to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:26 | 21.01.2022

Πολιτική

Τρ. Αλεξιάδης: Όταν γίνουν εκλογές τι αποθεματικό θα μας παραδώσουν;

O Τρ. Αλεξιάδης μίλησε για την εικονική πραγματικότητα της Οικονομίας την οποία παρουσιάζουν τα κυβερνητικά στελέχη, βοηθούμενα από τις λίστες με τις χρηματοδοτήσεις σε δημοσιογραφικά γραφεία: «παρουσιάζουν μια εικόνα που όλα είναι τέλεια, η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η οικονομία, η ακρίβεια που αντιμετωπίζεται»


«Νέες δυνατότητες για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά, οδικός χάρτης για τη μετάβαση στη νέα  εποχή η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αξιοποιώντας τα ψηφιακά μέσα να εκφράζουν την άποψή τους. Θέλουμε το κόμμα μας να είναι το μεγάλο κόμμα της προοδευτικής δημοκρατικής  παράταξης που θα την οδηγήσει στη διακυβέρνηση της χώρας, αντίβαρο στη συντηρητική παράταξη που οδήγησε τη χώρα, μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις, στα αδιέξοδα από όπου εμείς τη βγάλαμε», δήλωσε σε συνέντευξή του στο HIGH TV ο αν. τομεάρχης Οικονομικών και βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης.

Ερωτώμενος για την πιθανότητα εκλογών απάντησε «Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα επιλέξει να κάνει εκλογές πριν από το τέλος της τετραετίας. Πιθανόν να αναγκαστεί, όχι να επιλέξει,  να τις κάνει νωρίτερα είτε για τα πολλά εσωτερικά προβλήματα στο κόμμα του, είτε για τα συσσωρευμένα προβλήματα που αφορούν τα εθνικά θέματα, την πανδημία και την οικονομία, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που θα φέρει τις εκλογές συντομότερα εξαιτίας της αδυναμίας αντιμετώπισής τους».

Σχετικά με το ζήτημα της αγοράς των γαλλικών RAFAL τόνισε την αντίθεση «για  ζητήματα παιδείας, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας να ακούγεται το συνηθισμένο παλιό επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν χρήματα, ενώ όταν πρόκειται για αγορές μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων, λεφτά να υπάρχουν». Δήλωσε την ξεκάθαρη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για στήριξη στις δαπάνες που αφορούν την εθνική άμυνα, την κοινωνική πρόνοια, την υγεία αλλά όπως ανέφερε «για το θέμα των εξοπλισμών, δεν είναι δυνατόν οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Αεροπορίας ή του Πολεμικού Ναυτικού - στο οποίο είχα την τιμή να υπηρετήσω και εγώ για 26 μήνες - να μαθαίνουν για τις αγορές από το πολιτικό προσωπικό και όχι να έχουν εκφράσει οι ίδιοι άποψη. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται αυτές οι αγορές, χωρίς να υπάρχει μια τεκμηρίωση για τι ακριβώς χρειαζόμαστε. Πρέπει να υπάρχει μια αρμονική σχέση με τις δυνατότητες της χώρας. Πολλές φορές ζητήματα αγοράς πολεμικού εξοπλισμού, οδήγησαν υπουργούς σε δικαστήρια, σε φυλακή και άφησαν μια γκρίζα ζώνη στην πολιτική ζωή του τόπου. Ελπίζω να μην γίνει αυτό και με αυτές τις αγορές. Γι αυτό εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει ο μέγιστος πολιτικός διάλογος και η συναίνεση των πολιτικών  δυνάμεων, κάτι το οποίο η κυβέρνηση δεν επιθυμεί. Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως ή εθνική άμυνα, πρέπει να κινείσαι με βάση την οικονομική δυνατότητα που έχεις σαν χώρα, καθώς είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από τα χρόνια των μνημονίων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που αποστέρησαν σημαντικούς οικονομικούς πόρους από τις ένοπλες δυνάμεις. Επειδή δεν πρέπει να ξαναμπούμε σε μια τέτοια περίοδο, είναι σημαντικό να λειτουργούμε στα πλαίσια των οικονομικών μας δυνατοτήτων. Με στεναχωρεί πάρα πολύ γιατί μεγάλωσα και ζω σε μια περιοχή που έχει σχέση με τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ότι οι φρεγάτες που θα έρθουν δεν θα έχουν πάνω τους ούτε μια βίδα που να έχει βιδωθεί σε  ελληνικά ναυπηγεία. Νομίζω ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, η κυβέρνηση έχει τις ευθύνες της».

Κλείνοντας ο Τρύφων Αλεξιάδης μίλησε για την εικονική πραγματικότητα της Οικονομίας την οποία παρουσιάζουν τα κυβερνητικά στελέχη, βοηθούμενα από τις λίστες με τις χρηματοδοτήσεις σε δημοσιογραφικά γραφεία «Παρουσιάζουν μια εικόνα που όλα είναι τέλεια, η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η οικονομία, η ακρίβεια που αντιμετωπίζεται… Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική, οι πολίτες δεν τα βγάζουν πέρα εύκολα, έχουν τρομερό πρόβλημα επιβίωσης. Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ δημιουργούν εφιαλτική προοπτική, ειδικά σε περίοδο που ο κόσμος πρέπει για να ζεσταθεί να ανοίξει το air-condition ή μια ηλεκτρική σόμπα, καθώς με ευθύνη και της κυβέρνησης γιατί δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στη θέρμανση, σε πολλές πολυκατοικίες τα καλοριφέρ δεν δουλεύουν.  Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση αν προστεθεί το πρόβλημα των χαμηλών μισθών και το ότι η κυβέρνηση δεν προχωράει σε μέτρα ελέγχου της ακρίβειας, καταλαβαίνετε τι γίνεται.  Τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ - όχι του ΣΥΡΙΖΑ - λένε ότι στο εντεκάμηνο του 2021, έμειναν 5,1 δις  φόροι απλήρωτοι, εφιαλτικό νούμερο,  χρωστούν μόνο στην εφορία περίπου 4.140.000 συμπολίτες μας και από αυτούς 1.400.000 είναι σε αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης. Στην Αριστερά είμαστε υπέρ της μείωσης των άδικων έμμεσων φόρων και υπέρ της ενίσχυσης των άμεσων φόρων, δίκαιων φόρων που σχετίζονται  με το εισόδημα. Υπάρχει δυνατότητα στην κυβέρνηση να το κάνει; Αυτό είναι το ερώτημα. Ναι υπάρχει.  Έχουν φέρει ένα σωρό διατάξεις, με τις οποίες ευνοούν, μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα και περιουσίες, τους καλούμε έστω και τώρα, να μειώσουν το ΦΠΑ, που είναι ένας  άδικος και μεγάλος φόρος, να μειώσουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο καύσιμο κίνησης και στο καύσιμο θέρμανσης, που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, και θα δώσει ανταγωνιστικότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις. Kαλούμε τους πολίτες να μας εμπιστευτούν ξανά, για να βγάλουμε τη χώρα από τα αδιέξοδα και περιμένουμε με αγωνία την ημέρα των εκλογών να δούμε το Υπουργείο Οικονομικών τι αποθεματικό θα παραδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί φοβόμαστε ότι για μια άλλη φορά θα είναι μηδέν το αποθεματικό».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)