to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:44 | 28.10.2018

Πολιτική

Τρ. Αλεξιάδης: Οι λίστες Λαγκάρντ και Μπόγιαρνς συνέβαλαν στην τεκμηρίωση υποθέσεων φοροδιαφυγής και μαύρου πολιτικού χρήματος

Ο υπεύθυνος Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο KONTRA NEWS


Σημεία συνέντευξης του Τρ. Αλεξιάδη στο KONTRA NEWS:

  Καθοριστική η συμβολή των λιστών (Λαγκάρντ, Μπόγιαρνς, κ.λπ) στην τεκμηρίωση υποθέσεων φοροδιαφυγής και μαύρου πολιτικού χρήματος.

Και επειδή ορισμένοι έχουν κοντή πολιτική μνήμη, να θυμίσω ότι όταν η Βουλή πριν λίγα χρόνια ασχολήθηκε με το θέμα, χωρίς να έχουμε τα δεδομένα της λίστας Λαγκάρντ, υπήρχαν πολιτικοί (μερικοί είναι ακόμη στη Βουλή και μας κουνούν το δάκτυλο) που έλεγαν ότι οι σημερινοί έγκλειστοι στις φυλακές, ήταν αθώες περιστέρες και δεν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος τους!


      Συνέβαλαν καθοριστικά, και εκεί κρύβεται ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προσπάθησαν να θάψουν τις λίστες. Δύο υπουργοί ΠΑΣΟΚ, τις παρέλαβαν ιδιωτικά και τις κρατούσαν στο γραφείο τους, χωρίς να τις παραδώσουν στο ΣΔΟΕ. Ο ένας δε τις πήρε στο σπίτι του όταν έφυγε από το Υπουργείο και .... τις παρέδωσε αργότερα!


Είναι θέμα διερεύνησης από τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη οι ευθύνες τους. Βεβαίως προσωπική πολιτική εκτίμηση είναι ότι ποτέ στην Ελλάδα δεν τιμωρούνται υπουργοί για τέτοιες ενέργειες. Ενώ αν οι δύο υπουργοί ήταν απλοί υπάλληλοι, για το ίδιο πράγμα θα είχαν τιμωρηθεί, ακόμη και με απόλυση.


      Συνέβαλαν καθοριστικά και δείχνουν πού πρέπει να προσανατολιστούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε επίπεδο Δικαιοσύνης, φοροδιαφυγής και οικονομικού εγκλήματος, γιατί υπάρχει πραγματικά ένας θησαυρός στις λίστες αυτές και πρέπει να αξιοποιηθούν και για να εμπεδωθεί το αίσθημα
φορολογικής Δικαιοσύνης και για να επιστρέψουν πίσω τα κλεμμένα.
     

Προσπαθούν να αποκρύψουν το τι έκανε το ΠΑΣΟΚ, όταν ήρθαν στη Βουλή οι υποθέσεις Παπαντωνίου - Τσοχατζόπουλου. Το τι θέσεις πήραν, το τι έλεγαν μέχρι και πρόσφατα. Φωνάξτε μία μέρα εδώ Βενιζέλο - Παπακωνσταντίνου (εγώ διαθέσιμος να συμμετέχω) για να απαντήσουν τι έκαναν από το 2010 που οι Γαλλικές υπηρεσίες μας ενημέρωσαν και μας παρέδωσαν τη λίστα;


Ορισμένοι δε που μας εμφανίζονται και ως έγκριτοι νομικοί και
συνταγματολόγοι, διακήρυτταν ότι δεν μπορεί να αξιοποιηθεί η λίστα, γιατί δήθεν, ήταν προϊόν υποκλοπής! Σε αυτό το θέμα πλέον υπάρχει η τεκμηριωμένη απάντηση των Οικονομικών Εισαγγελέων, που πολύ ορθά παρέλαβαν και αξιοποίησαν την λίστα, οδηγώντας τους ενόχους στη φυλακή ή στο Ταμείο.


       Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, πρέπει δημόσια να απαντήσει αν έγιναν ή όχι χονδροειδείς παρεμβάσεις στο ΣΔΟΕ, για να καλυφθεί συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού που ήταν στη λίστα και ελέγχθηκε. Δυστυχώς δεν πρόλαβαν να δώσουν το όνομά του σε κάποιο δρόμο, όπως πρότειναν δημόσια Σαμαράς - Γεωργιάδης. Είναι τελικά προκλητικό, πολιτικοί που πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη, να εξακολουθούν να παριστάνουν τους αθώους.


       Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η διαπλοκή, η διαφθορά, το σύστημα εξουσίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, κρύφτηκε μεθοδικά και με τις λίστες ανακαλύφθηκε ένα μικρό μόνο μέρος των κλεμμένων. Αυτό φοβήθηκαν και έκαναν ό,τι έκαναν.
 

    Από το 2015, έγιναν πολλά στον τομέα αυτό (έχω καταθέσει αναλυτικά στοιχεία στη Βουλή), Βεβαίως και έπρεπε και πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα. Δυστυχώς η απόφαση του ΣΤΕ (για θέματα παραγραφής) δημιουργεί προβλήματα στην απόδοση Δικαιοσύνης, αλλά πρέπει ακόμη να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα.

     Οι λίστες (Λαγκάρντ, Μπόγιαρνς, κ.λπ) δείχνουν τον τρόπο αποθήκευσης των χρημάτων από το μαύρο πολιτικό χρήμα. Η υπόθεση Novartis, αποδεικνύει πώς λειτουργούσε το κύκλωμα. Μακάρι να γίνει αξιοποίηση και συσχέτιση των δεδομένων, για να αποδειχθούν οι σχέσεις και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι διεφθαρμένοι. Εκεί απαιτείται η μέγιστη πολιτική βούληση και πίεση για να αξιοποιηθούν οι λίστες και όλα τα δεδομένα.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)