to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:36 | 17.02.2014

Οικονομία

Τραγέλαφος οι κυβερνητικές κορώνες: Μετά τις ευρωεκλογές παραπέμπει και ο Ντάισελμπλουμ τις αποφάσεις για την Ελλάδα

«Από τον Αύγουστο και μετά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για νέες αποφάσεις σχετικά με το χρέος της Ελλάδας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup μία ημέρα μετά την αμφισβήτηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τον Όλι Ρεν


Το άδειασμα της μνημονιακής συγκυβέρνησης από τους δανειστές μοιάζει χωρίς τέλος: Μετά το δημοσίευμα του Spiegel για τη διαφωνία της Μέρκελ με το σχέδιο για νέο πακέτο προς την Ελλάδα πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου (δημοσίευμα που απέρριψε ως εσφαλμένο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών) και την αμφισβήτηση  του πρωτογενούς πλεονάσματος από τον Ρεν, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, παρέπεμψε με τη σειρά του στις... ευρωπαϊκές καλένδες τις αποφάσεις για την Ελλάδα. Ως εκ τούτου, η επικοινωνιακή προπαγάνδα της κυβέρνησης (που κορυφώθηκε με τη συνέντευξη Σαμαρά στο «Βήμα της Κυριακής») μοιάζει κακόγουστο ανέκδοτο καθώς οι τροϊκανοί αρνούνται αυτή τη στιγμή να αναγνωρίσουν το πρωτογενές πλεόνασμα και παραπέμπουν για μετά τις ευρωεκλογές τις όποιες αποφάσεις για το χρέος. «Δεν έχω ιδέα αν αυτά που λέει η ελληνική κυβέρνηση είναι σωστά ή λάθος. Είναι εξαιρετικά νωρίς για να έχουμε βέβαιη άποψη για το πλεόνασμα», ανέφερε χαρακτηριστικά την Παρασκευή ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, δηλώνοντας «έκπληκτος» για την αυτοπεποίθηση των ελληνικών αρχών.

 

Μετά τις ευρωεκλογές οι αποφάσεις - πιθανό ένα νέο πακέτο

Μετά τις ευρωεκλογές μπορούν να περιμένουν οι αποφάσεις των εταίρων της ευρωζώνης για την Ελλάδα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας (Eurogroup), Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών των χωρών του ευρώ, σήμερα στις Βρυξέλλες.

"Βρισκόμαστε εν μέσω αξιολόγησης. Αν η αξιολόγηση κλείσει θετικά, η απόφαση για μία νέα βοήθεια για την Ελλάδα μπορεί να περιμένει μετά τις ευρωεκλογές», ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup. «Πάντα λέγαμε ότι θα κοιτάξουμε το μέλλον όταν η Eurostat επικυρώσει τα ελληνικά στοιχεία. Αυτό θα γίνει τέλος Απριλίου», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, διευκρινίζοντας ότι στη συνέχεια η Ευρωομάδα θα αποφασίσει ένα νέο πιθανό πρόγραμμα για την Ελλάδα, εάν αυτό είναι αναγκαίο. Ερωτηθείς, δε, πότε ακριβώς θα ληφθεί αυτή η απόφαση, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε «μετά το καλοκαίρι», «θα μπορούσε να είναι και το Σεπτέμβριο», σημειώνοντας ότι με αυτό συμφωνεί και το ΔΝΤ.

Συνεχίζοντας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι εφόσον ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις του ελληνικού προγράμματος, θα εγκριθούν και οι δόσεις των επόμενων δανείων πριν από τον Μάιο. «Αυτό θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα έως τον Αύγουστο. Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης, με βάση τα στοιχεία της Ευρωστατιστικής Υπηρεσίας, να λάβουμε νέες αποφάσεις», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας και κατέληξε λέγοντας ότι από τον Αύγουστο και μετά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για νέες αποφάσεις.

Τέλος, ερωτηθείς για το ελληνικό χρέος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί, το ζήτημα είναι ποιός θα το κάνει και πώς. «Αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε μετά το καλοκαίρι», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας (διαβάστε τη σχετική πρόβλεψη-σοκ από το Ινστιτούτο Levy).

ΣΥΡΙΖΑ: «Πλεόνασμα υποσχέσεων, έλλειμμα πολιτικής στρατηγικής από την κυβέρνηση Σαμαρά»

«Το πλεόνασμα προεκλογικών υποσχέσεων του πρωθυπουργού αντί να κρύψει, καθιστά ηλίου φαεινότερο το πραγματικό έλλειμμα πολιτικής στρατηγικής και στόχων της κυβέρνησης Σαμαρά. Το μοίρασμα ενός πρωτογενούς πλεονάσματος που αποκτήθηκε εις βάρος της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης, και οι τροϊκανοί αρνούνται αυτή τη στιγμή να το αναγνωρίσουν, παρουσιάζεται ως η τελευταία σανίδα σωτηρίας της κυβέρνησης». Έτσι σχολιάζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ την δήλωση του πρωθυπουργού στο «Βήμα της Κυριακής» περί πλεονάσματος 1,5 δις ευρώ στον προϋπολογισμό.

Όπως αφέρει, «η μετάθεση, όμως, για μετά το καλοκαίρι της συζήτησης για το ελληνικό χρέος και για το χρηματοδοτικό κενό, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια επικοινωνιακής προπαγάνδας στην κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο, η ανεργία και η οικονομική ασφυξία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, μετατρέπουν σε τραγέλαφο τις όποιες επικοινωνιακές κορόνες μιας κυβέρνησης  απονομιμοποιημένης στα μάτια της κοινωνίας και  ανυπόληπτης στην Ευρώπη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)