to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τραμπισμός: Ένα νέο πολιτικό ρεύμα που αναπτύσσεται στο έδαφος του νεοφιλελευθερισμού

Με άλλα λόγια ο Τραμπισμός είναι ένα νέο ακροδεξιό ρεύμα που έχει τις ίδιες αιτίες ανάπτυξής του με την ακροδεξιά στην Ευρώπη προσαρμοσμένο στην αμερικανική ιδιαιτερότητα


Την στιγμή που γράφεται το άρθρο δεν είναι γνωστό ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Όμως οι σημαντικότατες εκλογικές επιδόσεις του Τραμπ όχι μόνο ανέτρεψαν τις δημοσκοπήσεις αλλά ανέδειξαν μία νέα δυναμική που θα σηματοδοτήσει σημαντικές αλλαγές στο μέλλον του πολιτικού συστήματος των  ΗΠΑ ακόμη και αν επικρατήσει ο Μπάιντεν. Ένα ποσοστό 48% με 50% των ψηφοφόρων ενέκριναν την έμφαση που έδωσε ο Τραμπ στην οικονομία έναντι της πανδημίας αλλά και τον μισαλλόδοξο λόγο του, την ρατσιστική βία που ενθάρρυνε,  όπως και την ακροδεξιά πρακτική του. 
Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με ένα νέο πολιτικό ρεύμα. Ένα ρεύμα  που ανδρώθηκε πάνω στην χρεοκοπία του νεοφιλελευθερισμού. Συγκεκριμένα ο τραμπισμός «πάτησε» πάνω στην επιδείνωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων και ιδιαίτερα ενός σημαντικού τμήματος της εργατικής τάξης αλλά  και  των μικρομεσαίων, από την μακροχρόνια άσκηση  ενός ακραίου νεοφιλελευθερισμού από τις συστημικές πολιτικές  δυνάμεις.  Ενός νεοφιλελευθερισμού που κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό το κοινωνικό κράτος και εκτίναξε  τις κοινωνικές ανισότητες.   Ας σημειωθεί ότι το 1,5% των πλουσιότερων Αμερικανών έχουν 16 φορές περισσότερο πλούτο από το μισό αμερικάνικο πληθυσμό .  Ο Τραμπ εμφανίστηκε ως  υπερασπιστής αυτών των στρωμάτων, καταγγέλλοντας φαινομενικά τις ελίτ, δίνοντας όμως ταυτόχρονα σε αυτές ακριβώς  τις ελίτ κίνητρα και τεράστιες  φορολογικές απαλλαγές που ενίσχυσαν κατά πολύ την αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ των πλουσίων. Ταυτόχρονα δαιμονοποίησε την Κίνα, την παγκοσμιοποίηση, τους μετανάστες, έστησε φράκτες στα σύνορα με το Μεξικό, καλλιέργησε  τον ρατσισμό και αγιοποίησε τις δολοφονικές επιθέσεις της αστυνομίας κατά των μαύρων. 
Με άλλα λόγια ο Τραμπισμός είναι ένα νέο  ακροδεξιό ρεύμα που έχει τις ίδιες αιτίες ανάπτυξής του με  την ακροδεξιά στην Ευρώπη προσαρμοσμένο στην αμερικανική ιδιαιτερότητα. Κοινός τόπος η εκμετάλλευση της παταγώδους αποτυχίας του νεοφιλελευθερισμού που με την  ανασφάλεια, την επιδείνωση των όρων ζωής ιδιαίτερα των χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων, τις ανισότητες που προκαλεί, στρώνει το έδαφος στην ακροδεξιά.
Η ελπίδα για την αναχαίτιση αυτού του επικίνδυνου ακροδεξιού ρεύματος στις ΗΠΑ είναι αντίδραση των προοδευτικών δυνάμεων όπως το κίνημα Black Lives Matter και η νέα Αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος. Αυτή δηλαδή η Αριστερά που έχει επηρεάσει σημαντικά την ατζέντα του Μπάιντεν η επικράτηση του οποίου θα είναι σημαντική θετική  εξέλιξη.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)