «λιανική», με πιο στοχευμένες παρεμβάσεις.

Κυβερνητική πηγή διαρρέει ήδη στον «φιλικό» Τύπο, ότι σήμερα θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΡΑΕ για να «βγάλει» τον τελικό λογαριασμό για τους προηγούμενους μήνες, με το ποσό να μην είναι θεαματικό, να είναι σημαντικά κάτω από τα 500 εκ. ευρώ και έτσι να απέχει πολύ από το 1,4 δισ. που είχε αναφέρει στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προ μηνών.

Αλ. Τσίπρας: Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν τα νέα μέτρα θα πληρώνονται από την τσέπη των φορολογούμενων

Ιδιαίτερη αναφορά στον χαρακτήρα και τους πόρους των νέων μέτρων που θα ανακοινώσει το απόγευμα ο πρωθυπουργός έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή του συνέντευξη στον Alpha.

«Το κρίσιμο θέμα όμως, κύριε Σρόιτερ, είναι αν αυτά τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση θα ποτίσουν νέα λεφτόδεντρα, άρα θα πληρώσουν ξανά οι φορολογούμενοι, θα αυξηθεί το έλλειμμα της χώρας και θα πληρώσουν ξανά οι φορολογούμενοι, ή θα κόψει και κλεφτόδεντρα, που λέω εγώ. Δηλαδή θα μειώσει την αισχροκέρδεια, τα υπερκέρδη, τα ουρανοκατέβατα κέρδη της ΔΕΗ και των άλλων ιδιωτών παρόχων», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ πιέζει εξ αρχής την κυβέρνηση να μειώσει (και όχι να χρηματοδοτήσει) την αισχροκέρδεια. «Και εμείς θεωρούμε ότι αν υπάρξει ένας συνδυασμός αυτού που επιχειρεί η κυβέρνηση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας μετά από μάχες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που δεν έδωσε ποτέ ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή να απεμπλέξει την τιμή της κιλοβατώρας ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, βάζοντας είτε ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος αλλά ταυτόχρονα και έναν κόφτη στα κέρδη των παραγωγών, της ΔΕΗ και των άλλων παραγωγών. Διότι με βάση τους δικούς υπολογισμούς, που δεν έχουν διαψευστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία θα έπρεπε να κάνει καλύτερα τη δουλειά της και όχι να είναι σαν τροχονόμος εννιά μήνες τώρα, έχουμε βρει ότι υπάρχουν πάνω από 1,5 δισ. υπερβολικά κέρδη», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

_________

Αύριο Παρασκευή, στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ώρες είχε προηγηθεί σειρά συσκέψεων προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο μέτρων ενίσχυσης των πολιτών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ρεύμα.

Το μεσημέρι στο Μαξίμου είχαν βρεθεί ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, λίγο πριν αναχωρήσει για Βουλγαρία, και ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς, προκειμένου να «κλειδώσει» το πακέτο, ενώ στις συσκέψεις συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου Αλέξης Πατέλης. Πλέον, σήμερα έρχεται η ώρα του πρωθυπουργού για τις ανακοινώσεις και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εξειδίκευση από τους αρμόδιους υπουργούς.

_________

Τι έχει διαρρεύσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση:

Επιδοτήσεις και χονδρική

Αρμόδιες πηγές περιγράφουν την παρέμβαση που θα ανακοινωθεί σήμερα από τον πρωθυπουργό ως «πολυεπίπεδη». «Δεν θα μείνει κανείς, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, χωρίς κάλυψη», τονίζουν πηγές από το κυβερνητικό επιτελείο. Αυτό πρακτικά, σημαίνει, ότι η παρέμβαση θα έχει επιμέρους διαφορές ανάλογα με τον καταναλωτή, αλλά η «ομπρέλα» θα καλύπτει πλέον τους πάντες.

Αρχής γενομένης από τον Μάιο, η κυβέρνηση αναμένεται να παράσχει μεγαλύτερες του αναμενομένου επιδοτήσεις, στην περιοχή των 55-60 ευρώ/μεγαβατώρα (72 για τους οικιακούς λογαριασμούς τον Απρίλιο), είναι όμως εξαιρετικά πιθανό οι επιδοτήσεις να αφορούν και καταναλώσεις πάνω από 300 KwH. Αυτή ήταν και αχίλλειος πτέρνα της ως τώρα ρύθμισης, καθώς έτσι βρίσκονταν πολύ μικρά σπίτια με μεγάλες καταναλώσεις ή και εξοχικά με τρομακτικούς λογαριασμούς. Μένει, δε, να φανεί, αν η «αναδρομικότητα» στην παρέμβαση μπορεί να είναι και πιο γενναία.

Η μεγάλη παρέμβαση, όμως, έρχεται από την 1η Ιουνίου και εκεί ρίχνει το βάρος της η κυβέρνηση. Κεντρική ιδέα είναι το πλαφόν στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η παρέμβαση, πάντως, θα είναι σταθερή σε μια τιμή και, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, δεν θα αναπροσαρμόζονται αυτομάτως οι βασικές παράμετροι ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών του φυσικού αερίου ή της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως διέρρευσε κορυφαίος υπουργός στο ίδιο μέσο, είναι αναγκαίο να συνεχιστούν και με μια μορφή οι επιδοτήσεις, αυτή τη φορά πιο πολύ με κοινωνικά κριτήρια, ώστε να σβήνουν οι υπέρμετρες αυξήσεις. Ο τρόπος παρέμβασης που προκρίνει η κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα αδρανοποιήσει τη ρήτρα αναπροσαμοργής, η οποία και πυροδοτεί τους λογαριασμούς.

Την ίδια ώρα, σκέλος της παρέμβασης θα είναι και μια μέριμνα, ώστε οι αποκοπές ρεύματος-που πλήττουν κυρίως ευάλωτα νοικοκυριά-να είναι οι ελάχιστες δυνατές, όσο και αν κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, είναι αισθητά λιγότερες.

Η χρηματοδότηση

Το νέο αυτό σχήμα παρέμβασης στην αγορά θα είναι κοστοβόρο, εκτιμάται, όμως, ως απολύτως πολιτικά αναγκαίο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα, αλλά και η κυβέρνηση να βγει από τη «στενωπό». Εξ ου και εξαντλούνται τα περιθώρια από εθνικούς πόρους, αν και έχει γίνει προσπάθεια να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία και να μην ξεφύγει πάνω από 2% το έλλειμμα.

Έτσι, η παρέμβαση για το τρέχον έτος κινείται δημοσιονομικά εντός του πλαισίου που περιγράφεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και προβλέπει 3,6 δισ ευρώ για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι πηγές χρηματοδότησης του εθνικού σχεδίου είναι το «μαξιλάρι» του επικαιροποιημένου προϋπολογισμού, οι πόροι από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα για τις μηνιαίες επιδοτήσεις ρεύματος και αερίου, αλλά και τα λεγόμενα «υπερκέρδη» των εταιριών ενέργειας που θα φορολογηθούν με 90%.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)