to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τραγικός ο απολογισμός του υπ. Παιδείας για την επαγγελματική εκπαίδευση

Η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι ενδιαφέρεται σφόδρα για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ). Αλλά ας δούμε τι έπραξε για την ΕΕΚ από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα


Επιγραμματικά σχόλια ενόψει του νομοσχέδιου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ):

Η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι ενδιαφέρεται σφόδρα για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ).
Αλλά ας δούμε τι έπραξε για την ΕΕΚ από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα:
Ακύρωσε όλες τις ετήσιες εκδηλώσεις για την προβολή των ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια (π.χ. Μετρό συντάγματος, Λιμάνι Θεσσαλονίκης κ.λπ.). Την ίδια τύχη είχε και η τηλεοπτική-ραδιοφωνική καμπάνια για τα ΕΠΑΛ (ήταν δωρεάν βλέπετε, γιατί μεταδίδονταν ως κοινωνικά μηνύματα με απόφαση του ΕΣΡ).
Απαξιώνει το πρόγραμμα ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΑ ΕΠΑΛ που υλοποιείται από τη σχολική χρονιά 2017-18 και έχει αναγνωριστεί ως μια εξαιρετικά καλή πρακτική πανευρωπαϊκά, κάνοντας τραγικές καθυστερήσεις, λάθη και παραλείψεις στην υλοποίησή του (καθυστερημένοι διορισμοί εκπαιδευτικών και ψυχολόγων, απουσία ενημερώσεων και  επιμορφώσεων, ολικό ξήλωμα  επιστημονικής και συντονιστικής επιτροπής, καμία αποτίμηση δράσεων κ.λπ.).
Υποβάθμισε το θεσμό της μαθητείας (μείωση θέσεων, μείωση μαθητευομένων, αύξηση γραφειοκρατίας, καθυστέρηση πληρωμής μαθητευόμενων, καμία προβολή του θεσμού κ.λπ.).
Ευρωπαϊκή εβδομάδα για την ΕΕΚ (κάθε Νοέμβρη):
2018, για πρώτη φορά συμμετέχει το Υπουργείο Παιδείας από την Ελλάδα και ορίζεται πρέσβειρα. Οργάνωση κεντρικής εκδήλωσης στη Σιβιτανίδειο.
2019, καμία εκδήλωση από ΥΠΑΙΘ
2020, καμία εκδήλωση από ΥΠΑΙΘ και δίνεται έτσι η ευκαιρία σε ιδιωτικό ΙΕΚ να οριστεί «Εθνικός Υποστηρικτής στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων» στη χώρα μας!! Σημειώνω ότι είναι το ίδιο ΙΕΚ που σε εγκαίνιά του στον Πειραιά είχε παραβρεθεί ο τότε Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος, λίγες ημέρες πριν υπογράψει τη διαθεσιμότητα-απόλυση 2.500 εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ. Τώρα σε εκδήλωση του ίδιου ΙΕΚ, παραβρέθηκε ο νυν Υπουργός Τουρισμού, για να εξαγγείλει μάλιστα ένα καλό «δωράκι» στα ιδιωτικά ΙΕΚ, την πρόσβαση αποφοίτων ΙΕΚ σε Πανεπιστήμια. Υπενθυμίζω ότι οι απόφοιτοι ΙΕΚ έχουν δικαίωμα να δίνουν εξετάσεις για τα ΑΕΙ όσες φορές θέλουν, αφού είναι ήδη απόφοιτοι λυκείου. Το μυστικό όμως είναι να «πουλάν» αυτό το δικαίωμα τα ιδιωτικά ΙΕΚ.
Αδυναμία πραγματοποίησης εξετάσεων πιστοποίησης αποφοίτων ΕΠΑΛ: πραγματοποιήθηκαν από τον «κακό» ΕΟΠΠΕΠ το 2018 και το 2019 (Φλεβάρης), αλλά όχι το 2020 (οι απόφοιτοι της σχολικής χρονιάς 2018-19 ακόμα περιμένουν.
Μείωσε τις εκπαιδευτικές προοπτικές των αποφοίτων ΕΠΑΛ, καταργώντας τα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης των ΑΕΙ, πριν καλά-καλά αυτά ξεκινήσουν.
ΙΕΚ: Με το νέο Κανονισμό του Μητρώου Εκπαιδευτών τους, ανατράπηκε η ισχύουσα μοριοδότηση, υποβαθμίζοντας δραματικά την επιστημονική κατάρτιση, τα ακαδημαϊκά προσόντα και τη διδακτική εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτές ενηλίκων. Προάγεται επίσης η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος κατάρτισης με το δίνεται προτεραιότητα στην ανάθεση των εργαστηριακών μαθημάτων σε εκπαιδευτές οι οποίοι εκπροσωπούν ιδιωτικούς εξωτερικούς εργαστηριακούς χώρους, εξαιρώντας μάλιστα τα δημόσια Εργαστηριακά Κέντρα.
Τελευταίο επεισόδιο από την κυβέρνηση των «αρίστων» η από 6/11/20 ολική κατάρρευση του πληροφοριακού συστήματος καταγραφής της μαθητείας των ΕΠΑΛ.
Και είναι μόνο 19 μήνες….
Και έρχεται και το  ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ αυτές τις μέρες.
ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΤΕΤΟΙΑ «ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ» ΤΗΣ ΕΕΚ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ «ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ» ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ κα ΚΕΡΑΜΕΩΣ.

* Ο Θέμης Κοτσιφάκης είναι εκπαιδευτικός

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)