to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:35 | 06.10.2014

Κοινωνία

Τραγωδία στην Εγνατία Οδό: Στους πέντε οι νεκροί, τρεις οι σοβαρά τραυματίες - Ποινικές διώξεις στον οδηγό του φορτηγού και τον υπεύθυνο της αναδόχου εταιρείας

Πέντε νεκροί και δεκάδες τραυματίες, ανάμεσά τους δυο παιδιά, είναι ο απολογισμός του τροχαίου το πρωί της Κυριακής στην Εγνατία Οδό. Συνελήφθη ο οδηγός της νταλίκας, που ισχυρίζεται πως είχε βλάβη στα φρένα του οχήματος. Εξιτήριο για 9 από τους 30 πολυτραυματίες που βρίσκονται στο νοσοκομείο της Βέροιας. 17 νοσηλεύονται ακόμα. Τρεις τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ, «ήρεμο βράδυ» για τα δύο παιδιά που νοσηλεύονται τραυματισμένα στο «Γεννηματάς»


ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία στην Εγνατία: «Οι εκατόμβες στους ελληνικούς δρόμους είναι τις περισσότερες φορές "τροχαία εγκλήματα", όχι ατυχήματα» // Το editorial του Left.gr: Τροχαία εγκλήματα

Δευτέρα 6/10

Με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια οδηγήθηκε σήμερα στον εισαγγελέα Βέροιας ο οδηγός του φορτηγού που προκάλεσε την φονική καραμπόλα στην Εγνατία Οδό

Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή ενώ σε βάρος του 42χρονου, υπεύθυνου της αναδόχου εταιρείας εκτέλεσης των εργασιών που ήταν σε εξέλιξη στο οδόστρωμα ασκήθηκε ποινική δίωξη για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών. 

Η κατάσταση των τραυματιών

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΑΧΕΠΑ Παναγιώτη Παντελιάδη, μία 18χρονη νοσηλεύεται διασωληνωμένη σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση. Σοβαρή αλλά ελεγχόμενη είναι η κατάσταση της υγείας δύο ακόμη τραυματιών, ενός 64χρονου και ενός 22χρονου. 

Εν τω μεταξύ, ήρεμο βράδυ  μαζί με τη γιαγιά τουςπέρασαν στην Παιδοχειρουργική Κλινική του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς τα δύο μικρά παιδιά, ηλικίας 4 ετών και 16 μηνών, που τραυματίστηκαν επίσης στην καραμπόλα. Νεώτερα για την κατάσταση της υγείας τους θα υπάρχουν τις προσεχείς ώρες, μετά την επίσκεψη των γιατρών.

Όπως δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Παύλος Παπαδόπουλος, τα παιδιά υποβλήθηκαν μετά τη διακομιδή τους σε όλες τις απαιτούμενες εξετάσεις, ενώ σύμφωνα με τη διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ στη Βόρεια Ελλάδα Τζίνα Λεπτοκαρύδου, που τα επισκέφτηκε το πρωί, η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή. (Πηγή: ΑΜΠΕ, in.gr)

Εξιτήριο για 9 από τους 30 πολυτραυματίες

 

1.30 μ.μ.: Εξιτήριο πήραν εννέα από τους 30 πολυτραυματίες, οι οποίοι διακομίστηκαν την Κυριακή στο νοσοκομείο της Βέροιας, μετά το τραγικό τροχαίο δυστύχημα, με την νταλίκα, που παρέσυρε δεκάδες αυτοκίνητα, στην Εγνατία Οδό. Οι τρεις από αυτούς νοσηλεύτηκαν στην ορθοπεδική και οι έξι στη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου.

O αριθμός των τραυματιών που νοσηλεύονται προς το παρόν στη Βέροια είναι 17, εκ των οποίων οι 13 στη χειρουργική και οι τέσσερις στην ορθοπαιδική κλινική.

«Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται στη Χειρουργική Κλινική δύο άτομα με κατάγματα στα άκρα, σε καλή κατάσταση είναι και ένας νεαρός που διακομίστηκε στη Χειρουργική Κλινική, ενώ κρίσιμη είναι η κατάσταση ενός 76χρονου με πολλαπλά κατάγματα και στα δύο πλευρά και θλάση του μεσεντερίου, ο οποίος χειρουργήθηκε μετά τα μεσάνυχτα» ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής της Χειρουργικής και της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Βέροιας Χαράλαμπος Δεμερτζίδης.

Τι λέει ο οδηγός της νταλίκας


Ο 39χρονος οδηγός που παρέσυρε περισσότερα από 30 αυτοκίνητα «σπέρνοντας» το θάνατο υποστήριξε πως είδε την ηλεκτρονική πινακίδα που προειδοποιούσε τους οδηγούς για έργα στην περιοχή, είδε και τους δύο σημαιοφόρους, όμως τα φρένα του είχαν «μπλοκάρει».

Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν μπορούσε να ελαττώσει ταχύτητα και σε συνδυασμό με το κατηφορικό του οδοστρώματος, προσέκρουσε στα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα.

_________

Κυριακή 5/10

8.15 μ.μ.

Πρόβλημα στα φρένα επικαλέστηκε, σύμφωνα με την αστυνομία, ο 39χρονος οδηγός της νταλίκας που παρέσυρε σε καραμπόλα 35 αυτοκίνητα στην Εγνατία Οδό, στο ύψος του κόμβου της Βέροιας. 

Από τη σφοδρή σύγκρουση βρήκαν τραγικό θάνατο πέντε άτομα, καθώς αργά το απόγευμα κατέληξε ένας άνδρας στο χειρουργείο, ενώ τραυματίστηκαν 30 άτομα.

Ο 39χρονος οδηγός της νταλίκας και ο 42χρονος υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας εκτέλεσης των εργασιών συνελήφθησαν. 

Από το σημείο της τραγωδίας

 

Κατά την προανάκριση, ο οδηγός υποστήριξε πως είδε την ηλεκτρονική πινακίδα που προειδοποιούσε τους οδηγούς για έργα στην περιοχή, όπως και τα δύο άτομα που κρατούσαν σημαίες για τον ίδιο λόγο, όμως τα φρένα του είχαν «μπλοκάρει».

Στην αστυνομία υποστήριξε πως δεν μπορούσε να ελαττώσει ταχύτητα και σε συνδυασμό με το κατηφορικό τού οδοστρώματος, προσέκρουσε στα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα.

Τόσο ο 39χρονος οδηγός που κατηγορείται για ανθρωποκτονίας από αμέλεια, όσο και ο 42χρονος υπεύθυνος της εταιρίας κρατούνται στην αστυνομία και αύριο, Δευτέρα θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Βέροιας για να απολογηθούν. Ο 42χρονος κατηγορείται για αδικήματα περί συγκοινωνιών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η νταλίκα ήταν γεμάτη εμπορεύματα βάρους 19 τόνων.

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα άνοιξε το ρεύμα από Θεσσαλονίκη προς Βέροια της Εγνατίας Οδού, ενώ το άλλο ρεύμα -εκεί όπου σημειώθηκε το πολύνεκρο τροχαίο- εξακολουθεί να είναι κλειστό και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Η τραγωδία συνέβη στις 10:20 το πρωί στο ύψος του χωριού Μέση όταν η νταλίκα με πινακίδες Ρουμανίας, έπεσε πάνω σε ΙΧ αυτοκίνητα που ήταν ακινητοποιημένα, λόγω έργων στο σημείο.

Στην καραμπόλα ενεπλάκησαν 35 οχήματα. Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ για τον απεγκλωβισμό των ατόμων από τα αυτοκίνητα.

Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν τέσσερις νεκροί. Πρόκειται για δύο γυναίκες ηλικίας 53 ετών, έναν άνδρα 42 ετών και έναν ακόμη άνδρα, η ηλικία του οποίου δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Αργά το απόγευμα, κατέληξε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια εγχείρησης, ακόμη ένας άνδρας που ήταν σοβαρά τραυματισμένος.

Στα νοσοκομεία μεταφέρθηκαν, τόσο με ασθενοφόρα όσο και με ιδιωτικά οχήματα, περίπου 30 τραυματίες. Από αυτούς οι δύο είναι σε σοβαρή κατάσταση και πρόκειται για μικρά παιδιά, ηλικίας 6 μηνών και 1,5 ετών.

(πηγή: in.gr)

Τα νεότερα, ώς τις 6 το απόγευμα:

4 τραυματίες βρίσκονται στο ΑΧΕΠΑ με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, 2 μικρά παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Γεννηματά.

 
5 μ.μ.

Συνελήφθη ο οδηγός της νταλίκας, που προκάλεσε την πολύνεκρη καραμπόλα στην Εγνατία Οδό, 500 μέτρα από τον κόμβο της Βέροιας στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για αλλοδαπό οδηγό, ο οποίος κρατείται στη Βέροια και αναμένεται να δώσει εξηγήσεις για το τι ακριβώς συνέβη και για ποιον λόγο έπεσε πάνω στα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα.

Η νταλίκα προσέκρουσε πάνω σε περίπου 30 οχήματα και σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία βρήκαν τον θάνατο τέσσερα άτομα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλα 20. Από την καραμπόλα τα εμπλεκόμενα αυτοκίνητα έγιναν μια μάζα, ενώ κάποια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Η ενημέρωση λίγο μετά το δυστύχημα:

Στο ύψος του χωριού Μέση, στον κόμβο ανάμεσα σε Βέροια και Κουλούρα, αρκετά ΙΧ αυτοκίνητα ήταν ακινητοποιημένα, λόγω έργων που γίνονται στο σημείο από την Εγνατία Οδό.

Όπως δήλωσε ο κ. Αθανασόπουλος, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής απεγκλώβισαν πέντε τραυματίες, όμως έχουν τραυματιστεί περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ιδιωτικά οχήματα στο νοσοκομείο της Βέροιας. Πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνολικά 22 τραυματίες.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο, ένα ΙΧ αυτοκίνητο και μία νταλίκα τυλίχτηκαν στις φλόγες και από το ΙΧ ανασύρθηκε απανθρακωμένος ο οδηγός. Ο οδηγός της νταλίκας κατάφερε να βγει από το όχημα.

 Επί τόπου έσπευσαν οχήματα της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, ενώ αναμένονται ανακοινώσεις για τυχόν τραυματίες. Ο οδηγός της νταλίκας συνελήφθη.

"Δεν υπήρχε τροχαία στα έργα", λένε αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας στην Εγνατία

Τα έργα που ήταν σε εξέλιξη στο οδόστρωμα φαίνεται να είναι η αιτία του πολύνεκρου δυστυχήματος που σημειώθηκε νωρίτερα στην Εγνατία Οδό, σύμφωνα με τους πρώτους αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας.

Τέσσερις νεκροί σε καραμπόλα 35 αυτοκινήτων στην Εγνατία Οδό

Aπό το σημείο του δυστυχήματος

Οι μάρτυρες καταγγέλλουν στον Real Fm 97,8 πως στο σημείο των έργων δεν υπήρχε τροχαία ενώ η ασυνεννοησία προέκυψε από τους εργαζόμενους με τις κόκκινες σημαίες με αποτέλεσμα η νταλίκα να μην προλάβει να φρενάρει σε απόσταση 50 μέτρων από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Τι λένε οι αυτόπτες μάρτυρες:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)