to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:49 | 24.10.2019

Πολιτική

Τρ. Αλεξιάδης: Προϋπολογισμός 2020 - 5 Ερωτήματα χωρίς απαντήσεις

Στη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β' Πειραιά και Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, δήλωσε πως το περιεχόμενο του κατατεθειμένου προσχεδίου, αποδεικνύει την καλή κατάσταση της οικονομίας που παρέλαβαν και πόσο απείχαν από την πραγματικότητα, η προεκλογική κριτική και η καταστροφολογία της Ν.Δ. για την οικονομία της χώρας αλλά και οι εκφράσεις περί "προϋπολογισμού αυταπάτης, ιδεοληψιών, νεομνημονιακού, αντιαναπτυξιακού κ.λπ." που χρησιμοποιούσε ο κ. Σταϊκούρας ως εισηγητής για τον περυσινό προϋπολογισμό.


Φέρνοντας στην επιφάνεια "γκρίζα" σημεία του προσχεδίου, ο Τρ. Αλεξιάδης ζήτησε εξηγήσεις για τα 600 εκατομμύρια επιπλέον φορολογικά έσοδα για το 2020, (που εμφανίζονται στον πίνακα 2.1 της σελίδας 22), σε αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ. περί μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων. Θύμισε πως στα προεκλογικά ανέξοδα επιχειρήματα της Ν.Δ., υπήρχε και η διαρκής καταγγελιολογία των 29 "άδικων " φόρων του ΣΥΡΙΖΑ, θέμα  για το οποίο στο προσχέδιο δεν αναφέρεται τίποτα (!) και ζήτησε διευκρινήσεις για το πώς θα υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ. περί ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών των "μεσαίων" στρωμάτων.

Αναφέρθηκε ακόμη σε πρόσφατα αποσπάσματα, φιλικού προς τη ΝΔ Τύπου, που αναλύοντας τον προϋπολογισμό του 2020, αποδομούν την προεκλογική προπαγάνδα της ΝΔ περί μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης των "μεσαίων" στρωμάτων, ενώ αντίθετα μιλούν περί ελάφρυνσης των εχόντων υψηλά εισοδήματα, των μεγάλων εταιρειών, κλπ, θέτοντας ερωτήματα και για επιβαρύνσεις αυτών που πληρώνουν σήμερα τις κατώτατες ασφαλιστικές εισφορές.

Εκφράζοντας τις ανησυχίες του για άλλο ένα "γκρίζο" σημείο του προσχεδίου, ζήτησε εξηγήσεις για την πρόβλεψη για αυξημένα κατά 658 εκατ. ευρώ έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές (που εμφανίζονται στο κεφάλαιο Κοινωνικός προϋπολογισμός, στη σελίδα 43), αντίθετα με τα προεκλογικά επιχειρήματα-πυροτεχνήματα περί μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και κατάργησης του "νόμου Κατρούγκαλου".

"Η μεγαλύτερη μείωση φορολογικής επιβάρυνσης από το 2010 και μετά, έγινε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ", είπε ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών, ενώ αναφέρθηκε στα μέτρα τα οποία είχε δεσμευτεί, είχε συμφωνήσει και προγραμματίσει να εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση για τη μείωση των φορολογικών βαρών, όπως η μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%, η μείωση ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος για κατοίκους μικρών νησιών, η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μία σειρά  άλλων φοροελαφρύνσεων, δηλώνοντας πως "είναι  σαφέστατο ότι δεν έχετε καμία διάθεση να τα υλοποιήσετε".

Τέλος, καταδεικνύοντας τις ψεύτικες υποσχέσεις περί μείωσης δαπανών του "επιτελικού κράτους" της Δεξιάς, κατάγγειλε τη δυνατότητα που παρέχει το κατατεθέν πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης (άρθρο 212), για σκανδαλώδεις αυξήσεις αποδοχών έως 7.500 ευρώ μηνιαίως (!), στα διορισμένα από τη κυβέρνηση της ΝΔ στελέχη της σε ΔΕΚΟ που υπάγονται στο Υπερταμείο, ζητώντας από τον παριστάμενο Υπουργό πληροφορίες για το ποσόν που θα στοιχίσουν οι σκανδαλώδεις αυτές αυξήσεις. Δυστυχώς ούτε για το σκάνδαλο αυτό, ούτε για τα άλλα ερωτήματα υπήρξε απάντηση από τους Υπουργούς της Ν.Δ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)