to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:23 | 15.05.2019

Οικονομία

Τρ. Αλεξιάδης: Πολιτικό δώρο για τον ΣΥΡΙΖΑ τα όσα λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης (βίντεο)

Αποσπάσματα συνέντευξης του Τρύφωνα Αλεξιάδη στην εκπομπή ''Kontrast'' του Kontra Channel


«Τα μέτρα αυτά δεν είναι προεκλογικού χαρακτήρα, αλλά είναι μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Γι ’αυτό και είναι μέτρα μελετημένα τα οποία ανταποκρίνονται στις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας», δήλωσε ο Τρύφων Αλεξιάδης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στο Kontra Channel.

Βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

«Εμείς με σαφήνεια καταθέσαμε τις προτάσεις μας στον ελληνικό λαό, είμαστε πολύ ευτυχείς και για όσα ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο και για όσα είπε ο ΠΘ την Τρίτη, αλλά κυρίως είμαστε πάρα πολύ ευτυχείς για όσα ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πολίτης θα μπορέσει να καταλάβει και να συγκρίνει. Αν συγκρίνεται για παράδειγμα την πρόταση του ΕΝΦΙΑ που έχουμε φέρει εμείς και την πρόταση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ που έχει φέρει η ΝΔ, θα δείτε ακριβώς ποια είναι η πολιτική λογική των δύο κομμάτων. Σε ότι αφορά τις εξαγγελίες για τις 7 ημέρες εργασίας, εμείς κάνουμε μία προσπάθεια για επανάκτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και αποκατάσταση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν τα μνημονιακά χρόνια και από την άλλη πλευρά υπάρχει αυτή η τάση επιστροφής της μνημονιακής εργασιακής βαρβαρότητας. Ευτυχώς λοιπόν ο πολίτης θα μπορέσει να συγκρίνει το ποιες είναι οι δύο διαφορετικές προτάσεις και να αποφασίσει το τι Ευρώπη θέλουμε, το τι δημάρχους θέλουμε και το τι περιφερειάρχες θέλουμε».

«Το ''επίδομα'' (13η σύνταξη) που θα δοθεί, δεν είναι προεκλογικού χαρακτήρα διότι έπρεπε να κλείσει η χρονιά, να πάρουμε τα ανάλογα πιστοποιητικά από την Ε.Ε (διότι αυτά γίνονται με μία πιστοποίηση), έπρεπε η ΕΛΣΤΑΤ να εκδώσει συγκεκριμένα στοιχεία, έπρεπε να γίνουν διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε (διότι ναι μεν δεν είμαστε σε μνημόνια αλλά είμαστε στην Ε.Ε), και τώρα έκλεισε αυτός ο κύκλος και έχουμε μπροστά μας ,συγκεκριμένα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι αν αυτά τα μέτρα είναι θετικά ή όχι για τους πολίτες και όχι αν είναι προεκλογικά μέτρα. Τα Χριστούγεννα δώσαμε αυτά που ήταν να δώσουμε μέχρι τέλος του 2018 και αφορούσαν τα οικονομικά του 2018, ενώ το 2019 επειδή είμαστε σε μία άλλη περίοδο και έχουμε άλλες δυνατότητες στην οικονομία δώσαμε και μέχρι τέλος του χρόνου όπως είπε ο ΠΘ ,θα έχουμε κι άλλο πακέτο μέτρων που θα αφορά το 2019».

 

«Συμφωνώ απολύτως ότι είναι η οικονομία αυτή η οποία θα κρίνει και είναι το τι ακριβώς καταλαβαίνει ο πολίτης στην τσέπη του. Και αν συγκρίνει το τι είχε το 2014 με το τώρα, καταλαβαίνει την διαφορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος τον Μάρτιο του 2019 είχαμε αύξηση των καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά 1,3 δις, αυτό δείχνει μία διαφορετική πορεία της οικονομίας σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό που βλέπουμε στην οικονομία είναι ότι με αργά και σταθερά βήματα οι οικονομικοί δείκτες γίνονται πιο θετικοί και ο κόσμος το καταλαβαίνει στην καθημερινότητά του».

«Όσον αφορά το θέμα των αντιδράσεων. Βεβαίως και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί (γιατί είμαστε μέσα στην Ε.Ε) έχουν τις δικές τους απόψεις και η Ε.Ε δεν είναι ένας ουδέτερος πολιτικός οργανισμός, είναι ένας πολιτικός οργανισμός με συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι από εκεί υπάρχουν κάποιες άλλες προσεγγίσεις αλλά με διάλογο με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς μέσα στην λογική ότι είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν είμαστε πλέον σε μνημονιακή περίοδο ,όπου έπρεπε να εγκρίνουν την πολιτική μας. Εμείς τώρα έχουμε συγκεκριμένους στόχους και συζητάμε μέσα στα πλαίσια αυτών των στόχων ,πως είναι το καλύτερο δυνατό να επιτευχθουν. Δεν περιμένουμε το ‘’καλώς έχειν’’ όπως αναγκαζόμασταν μέχρι να τελειώσει η βάρβαρη μνημονική περίοδος, που είχαν οδηγήσει άλλοι την χώρα, τώρα είμαστε σε μία φάση διαλόγου, κουβεντιάζουμε αλλά οι τελικές αποφάσεις είναι της Κυβέρνησης. Αυτό είναι βέβαια κάτι που ανησυχεί άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ,που ανησυχούσαν μήπως και καταφέρουμε πριν ,να μην μειώσουμε τις συντάξεις και τώρα για το αφορολόγητο. Μάλλον πρέπει να τυπώσουν νέο πρόγραμμα».

«Όποτε θέλετε να φωνάξουμε τον κ. Βαρουφάκη στο studio, εγώ είμαι υπέρ του διαλόγου, δεν είμαι υπέρ των μονολόγων, ώστε να μας πει που έχει αφήσει εκείνο τον φάκελο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που μας έλεγε ότι είχε στο Υπουργείο Οικονομικών ,διότι όταν πήγαμε δεν βρήκαμε απολύτως τίποτα και να συζητήσουμε για όλα αυτά τα περίεργα που λέει ,γιατί και εμείς οικονομικά σπουδάσαμε όπως και εκείνος, δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική πραγματικότητα αυτά που λέει».

 

«Στο Left.gr υπάρχει ένα πολύ χρήσιμο πινακάκι που συγκρίνει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες  μέχρι και το 2014 και από το 2014 και μετά. Και φαίνεται το που έχουμε φτάσει εμείς. Σε ότι αφορά γενικότερα την διαχείριση της οικονομίας, να μην ξεχνάμε το ότι εμείς παραλάβαμε μία κατάσταση το 2014 ,που μας οδήγησαν πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στελέχη που ήταν σε κυβερνητικές θέσεις από το ΠΟΤΑΜΙ. Υπάρχει μία ευθύνη αυτών που έφεραν την χώρα εδώ. Εμείς διαχειριστήκαμε μία κατάσταση που παραλάβαμε από το 2015 και μετά, με καθυστερήσεις, με λάθη, με αυταπάτες αλλά μπορέσαμε και την διαχειριστήκαμε σωστά και βγάλαμε την χώρα και από την μνημονιακή περίοδο και την οικονομία την έχουμε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτήν που είχαμε τότε».


«Στο θέμα των φόρων, εάν συγκρίνουμε το τι ακριβώς έγινε στον τομέα της φορολογικής επιβάρυνσης από το 2010 και μετά και το τι έγινε από το 2015 και μετά, σε καμία περίπτωση εμείς δεν φέραμε τέτοια αύξηση συνολικής επιβάρυνσης ,σαν αυτή που έφεραν οι προηγούμενοι. Άρα δεν μπορεί αυτοί που έκαναν αυτήν την πολιτική να μας κουνούν το χέρι επειδή αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάποιες αυξήσεις φόρων και τώρα έχουμε αρχίσει είτε την κατάργηση φόρων ,είτε την μείωση αυτών ,όπως ο ΕΝΦΙΑ που μειώνεται κάθε έτος».

 

«Κάθε μήνας που περνάει τα όποια θετικά μέτρα ή όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείτε θα μετατρέπεται σε μέτρα κοινωνικής ωφέλειας και εμείς ακριβώς θέλουμε να πάμε σε μία εκλογική αναμέτρηση ,είτε τώρα σε δύο εβδομάδες ,είτε μετά από λίγους μήνες ,όπου εμείς θα έχουμε από την δική μας μεριά συγκεκριμένα πολιτικά μέτρα και συγκεκριμένες πολιτικές εξαγγελίες και οι άλλοι θα απαντούν με «Πετσετιάδες, Πολακιάδες, Κοτεριαδες» και οτιδήποτε άλλο. Για εμάς θεωρούμε ότι είναι πολιτικό δώρο το τι έχουμε ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα και είναι πολιτικό δώρο για τον ΣΥΡΙΖΑ ,ότι αρχηγός της αντιπολίτευσης είναι ο κ.Μητσοτάκης ,διότι όταν σε αυτά τα πολιτικά μέτρα αντί να βάζεις στην ατζέντα να συζητήσεις πχ περί της υγείας και να συγκρίνει ο κόσμος πότε ήταν καλύτερα τώρα ή το 2015; Όταν λοιπόν αντί να συζητήσεις αυτά τα ζητήματα ,προσπαθείς να βάλεις την ατζέντα κάπου αλλου, τότε δημιουργείς θέματα και επειδή ακούστηκε περί πολιτικής ενσυναίσθησης, νομίζω οι φωτογραφίες των πολιτών και στην Πρέβεζα και στην Άρτα και στα Γιάννενα ,αποδεικνύουν το τι θέλει ο ελληνικός λαός και θα το δούμε πολύ σύντομα και στην κάλπη».

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)