to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τραμπούκικη επίθεση καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά

Ο δράστης διέφυγε της σύλληψης ενώ ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων, Μάρκος Μπεκρής, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε με κάκωση στον αυχένα


(φωτογραφία: 902.gr)

Επίθεση που θυμίζει μαφιόζικες πρακτικές, δέχτηκε, σύμφωνα με καταγγελίες, ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), Μάρκος Μπεκρής. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η ΕΝΕΔΕΠ και επιβεβαίωσε το Left.gr, την Τρίτη 14/8. την ώρα που ο πρόεδρος του Σωματείου μιλούσε στους εργαζόμενους, καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, ο νέος επόπτης ασφαλείας της εργολαβικής εταιρείας «D-Port», Βασίλης Παπαδόγγονας, τον πλησίασε ύπουλα από πίσω και τον χτύπησε στον αυχένα. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε με κάκωση στον αυχένα ενώ ο δράστης, γνωστός για τη «δράση» του στη «νύχτα», εξαφανίστηκε για να γλιτώσει τη σύλληψη με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ο χρόνος που εκδηλώνεται η επίθεση δεν είναι τυχαίος, καθώς οι πρόσφατοι επιτυχημένοι αγώνες των εργαζομένων και της ΕΝΕΔΕΠ είχαν αναγκάσει την εργοδοσία να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), η οποία θα δεσμεύει όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco, αλλά και όσες τυχόν δραστηριοποιηθούν στο μέλλον, και θα καλύπτει όλες τις δραστηριότητες. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, στα 8 χρόνια που η Cosco λειτουργεί τις συγκεκριμένες προβλήτες, μέσω θυγατρικών εργολαβικών εταιρειών.

Για το ζήτημα, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο σχετικό ρεπορτάζ της «Εποχής» με τίτλο «Το "ιερό" δικαίωμα στην απεργία».

Τις επόμενες μέρες η εργοδοσία αναμένεται να απαντήσει γραπτά στα αιτήματα του Σωματείου για τη νέα Συλλογική Σύμβαση ενώ άμεσα το Σωματείο προγραμματίζει γενική συνέλευση για να καθορίσει τα επόμενα βήματα. 

Απαντώντας στην τραμπούκικη επίθεση, η ΕΝΕΔΕΠ απευθύνεται στους εργαζόμενους καταγγέλλοντας, εκτός από την επίθεση, την εν εξελίξει προσπάθεια δημιουργίας «εργοδοτικού σωματείου»:

«Τώρα πιο αποφασιστικά, πιο οργανωμένα για τα δικαιώματά μας. Δεν λυγίζουμε! Συνάδελφοι, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία διεκδίκησης από το Σωματείο μας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά, η εργοδοσία κινητοποιεί τους μηχανισμούς της ενάντια στον αγώνα μας. Στο πλαίσιο αυτό στήνει εργοδοτικό σωματείο και χρησιμοποιεί τους μπράβους της, σαν τον Παπαδόγγονα Βασίλη, που επιτέθηκε και χτύπησε τον πρόεδρο του Σωματείου μας την ώρα που αυτός ενημέρωνε τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις.

Δηλώνουμε στην εργοδοσία και στα τσιράκια της ότι δεν θα ανεχτούμε τους σχεδιασμούς και τους μηχανισμούς της στο χώρο του λιμανιού. Τους μπράβους και τους τραμπούκους θα τους πάρει το "κύμα" της οργανωμένης πάλης για τα δίκια μας. Ολοι τώρα συσπειρωμένοι στο Σωματείο μας, πιο αποφασιστικά, πιο οργανωμένα, για:

Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους.

Ενταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Να σταματήσει ο εμπαιγμός των εργαζομένων από την πολιτική ηγεσία και την εργοδοσία.

6μελή πόστα.

Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου.

Σύσταση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας.

Διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας - Αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών.

Συνάδελφοι, η εργοδοσία φοβάται. Παίρνει τα μέτρα της. Παίρνουμε κι εμείς τα δικά μας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)