to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:44 | 15.09.2022

Οικονομία

Τρ. Αλεξιάδης: Ο έντρομος πρωθυπουργός παρέδωσε απλά μαθήματα πολιτικής εξαπάτησης

Ο Τρύφων Αλεξιάδης αναλύει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ σε συνέντευξή του στην καθημερινή εφημερίδα της Καβάλας «Νέα Εγνατία»


Ένας έντρομος μπροστά στο πολιτικό του μέλλον πρωθυπουργός, παρέδωσε απλά μαθήματα πολιτικής εξαπάτησης, υπογράμμισε σε συνέντευξη του στη «ΝΕ» ο πρώην υπουργός και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο Τρ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στις βασικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι «τα πρωτοφανή που ακούσαμε είναι αντίθετα με τη στοιχειώδη λογική, αλλά και με την καθημερινότητα των πολιτών». Έκανε λόγο για παρουσίαση ειλημμένων αποφάσεων ως πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπως στην περίπτωση της αύξησης των συντάξεων, ενώ αναφορές έκανε και για τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας, για τα οποία, σε αντίθεση με όσα παρουσιάζονταν από την κυβέρνηση, έως σήμερα δεν έχουν φορολογηθεί ούτε κατά ένα ευρώ.

Παρέδωσε απλά μαθήματα πολιτικής εξαπάτησης

Παρακολουθήσαμε στη Θεσσαλονίκη έναν πρωθυπουργό έντρομο μπροστά στο πολιτικό του μέλλον και στην αμηχανία του μας παρέδωσε απλά μαθήματα πολιτικής εξαπάτησης! Διότι τα πρωτοφανή που ακούσαμε είναι αντίθετα με τη στοιχειώδη λογική αλλά και με την καθημερινότητα των πολιτών. Στα θέματα της ενέργειας, των καυσίμων, του ρεύματος κ.λπ., προσπαθούν να αποδείξουν ότι είμαστε κουφοί, τυφλοί και ότι ζούμε σε άλλη χώρα. Η πραγματικότητα είναι αυτή που ζει ο πολίτης κάθε μέρα στους λογαριασμούς του. Χθες πήγα σε εγκαίνια σχολείων και μου είπε διευθυντής σχολείου ότι το καλοκαίρι που ήμασταν κλειστά ήρθε λογαριασμός ΔΕΗ 1.100 ευρώ! Και ότι στη δεξαμενή του πετρελαίου δεν υπάρχει ούτε πόντος πετρέλαιο. Αυτή είναι η κατάσταση και δεν μπορεί, ό,τι και να κάνουν, όσο και να προσπαθούν,  να εξαπατήσουν και να πουν ψέματα.

Πάει να καρπωθεί μία αύξηση που είχε προβλεφθεί και που τότε έλεγαν για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου

Έχουμε πολύ ακριβά καύσιμα, έχουμε πολύ ακριβά σούπερ μάρκετ και μας λένε ψέματα για τις συντάξεις, συνεχή ψέματα και το πολιτικό τους θράσος είναι τεράστιο. Ρώτησα σήμερα τον Γ. Κατρούγκαλο για την αύξηση των συντάξεων. Η αύξηση των συντάξεων ήταν το άρθρο 14 του νόμου 4387 του 2016 που προέβλεπε σαφώς ότι θα υπήρχαν αυξήσεις συντάξεων για το 2023! Άρα, για ποια μέτρα πανηγυρίζει η κυβέρνηση; Πάει να καρπωθεί μία αύξηση που είχε προβλεφθεί και που τότε έλεγαν για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά πολύ καλά έκαναν και τον διατήρησαν. Είναι κάτι το οποίο είχε προβλεφθεί από τότε και η πολιτική εξαπάτηση που επιχείρησαν με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι ότι υπάρχουν μέτρα τα οποία έχουν χρονικό ορίζοντα μετά τις εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης αλλά και χθες το οικονομικό επιτελείο εμφάνισε μία καταπληκτική εικόνα της οικονομίας, ιδιαίτερα, αν ακούσατε τον κ. Σταϊκούρα, νομίζεις ότι είσαι σε άλλη χώρα. Σέβομαι τον ακαδημαϊκό Σταϊκούρα, δεν σέβομαι τον πολιτικό Σταϊκούρα, γιατί το ένα δεν συμβαδίζει με το άλλο, δεν μπορεί να μην ξέρει τα δεδομένα».

Αφού είναι τόσο καλή η κατάσταση της οικονομίας, γιατί δεν επαναφέρουν τη 13η σύνταξη;

Επιπλέον δεν απαντούν στο βασικό ερώτημα, ρωτάω το εξής απλό - επειδή υπάρχουν και πολλά κυβερνητικά παπαγαλάκια σε μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία εμφανίζουν μία διαφορετική εικόνα - αφού είναι τόσο καλή η κατάσταση της οικονομίας, γιατί δεν επαναφέρουν τη 13η σύνταξη που είχε νομοθετηθεί μόνιμα το 2019 ή γιατί δεν προχωρούν σε απλά μέτρα, όπως είναι η θέσπιση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού; Γιατί δεν κάνουν αυτά τα απλά βήματα, αφού είναι τόσο τέλεια στην οικονομία; Να σταματήσουν αυτή την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα, διότι όταν ζητούσαμε, για παράδειγμα, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, μας έλεγαν διάφορες θεωρίες με περισπούδαστο ύφος ότι δεν θα πάρουν οριζόντια μέτρα, γιατί θα ευνοηθούν αυτοί που έχουν ακριβά αυτοκίνητα. Τώρα λοιπόν που είπαν ότι θα πάρουν οριζόντιο μέτρο μείωσης του φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης, δεν είναι οριζόντιο μέτρο; Μας κοροϊδεύουν, το έχουν καταλάβει οι πολίτες, αλλά και η εξαπάτηση έχει ένα όριο και ευτυχώς είναι πολύ κοντά αυτό το όριο.

Για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Το ζητούσαμε εδώ και ένα χρόνο και περισσότερο εμείς, διότι η κυβέρνηση φρόντισε να καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή για τον μεγαλογιατρό με εισόδημα πάνω από 100 χιλιάδες το χρόνο που είναι σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο ή κλινική κατήργησε την εισφορά αλληλεγγύης από πέρυσι. Για τον  γιατρό στο δημόσιο νοσοκομείο που του έστελνε το ιδιωτικό νοσοκομείο τον ασθενή με covid που δεν τον περιέθαλπε, θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης στο μέλλον, δε θα καταργηθεί από χθες, ας σταματήσουν λοιπόν να το εμφανίζουν έτσι. Σωστό ότι καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης, αλλά να θυμίσω ότι η εισφορά αλληλεγγύης είχε εφαρμογή για εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ,  ήταν κλιμακωτή και επιβάρυνε κυρίως τα υψηλά εισοδήματα και όχι τα χαμηλά. Ας μη μας λένε παραμύθια για τη μεσαία τάξη και τα μικρά εισοδήματα.

Η κυβέρνηση υιοθετεί την επιδοματική πολιτική που έφτυνε

Κρατήστε τις δηλώσεις και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για μετά από δύο μήνες που οι πολίτες θα καταλάβουν την εξαπάτηση. Μπορεί τώρα ακόμη κάποιοι να θεωρούν ότι θα γίνει κάτι μαγικό, όταν οι πολίτες καταλάβουν την εξαπάτηση και δουν το τεράστιο πρόβλημα στα θέματα ενέργειας, όταν δηλαδή ξεκινήσει η λεγόμενη ενεργειακή φτώχεια, ας έρθουν να μας εξηγήσουν τι μέτρα πήραν. Εγώ σημειώνω ότι πολύ σωστά η κυβέρνηση κατέφυγε εκεί ακριβώς που έφτυνε, στην επιδοματική πολιτική που αναγκαζόμασταν να πάρουμε το 2015 - 19 για να αντιμετωπίσουμε την ακραία φτώχεια, έρχεται τώρα και την υιοθετεί και την διευρύνει, χωρίς να πει μία λέξη συγγνώμης, αλλά το κάνει με λάθος τρόπο. Έχουμε καταγγείλει ότι η ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών στον τομέα της ενέργειας, η οποία ευνοεί συγκεκριμένες επιχειρήσεις και μέσα,  συνολικά μέσω του ΦΠΑ αυξάνει τα δημόσια έσοδα και επιστρέφει μέρος αυτών στους πολίτες. Δηλαδή οι πολίτες οι ίδιοι πληρώνουν στην ουσία μέρος από αυτά που τους δίνει το κράτος! Να σημειώσω εδώ, για να μην παρασυρθείτε και να μην ξεχαστείτε και επειδή δε θα σας το πουν οι φιλοκυβερνητικοί λογιστές, μέχρι στιγμής οι εταιρείες από τα υπερκέρδη δεν έχουν πληρώσει φόρο για αυτά τα υπερκέρδη ούτε ένα ευρώ! Θα πληρώσουν κάποια στιγμή στο μέλλον!

Οι 5 εταιρείες δεν έχουν πληρώσει ούτε ευρώ φόρο από τα υπερκέρδη τους

Αυτές οι 5 εταιρίες για τα υπερκέρδη που έχουν από πέρυσι περίπου τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιούλιο που θεσπίστηκε ο νέος μηχανισμός, για το οποίο εμείς τόσο καιρό φωνάζαμε και λέγαμε ότι πρέπει να φορολογηθούν τα υπερκέρδη, μέχρι στιγμής δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ συμβολικά φόρο. Βγήκε η απόφαση λίγο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού, διότι κατάλαβαν ότι δεν μπορούσα να το πάνε πιο πίσω και η απόφαση προβλέπει ότι η ΡΑΕ θα υπολογίσει τα κέρδη, θα στείλει σημείωμα στις εταιρίες και επειδή οι εταιρίες αυτές έχουν …μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, θα έχουν τρεις μήνες περιθώριο από όταν τους κοινοποιηθεί το σημείωμα, για να πληρώσουν τον φόρο. Είναι πραγματική κοροϊδία για κέρδη που έχουν από τον Οκτώβριο του 2021, ενώ όλες οι άλλες επιχειρήσεις έχουν ήδη πληρώσει φόρο, να πληρώσουν φόρο τέλη του 2022 ή αρχές του 2023!».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)