to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:22 | 25.09.2018

Πολιτική

«Τραγέλαφος το χάος στη Ν.Δ. με την πρόταση Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ στους δήμους»

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν την πρόταση Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ στους δήμους. «Ο κ. Μητσοτάκης εξαγγέλλει, ο κ. Αυγενάκης διορθώνει και η κ. Σπυράκη αναιρεί και αυτοαναιρείται. Για να έρθει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης να ξεκινήσει από την αρχή την ιλαροτραγωδία» επισημαίνουν


Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν:

Το χάος στη ΝΔ με την πρόταση Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ στους δήμους έχει καταντήσει τραγέλαφος. Ο κ. Μητσοτάκης εξαγγέλλει, ο κ. Αυγενάκης διορθώνει και η κ. Σπυράκη αναιρεί και αυτοαναιρείται. Για να έρθει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης να ξεκινήσει από την αρχή την ιλαροτραγωδία.

Το μόνο στο οποίο όλοι συμφωνούν στη ΝΔ, είναι η πρόθεση ελάφρυνσης των οικονομικά ισχυρών. Με την πρόταση Μητσοτάκη, οι δήμοι με εύπορους δημότες θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους και οι λαϊκοί δήμοι ή θα αυξήσουν νομοτελειακά τον ΕΝΦΙΑ για να επιβιώσουν ή αλλιώς θα καταρρεύσουν.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα με το Δ.Σ της ΚΕΔΕ για να συζητήσει με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και την πρόταση για απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους.  Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε την εξαγγελία του στη 83η ΔΕΘ, να μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να καθορίζει το ύψος της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας και στη συνέχεια να μπορεί, με τη βοήθεια του κράτους, να εισπράττει αυτούς τους φόρους και να τους διαθέτει.

Υπενθυμίζεται ότι τρεις ημέρες μετά την προγραμματική δήλωση του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Αυγενάκης έσπευσε να μιλήσει για «αναδιανεμητικό μηχανισμό», με τον οποίο «οι δήμοι με αυξημένες εισπράξεις ΕΝΦΙΑ θα δίνουν στους φτωχότερους δήμους». Προκειμένου να αντικρούσει τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας που εγείρει η κυβέρνηση, εξήγησε ότι ο φόρος θα επιβάλλεται από το υπουργείο Οικονομικών, «μετά από πρόταση του οικείου δημοτικού συμβουλίου». Σε αντίθεση, όμως, με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Αυγενάκης υποστήριξε ότι η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Προχθές, η κ. Σπυράκη (μιλώντας στον ΑΝΤ1), είχε πει ότι ο ΕΝΦΙΑ «θα εισπράττεται από τους δήμους» ως ανταποδοτικό τέλος, επαναλαμβάνοντας μάλιστα τον υπολογισμό του κ. Μητσοτάκη για 2 δισ. ευρώ. Ο κ. Αυγενάκης απέφυγε να αναφερθεί στην περικοπή των πόρων που περιλαμβάνει η εξαγγελία του προέδρου του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)