to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:52 | 26.03.2013

Οικονομία

Τράπεζα Πειραιώς: Ο «σωτήρας» που αγόραζε για ένα κομμάτι ψωμί

Η υπογραφή της συμφωνία μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς, της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκης και της Ελληνικής Τράπεζας είναι πλέον γεγονός. Η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά όλες τις καταθέσεις, τα δάνεια αλλά και τα καταστήματα που βρίσκονται στην Ελλάδα και κατά ένα παράξενο τρόπο εμφανίζεται ως σωτήρας στην παρούσα φάση.


Με τη μόνη διαφορά ότι ο περίφημος “σωτήρας” εξαγοράζει τις τράπεζες για ένα κομμάτι ψωμί. Όπως ακριβώς έκανε και με την ΑΤΕ την οποία, όπως είχε αποκαλύψει το HOT DOC αγόρασε έναντι εξευτιλιστικού τιμήματος που δεν ξεπερνά τα 95 εκατ. ευρώ. Όσο ακριβώς και ένα από τα κτίρια που απέκτησε με την απόκτηση της ακίνητης περιουσίας της ΑΤΕ.

Μάλιστα η Τράπεζα Πειραιώς, όπως είχε αποκαλύψει το www.koutipandoras.gr, δεν κατέβαλε κανένα φόρο για την απόκτηση της τεράστιας ακίντης περιουσίας της ΑΤΕ. Η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε να χαρίσει φόρους που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

Στην προκειμένη περίπτωση το τίμημα της συμφωνίας ανέρχεται σε 524 εκατ. Ευρώ. Δίχως όμως να έχει γίνει αποτίμηση σε αυτά που αποκτά. Στόχος της Τράπεζας είναι να καταφέρει να λάβει τη χρηματοδότηση από το ΤΧΣ ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ.

Με την παραπάνω συμφωνία ωστόσο τίθενται δύο ερωτήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με το αν η Τράπεζα Πειραιώς θα αντέξει το βάρος της συμφωνίας. Η απόκτηση των κυπριακών καταστημάτων δεν αποτελεί πανάκεια και σίγουρα δεν είοναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι πολύ πιθανό με το που ανοίξουν τα καταστήματα να υπάρξει διαρροή καταθέσεων, ενώ πονοκέφαλο ίσως προκαλέσουν και τα κόκκινα δάνεια που ενδεχομένως να υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο των καταστημάτων.

Επίσης με τη συμφωνία αυτή η Τράπεζα Πειραιως καθίσταται πλέον ένας υπερόμιλος τραπεζών. Το συνολικό ενεργητικό του Ομίλου ανέρχεται σε 95 δισ. ευρώ με 1.660 καταστήματα και 24.000 υπαλλήλους, ενώ στην κατοχή της διαθέτει τέσσερις τράπεζες. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι κατά πόσο αυτό είναι συμβατο με τα όσα προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν αποκλείεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού να μη δώσει τελικά το πράσινο φως.

Από τη συμφωνία δεν έλειψαν και οι γνωστοί “σύμβουλοι” τους οποίους του ελληνικό δημόσιο έχει πληρώσει με εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ αυτών η Barclays Bank PLC μέσω της επενδυτικής της Τράπεζας, η Deutsche Bank AG London Branch και η Lazard Frères.

Πηγή: koutipandoras.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)