to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Trafficking-Ηλιούπολη: "Απειλούν το θύμα ενώ εγώ διώκομαι"-Το αγωνιώδες μήνυμα της Α. Λεγάκη

Ο τεράστιος κίνδυνος να μην μπορεί να υπερασπιστεί η δικηγόρος της την κοπέλα της υπόθεσης trafficking στην Ηλιούπολη είναι απολύτως πραγματικός και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος.


Υπό άλλες συνθήκες και διαφορετικά δεδομένα, η υπόθεση της πειθαρχικής δίωξης μιας δικηγόρου από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών δεν θα απασχολούσε κανέναν. Εσωτερικό ζήτημα του δικηγορικού κόσμου της χώρας θα ήταν μόνο και δικαίως.

Ομως, στην περίπτωση της πειθαρχικής δίωξης της Αντωνίας Λεγάκη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οχι μόνο γιατί στα 25 χρόνια της μάχιμης δικηγορίας της η κα Λεγάκη δεν έχει απασχολήσει ξανά το πειθαρχικό του Δικηγορικού Συλλόγου αλλά και διότι η εν λόγω δικηγόρος έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας μία πολύ δύσκολη αποστολή, αυτή της υπεράσπισης της κοπέλας από την Ηλιούπολη που έχει πέσει θύμα trafficking από κύκλωμα που φέρεται να "έστησε" πρώην αστυνομικός με τη συνεργασία μάλιστα του πατέρα της κοπέλας. Αμφότεροι, άλλωστε, κρατούνται από τον Ιούλιο του 2021.

Η κρίσιμη λεπτομέρεια: Αν στις 19 Οκτωβρίου η απόφαση του Πειθαρχικού του Δικηγορικού Συλλόγου είναι η δίμηνη αφαίρεση αδείας από την Αντωνία Λεγάκη, τότε η δικηγόρος δεν θα μπορέσει να υπερασπιστεί την κοπέλα αν η δίκη οριστεί μέσα σ' αυτήν την περίοδο.

Εν τω μεταξύ, αν δεν οριστεί σύντομα δικάσιμος, ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρέλθει το 18μηνο της προφυλάκισης (10 Ιανουαρίου) και οι κατηγορούμενοι να αποφυλακιστούν. Είναι κάτι που η κοπέλα το τρέμει μόνο και μόνο ως σκέψη!

Ας θυμηθούμε εδώ το λόγο για τον οποίο η κα Λεγάκη έχει κληθεί στο Πειθαρχικό όπως τον παρουσίασε η ίδια στις 21 Σεπτεμβρίου:

Με την έναρξη του δικαστικού έτους, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με καλεί σε επείγουσα πειθαρχική διαδικασία, διότι υπερασπίστηκα εντολείς μου οι οποίοι εξαναγκάζονταν, να κλείσουν το συνεταιριστικό τους φροντιστήριο (ΚΟΙΝΣΕΠ) εάν δεν υποτάσσονταν στην καταχρηστική και παράνομη προσταγή να μετατραπούν σε εμπορική εταιρία.

Συγκεκριμένα, οι εντολείς μου με ενημέρωσαν ότι επι διετία (2019-2021), ο ΕΟΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού) αρνείτο να εκδώσει ανανέωση της άδειας του φροντιστηριου τους, διότι η νομική σύμβουλος του Οργανισμού, τους επέβαλε παράνομα να μετατρέψουν την ΚΟΙΝΣΕΠ σε εμπορική εταιρία (με πολύ περισσότερα έξοδα και άλλον προσανατολισμό). Διότι, όπως τους έλεγε, κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό στα άλλα εμπορικά φροντιστήρια! Δεκαπέντε άνθρωποι θα έμεναν άνεργοι για να βοηθηθούν τα μεγάλα εμπορικά φροντιστήρια!!!

Η ηγεσία του ΕΟΠΕΠ του Οργανισμού που εκδίδει και ανανεώνει τις άδειες, έχει καταγγελθεί και στο παρελθόν δημόσια, για σχέσεις με συμφέροντα μεγάλων ιδιωτικών φροντιστηρίων! Λίγο αργότερα μάθαμε ότι στην θέση της διοίκησης του Οργανισμού βρισκόταν συχνά μεγαλοφροντιστηριάρχης της περιοχής, σύζυγος της διοικήτριας και προϊσταμένης της νομικής συμβούλου.

Το γεγονός αυτό κατήγγειλα, όπως όφειλα, με εξώδικό μου στον ΕΟΠΕΠ και τότε αφ’ ενός εκδόθηκε ταχύτατα η χρονίζουσα ανανέωση αδείας των εντολέων μου (χωρις να ενημερωθούν), αφ’ ετέρου η συνάδελφός μου άσκησε πειθαρχική αναφορά στο Δ.Σ.Α. εναντίον μου για «απρέπεια»...

Ο Δ.Σ.Α., παρ’ ότι οι εντολείς μου επιβεβαίωσαν ενόρκως ότι οι ίδιοι μου είχαν δώσει σχετική εντολή για τις ενέργειές μου (άρα όφειλα να την διατυπώσω), άσκησε σε βάρος μου πειθαρχική δίωξη, ενώ δεν διερεύνησε ούτε καν προσχηματικά τη δική μου καταγγελία για πειθαρχικό έλεγχο της καταγγέλουσας, παρ’ ότι την επανέλαβα και εγγράφως ενώπιον του!

Αντιθέτως, σε μία απολύτως “fast track” διαδικασία, μου κοινοποίησε κλήση για να εμφανιστώ στο πειθαρχικό συμβούλιο εντός 10 ημερών, στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ αντίστοιχης χρονολογίας υποθέσεις προσδιορίζονται μετά από ένα χρόνο! «Με άνωθεν παρέμβαση» όπως έμαθα… Ποιος άραγε έχει την εξουσία να αλλάζει τη σειρά των υποθέσεων στο πειθαρχικό συμβούλιο; Και γιατί;

Από τότε μέχρι και την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές μεσολάβησε η αναβολή της εκδίκασης για τις 19 Οκτωβρίου.

Κάποιος «ενόχλησε» τον Βερβεσό

Συναντήσαμε την Αντωνία Λεγάκη στο γραφείο της. Ακόμα δεν μπορεί να κατανοήσει το λόγο της κλήσης σε "επείγουσα πειθαρχικά διαδικασία". Το αποτέλεσμα της εκδίκασης την απασχολεί εντόνως: "Eίναι για μένα μεγάλο πρόβλημα το να έχω οποιαδήποτε ποινή επειδή υπαινίχθηκα ότι είναι διαπλεκόμενη μία καταφανώς διαπλεκόμενη συνάδελφος. Ο καταγγελόμενος ήταν προϊστάμενός της. Οι δικοί μου πελάτες πήγαν και τα είπαν στη προδικασία. Την ώρα που κατέθετε η μία κοπέλα, με πήρε τηλέφωνο η άλλη και μου είπε ότι "ξέρεις, μέσα γίνεται πόλεμος".

Είπαν, μεταξύ άλλων, ότι έπρεπε να προστατεύσω τη συνάδελφό μου. Μα, συντεχνία είμαστε; Δεν κατάλαβα! Και προσέξτε, από τις καταθέσεις των κοριτσιών δεν γράφτηκαν όλα παρά μόνο, όπως τους είπαν, μόνο αυτά που έχουν σημασία για την πειθαρχική δίωξη. Δεν γράφτηκαν, άρα, τα πιο σημαντικά. Για να επιστρέψω όμως σ' αυτό που λέγαμε. Ακόμα και μία σύσταση να μου γίνει, θα είναι πρόβλημα".

Πρόβλημα μία σύσταση; Και όμως "διότι τριάντα χρόνια τώρα που δουλεύω έχω πληρώσει ακριβά την αξιοπρέπειά μου, σε χρήμα, σε ύπνο και σε πολλά άλλα. Για να μπορώ να βγάζω γλώσσα κατά το κοινώς λεγόμενον. Το να μου επιβάλλουν σύσταση και επίπληξη όταν το μόνο που έχω κάνει είναι το σωστό, ε, ναι, έχω πρόβλημα. Είναι, επίσης, πρόβλημα για όλους τους τίμιους δικηγόρους διότι είναι εξευτελιστικό να υφίστασαι πειθαρχική ποινή. Είναι σαν να σου λένε ότι δεν εφάρμοσες τη δεοντολογία".

Και ακόμη περισσότερο "στην περίπτωση που μου επιβάλλουν αφαίρεση αδείας, αν και θα είναι ακραίο,... τι να πω. Εχουν γίνει βέβαια πολλά ακραία στο σύλλογό μας τον τελευταίο καιρό. Το να προηγηθεί άνευ λόγου και αιτίας η δική μου υπόθεση σε σχέση με άλλες περίπου ένα χρόνο και μάλιστα με παρέμβαση του προέδρου όπως μού έχει μεταφερθεί από δύο επίσημες πηγές είναι ακραίο. Το να μου έρθει στις 16 Σεπτεμβρίου ένα χαρτί από το σύλλογό μου που να μου λέει ότι στις 28, δηλαδή 10 μέρες και κάτι μετά, πρέπει να περάσω πειθαρχικό και ενώ μία εβδομάδα πιο πριν έχω βγάλει δελτίο τύπου στο οποίο λέω ότι η δικαιοσύνη αδιαφορεί για τον προσδιορισμό της εκδίκασης της υπόθεσης της Ηλιούπολης και αυτό είναι ακραίο".

Να πως γίνεται η σύνδεση των δύο υποθέσεων της πειθαρχικής δίωξης και της Ηλιούπολης: "Δεν μου αρέσουν τα σενάρια και μπορεί, πράγματι, η υπόθεση της Ηλιούπολης να μην έχει σχέση. Γιατί όμως το σκέφτομαι και το φοβάμαι; Με τον Βερβεσό δεν είχα ποτέ καλή σχέση, είμαστε σε άλλους πλανήτες από την άποψη της πολιτικής σκέψης, όποτε έχουμε βρεθεί, έχουμε συγκρουστεί. Δεν θεωρώ ότι κοιμάται και ξυπνάει με την εικόνα μου. Αρα, ενοχλήθηκε. Κάποιος τον πήρε τηλέφωνο.

Ε, τότε αρχίζω και σκέφτομαι τι έχω ανοιχτό που να μπορεί να δικαιολογεί τέτοιου είδους παρέμβαση. Η μία εκδοχή είναι ότι η καταγγέλουσα βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του. Δεν το αποκλείω αλλά η αναφορά έχει γίνει εδώ και ένα χρόνο και πρεμούρα δεν υπήρξε. Η δεύτερη σκέψη είναι ότι από τις δικογραφίες που χειρίζομαι αυτήν την περίοδο η μόνη που δικαιολογεί παρέμβαση είναι η υπόθεση της Ηλιούπολης. Και ως προς το ποιους δικηγόρους έχω απέναντί μου, και ως προς τι συμπεριφορά έχει δείξει όλος ο κρατικός μηχανισμός από την αρχή και ως προς τι συμπεριφορά δείχνει ο δικαστικός μηχανισμός τώρα".

«Το κορίτσι απειλείται συνεχώς και κινδυνεύει»

Μα πότε επιτέλους θα εκδικαστεί η υπόθεση της Ηλιούπολης ήταν η επόμενη ερώτησή μας. Η απάντηση αποκαλύπτει μία κατάσταση επιεικώς προβληματική: "Εχω καταγγείλει από τις 10 Σεπτέμβρη ότι από τις 10 Ιουνίου έχει εκδοθεί παραπεμπτικό βούλευμα για τους κατηγορουμένους. Ενας από αυτούς έκανε έφεση, το αργότερο στις 20 Ιουνίου. Από τις 20 Ιουνίου, και ενώ είχαν ήδη περάσει 11 μήνες από την τέλεση των αδικημάτων, μέχρι τώρα που μιλάμε, η δικογραφία είναι χρεωμένη σε εισαγγελέα εφετών και αυτός δεν έχει φέρει πρόταση. Αυτό δεν συμβαίνει ποτέ!

Ολες οι ποινικές δικογραφίες, με την εξαίρεση την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, προσδιορίζονται στο χρόνο έτσι ώστε να υπολογιστεί και μία πιθανή αναβολή και να γίνει κανονικά το δικαστήριο πριν λήξει το 18μηνο και αποφυλακιστούν οι κατηγορούμενοι. Η παραγραφή και το 18μηνο είναι οι διατάξεις που "καίνε" τα χέρια των δικαστών μαθαίνουμε όταν πρωτοπερπατάμε στα δικαστήρια. Εδώ δεν φαίνεται να "καίνε" τα χέρια κανενός. Να μην θυμηθώ επίσης πώς μού απαντούσε το Εσωτερικών Υπόθεσεων όταν κατήγγειλα τις μεθοδεύσεις τους από το πρώτο βράδυ. Προϊσταται Εισαγγελέας Εφετών έλεγε τότε η ανακοίνωση του Εσωτερικών Υποθέσεων".

Δεν είναι αυτό όμως το μοναδικό προβληματικό σημείο: "Να θυμηθώ και κάτι άλλο. Οτι τα πειστήρια που στέλνει η ΔΑΕΒ από όσα έχουν κατασχεθεί στο σπίτι του αστυνομικού έρχονται όλα κενά. Και να φανταστεί κανείς ότι ο αστυνομικός συνελήφθη λίγο μετά την καταγγελία και έτσι δεν πρόλαβε να καθαρίσει το σπίτι του και ότι το κορίτσι έχει καταθέσει ότι μέσα στο σπίτι βρισκόταν το δικό της τηλέφωνο, σπασμένο, το οποίο περιείχε το πρόγραμμα των ραντεβού και τα ονόματα των πελατών. Οτι έρχεται είναι κενό! Φωτογραφική μηχανή; Κενή. Κάμερα; Κενή. Δεν υπάρχει τίποτα. Εχουν σωθεί μόνο SMS που έχει ανταλλάξει το κορίτσι με τον αστυνομικό".

Ενας εκ των συλληφθέντων για την υπόθεση της Ηλιούπολης

Ενας εκ των συλληφθέντων για την υπόθεση της Ηλιούπολης

Τι, όμως, θα γίνει αν τελικά επιβληθεί από το δικηγορικό σύλλογο δίμηνη παύση; "To να μου επιβληθεί αυτή η ποινή και μέσα σ' αυτό το διάστημα να προσδιοριστεί η δίκη της υπόθεσης της Ηλιούπολης θα είναι, για να το πω απλά, μία "τρελή" καραμπόλα.

Και προσέξτε τώρα: Σ' αυτήν την περίπτωση εγώ θα πρέπει να ζητήσω αναβολή. Αλλά εν τω μεταξύ θα έχει συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης και οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να βγουν. Τι θα μου πουν τότε; Οτι εγώ ζήτησα την αναβολή. Η εναλλακτική είναι να δικάσω με άλλους δικηγόρους γιατί εχώ δεν θα μπορώ να παρίσταμαι. Μου το έχω προτείνει ήδη συνάδελφοι, δεν μπορεί να γίνει όμως αυτό, δεν θα δουλέψει.

Σε κάθε απόφαση η έκδοση της απόφασης πρέπει να γίνει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Σε όλες τις άλλες ανάλογες υποθέσεις η εισαγγελία εφετών διαχωρίζει τα πλημμελήματα, τα στέλνει στο πλημμελειοδικειο, οι κατηγορούμενοι δικάζονται και καταδικάζονται και παραμένουν στη φυλακή χωρίς κανέναν κίνδυνο αποφυλάκισης".

Ποιο όμως είναι το πιο σοβαρό στοιχείο της υπόθεσης όπως αυτή εξελίσσεται; "Την ίδια ώρα η κοπέλα απειλείται συνεχώς. Της πετούν σκουπίδια στην είσοδο του σπιτιού της, βρίσκουν τη μάνα της στο δρόμο και την "προειδοποιούν" κτλ. Ολα αυτά είναι πάρα πολύ συνηθισμένα. Σας θυμίζω ότι έχουν λάβει χώρα και οι απειλές για τις οποίες το παιδί έχει ήδη καταθέσει στην ανακρίτρια. Ακόμα και απειλές έξωσης από το σπίτι αντιμετωπίζει η οικογένεια γιατί το σπίτι στο οποίο μένουν τώρα είναι στο όνομα του πατέρα. Η αγωνιώδης ερώτηση της μάνας πριν από ελάχιστες ημέρες ξέρετε ποια ήταν; "Αντωνία αν βγουν αυτοί έξω, εμείς τι θα γίνουμε;".

Οντως, αυτό το ερώτημα πολύ δύσκολα μπορεί να απαντηθεί. Οπως και σχεδόν όλα από αυτά που διατυπώθηκαν παραπάνω από την Αντωνία Λεγάκη. Τα πάντα σ' αυτήν την υπόθεση μοιάζουν ερεβώδη, 15 μήνες μετά την τέλεση των αδικημάτων και τις συλλήψεις. Αντί να πέφτει φως, βασιλεύει όλο και περισσότερο το σκοτάδι...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)