to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τράπεζα Πειραιώς: Εργαζόμενοι δανεικοί και αγύριστοι;

Αφού αντιμετωπίζονταν επί χρόνια ως εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας, οι περίπου 300 εργαζόμενοι της "PDServices", θυγατρικής της Πειραιώς, απειλούνται τώρα με “μετακόμιση” σε “εργολαβική” εταιρεία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους


*Η εξέλιξη στο ζήτημα: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη τριμερής, τις δεσμεύσεις της Πειραιώς αναμένουν οι εργαζόμενοι

Έχουμε πολλάκις γράψει για τον διαχωρισμό των εργαζομένων σε πολλαπλές ταχύτητες, με διαφορετικά εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, ο οποίος αποτελεί συχνό φαινόμενο στον τραπεζικό κλάδο. Άνθρωποι για χρόνια εργάζονται στο διπλανό γραφείο, με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες, βιώνοντας παράλληλα την ίδια εντατικοποίηση και τη συνεχή πίεση για την επίτευξη ατομικών ποσοτικών στόχων αλλά, ενώ έχουν τις ίδιες ή και περισσότερες υποχρεώσεις, δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα καθώς βρίσκονται εκτός της  Κλαδικής Σ.Σ.Ε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι περίπου 300 εργαζόμενοι της “PD Services” (PDS), θυγατρικής της τράπεζας Πειραιώς, που βλέπουν τώρα ακόμα πιο αβέβαιο το μέλλον τους, μετά την απόφαση της Διοίκησης της Τράπεζας για πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της PDS στην “εργολαβική” εταιρεία “Icap Outsourcing Solutions”.

Όπως έχουμε περιγράψει στο σχετικό αφιέρωμα του Left.gr, πρόκειται για όμιλο που, μέσω εικονικών εργολαβικών, προβαίνει σε κατ’ επάγγελμα δανεισμό εργαζομένων εργαζομένων, χωρίς όμως την υποχρέωση να τηρούνται οι δύο βασικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νόμο (ν. 4052/2012) του κατ’ επάγγελμα δανεισμού, δηλαδή:

- η ίση αμοιβή του δανειζόμενου προσωπικού με το τακτικό προσωπικό και

- η υποχρέωση πρόσληψης του εργαζομένου από τον έμμεσο εργοδότη μετά από χρονικό διάστημα 36 μηνών.

Δεν έχει περάσει, άλλωστε, πολύς καιρός, από την προηγούμενη προσπάθειας της Τράπεζας Πειραιώς να απαλλαγεί από προσωπικό, μέσω της απόσχισης των κλάδων της φύλαξης και της καθαριότητας και της ανάθεσής τους σε τρίτες εταιρείες.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς, εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις αλλά και την πλήρη συμπαράσταση του Συλλόγου στους 300 εργαζόμενους της “PDS” οι οποίοι εκτελούν τραπεζικές εργασίες (πρόκειται για ταμίες, υπαλλήλους Κεντρικών Υπηρεσιών με έμφαση τα collections, εργαζόμενους στη διαχείριση ληξιπρόθεσμων δανείων, καθώς και Τεχνικά Έργα, Εγκριτικά κέντρα, οικονομικές υπηρεσίες, κ.ά.) .

“Ως Σύλλογος, σε ανύποπτο χρόνο, ήδη από το 2015 έχουμε τοποθετηθεί στο θέμα της σκόπιμης κατηγοριοποίησης των συναδέλφων μας σε εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, με διαφορετικά εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, αναδεικνύοντας το πάγιο αίτημα του κόσμου της μισθωτής εργασίας περί ίσης αμοιβής για ίση εργασία, ζητώντας ταυτόχρονα την ενσωμάτωσή στον κύριο κορμό της Τράπεζας Πειραιώς, με κανονική εργασιακή σχέση και πλήρη δικαιώματα”, σημειώνει. 

“Μάλιστα, είχαμε αναλάβει πρωτοβουλία, προσκαλώντας τους συναδέλφους μας σε ειδική σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα, τονίζοντας παράλληλα με έμφαση την ανάγκη δημιουργίας και οργάνωσής τους σε ένα συλλογικό όργανο, με πλήρη στήριξη από πλευράς μας των προσπαθειών τους, το οποίο και θα διεκδικήσει την πλήρη εξομοίωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων”, προσθέτει. 

“Τρία χρόνια μετά, έχοντας πλέον μπροστά μας αυτήν την αρνητική εξέλιξη, ο Σύλλογός μας ανέλαβε εκ νέου πρωτοβουλίες για τους συναδέλφους της PDS, με επιτόπιες ενημερωτικές επισκέψεις, καλώντας τους παράλληλα από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σε σύσκεψη για την αξιολόγηση και αντιμετώπιση της υφιστάμενης κατάστασης”. 

Τελικά, μετά και από την παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Ν. Αττικής, το οποίο ελέγχεται από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, θα πραγματοποιηθεί τριμερής σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, τη Δευτέρα 25/6 στις 10:30, παρουσία εκπροσώπων της Τράπεζας Πειραιώς και της PDS. Βασικός στόχος, η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των εργασιακών κεκτημένων. 

Την ημέρα διεξαγωγής της τριμερούς, θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας από τις 08:00 έως τις 12:00, ώστε να παραστούν και οι εργαζόμενοι της εταιρείας σε συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), στις 10 το πρωί (σ.σ.: εδώ το μεταγενέστερο δημοσίευμα για την εν λόγω τριμερή). 

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χρηματοπιστωτικού Τομέα: Αντιμετώπιση των εικονικών εργολαβιών που διαβρώνουν τις συλλογικές μας κατακτήσεις

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογήθηκε ήδη η δημιουργία σωματείου των εργαζομένων στην PDS και έχει ήδη οριστεί προσωρινή διοικούσα επιτροπή. Επίσης, το σωματείο των εργαζομένων στην Icap έχει ζητήσει συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας για τους όρους της πώλησης της PDS, όπως ανέφερε στο Left.gr η πρόεδρος του σωματείου, Β. Χριστοπούλου. «Η Icap ειναι γνωστος "εργολαβος" για τις Τράπεζες καθώς έχει ήδη πάνω από 1.000 εργαζόμενους και, όπως φαίνεται, έχει σκοπό να επεκτείνει την επικερδή αυτή επιχείρηση», τονίζει η ίδια. 

“Ελπίζουμε αυτή τη φορά να γίνει κατανοητό ότι τα προβλήματα, με βάση και την εμπειρία του παρελθόντος, δεν λύνονται ούτε με αναθέσεις, ούτε με εργολαβίες, ούτε με αυτόκλητους σωτήρες της τελευταίας στιγμής”, επισημαίνει ο  Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς καλώντας τους εργαζόμενους της PDS “να αγκαλιάσουν επιτέλους την προοπτική δημιουργίας ενός Συλλόγου, που θα εκπροσωπεί τα εργασιακά τους δικαιώματα και θα περιφρουρεί τις θέσεις εργασίας από την όποια επιβουλή”.

Mε ανακοίνωσή του και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας δηλώνει τη στήριξή του με κάθε μέσο στις πρωτοβουλίες των εργαζομένων καθώς και τη συμπαράστασή του στην επικείμενη στάση εργασίας.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)