to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:23 | 02.10.2018

Πολιτική

Τρ. Αλεξιάδης: Το προσχέδιο του προϋπολογισμού απαντά σε όλους αυτούς που προέβλεπαν καταστροφή της οικονομίας και της κοινωνίας

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού απαντά σε όλους αυτούς οι οποίοι προέβλεπαν άλλους ρυθμούς ανάπτυξης, άλλα πλεονάσματα, μία καταστροφή της οικονομίας και της κοινωνίας».


Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα στην εκπομπή Ισορροπίες και Ανισορροπίες με τη Μαρία Γεωργίου και τον Βαγγέλη Παπαδημητρίου, δήλωσε:
 
  • Για το προσχέδιο του προϋπολογισμού
    Το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους προέβλεπαν «σεισμούς,λοιμούς  και καταποντισμούς ».
    Αυτό το προσχέδιο είναι ένας σημαντικός σταθμός στην μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, διότι δείχνει την διέξοδο από την περίοδο των μνημονίων και ελπίζουμε κι από την περίοδο της κρίσης ,με συγκεκριμένο πολιτικό πρόσημο.
    Την ίδια περίοδο όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες, υποβάλλουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους στις αρμόδιες Ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Είναι κάτι αναγκαίο το οποίο δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα.
     Δεν περιμένουμε τελική έγκριση για το αν θα περικοπούν οι συντάξεις, είμαστε σε μία φάση συζήτησης ,διότι είμαστε σε μία περίοδο μετά το πρόγραμμα ,στο οποίο μας οδήγησαν συγκεκριμένοι πολιτικοί με συγκεκριμένες πολιτικές. Όσοι προέβλεπαν περικοπές των συντάξεων ,να διαβάσουν το προσχέδιο προσεκτικά.
 
  • Για το ασφαλιστικό
  Υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στα θεματα αυτά. Είναι η προσέγγιση που έχει ένα μέρος του πολιτικού κόσμου ,που θέλει να αντιγράψει συστήματα ΠΙΝΟΣΕΤ,επαγγελματικών ταμείων και  ατομικών αποταμιεύσεων.Αυτα νομίζω τα απορρίπτει η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.Και είναι από την άλλη πλευρά,αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εμείς σαν Κυβέρνηση, δηλαδή ασφαλιστικό σύστημα το οποίο να βασίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών και βεβαίως να παίρνει υπόψιν τις ανάγκες των σημερινών συνταξιούχων αλλά και την προοπτική για τους μελλοντικούς συνταξιούχους τους σημερινούς νέους.Γι αυτο και προχωρησαμε σε αλλαγές που κάνουν το σύστημα βιώσιμο. Οι αρχικές προβλέψεις του Νόμου Κατρούγκαλου δεν προβλέπουν περικοπές συντάξεων.Μετα από πιέσεις και εκβιασμούς κυρίως του Δ.Ν.Τ αναγκαστήκαμε να τις νομοθετήσουμε.
 
  • Για το Μακεδονικό-Σχέση με ΑΝΕΛ
   Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα αποδεικνύει,ότι η δήθεν κακη συμφωνία με την γειτονική χώρα ,δεν ικανοποίησε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της .Και ειναι ώρα όσοι μας κατηγορούσαν με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και επιθέσεις ,να εξηγήσουν τώρα στους πολίτες την αλήθεια.Βεβαίως και σέβομαι την δυνατότητα του καθενός να εκφράζει με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο τις απόψεις του και τις διαφωνίες του,μακρυά ομωσ από ακροδεξιές και εθνικιστικές λογικές.φέραμε μία συμφωνία με το καλύτερο δυνατό περιεχόμενο για τη χώρα, όχι για το ΣΥΡΙΖΑ, και οι εξελίξεις στο δημοψήφισμα βεβαιώνουν αυτήν την ενέργειά μας.Με τους ΑΝΕΛ είχαμε και εχουμε μια πολυ καλη συνεργασία,αλλά είμαστε διαφορετικοί πολιτικοί χώροι.Οσοι παλεύουν για απλή αναλογική πρέπει να καταλάβουν ότι κυβερνήσεις συνεργασίας θα εχουμε πλέον.
 
  • Για την Κεντρό-Αριστερά
   Η απόφαση της Κεντρικης Επιτροπής τουΣΥΡΙΖΑ το Μαιο 2018,απαντά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όσους θέτουν διαφορετικά πολιτικά πλαίσια και καθορίζει την τακτική μας. Η απόφαση ειναι αναρτημένη στο σάιτ μας και για όποιον δεν μπορεί να την καταλάβει,ειναι δικό του το πρόβλημα. Το τι έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι σαφέςτατο.Εμείς θεωρούμε ότι χρειάζεται ένα μεγάλο μέτωπο προοδευτικών κοινωνικών-πολιτικών δυνάμεων που θα είναι απέναντι στις λογικές νεοφιλελευθερισμού και οπισθοδρόμησης της χώρας και πρέπει να καταλάβουμε ότι ειδικά μπροστά στις αυτοδιοικητικές εκλογές,θα ενισχύσουμε την δημιουργία αυτού του μετώπου.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ειναι η αριστερά της διαμαρτυρίας,ούτε η αριστερά που επιλέγει τον εγκλεισμό στη μόνη της σωτηρίας της.Ειναι η αριστερά που αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναθέτει η κοινωνία και δίνει μάχεσαι για την κοινωνία.Οσοι δραπέτευσαν από αυτή την προσπάθεια το 2015,πρέπει να απαντήσουν τώρα που εχουμε απτά αποτελέσματα,αν έπρεπε να παραμείνουμε στην κυβέρνηση η όχι.

Ακούστε εδώ το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)