to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:39 | 07.03.2019

Κοινωνία

Τραγωδία ανοιχτά της Σάμου με τρεις νεκρούς πρόσφυγες, έναν άνδρα και δύο παιδάκια

Όλοι οι διασωθέντες μετανάστες μεταφέρθηκαν στη Σάμο


   Η σορός ενός άνδρα εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σάμου από πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού, μετά τη βύθιση λέμβου με 12 μετανάστες που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο παιδιά.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, πλωτό εντόπισε και περισυνέλεξε μέσα στη θάλασσα 11 μετανάστες να κολυμπούν, εκ των οποίων τρία παιδιά, ενώ ένα άτομο αγνοείτο. Τα δύο από τα παιδιά κατά τη μεταφορά τους κατέληξαν. Όπως ανέφεραν οι μετανάστες στους λιμενικούς, στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 12 άτομα. Όλοι οι διασωθέντες μετανάστες μεταφέρθηκαν στη Σάμο.

Στις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συμμετείχαν ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού, ένα πλωτό ένα ναυαγοσωστικό, σκάφος frontex και ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει τη θλίψη της

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για την είδηση ότι δύο μικρά παιδιά και ένας άνδρας έχασαν τη ζωή τους στα ανοιχτά της Σάμου αφού ανετράπη η βάρκα στην οποία επέβαιναν, λόγω των άγριων κυμάτων νωρίς σήμερα το πρωί. Εννέα άνθρωποι διασώθηκαν από το Λιμενικό.


Το ναυάγιο είναι το πρώτο που συνέβη φέτος στο Αιγαίο, μάλιστα λίγες μέρες πριν από τη θλιβερή επέτειο του ναυαγίου στο Αγαθονήσι που στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους στις 17 Μαρτίου του 2018 στα νότια της Σάμου.


Η Υ.Α. είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές και στηρίζει τους επιζώντες με κάθε τρόπο.


«Πρόκειται για μια ακόμη τραγική υπενθύμιση ότι χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και την αποτροπή αδίστακτων διακινητών από το να στέλνουν ανθρώπους σε αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια», δήλωσε ο Philippe Leclerc, ο Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. «Χρειάζονται περισσότερες ασφαλείς και νόμιμες οδοί για να έχουν οι πρόσφυγες πρόσβαση στο άσυλο στην Ευρώπη ώστε να μη χρειάζεται εξαρχής να διακινδυνεύουν τη ζωή τους», πρόσθεσε.


Το 2018, έχασαν τη ζωή τους 2.262 άνθρωποι στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης. Ανάμεσα σε αυτούς, περισσότεροι από 120 άνθρωποι πνίγηκαν στα νερά του Αιγαίου το περασμένο έτος, παρά τη μικρή απόσταση μεταξύ των ελληνικών νησιών και της Τουρκίας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)