to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:11 | 12.07.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Τρ. Αλεξιάδης: Ο αγώνας ενάντια στη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και την διαφθορά έχει αποτέλεσμα

Παρά την προσπάθεια συγκάλυψης του περιεχομένου των λιστών από πολιτικά πρόσωπα που την γλιτώνουν μέσω του θεσμικού πλαισίου που οι ίδιοι έφτιαξαν, το αποτέλεσμα της δουλειάς που έγινε από το 2015 και μετά ενάντια σε φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και διαφθορά έφερε βεβαιώσεις οφειλών εκατοντάδων εκατ. ευρώ, είσπραξη αρκετών από αυτά και κυρίως έστειλε το μήνυμα ότι περάσαμε στην εποχή που γίνονται πλέον έλεγχοι, είπε ο συντονιστής του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Κώστα Αλατζά.


«Υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες, μακάρι κάποια στιγμή να διερευνηθούν, να καταγραφούν και να αποδοθούν "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι"», για τον τρόπο με τον οποίο συγκαλύφθηκαν επί χρόνια τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ και άλλων συναφών λιστών, είπε ο κ. Αλεξιάδης, σημειώνοντας ότι «γίνεται προσπάθεια από γνωστά κέντρα παραπληροφόρησης τις τελευταίες ημέρες να εξομοιώσουν τον αγώνα που γίνεται από τον Ιανουάριο του 2015 να ρίξουμε φως σε αυτές τις υποθέσεις, με αυτά που έκαναν οι προηγούμενοι». 
 
Όπως θύμισε, «η "λίστα Λαγκάρντ" είχε έρθει στην Ελλάδα από το 2010, ξαναήρθε το 2012, έμεινε στα συρτάρια υπουργών για να αξιοποιηθούν για δικούς τους λόγους. Κατά την κρίση τους, δεν είχε έρθει νόμιμα στα χέρια τους, ήταν προϊόν υποκλοπής ... Με αυτή την δικαιολογία την κρατούσαν στα συρτάρια τους, κάτι παράνομο και ήδη η Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί, με σχετική υπόθεση που έχει παραπεμφθεί ενώπιόν της και έχει αποδόσει ευθύνες. Τώρα, αν κάποιοι πολιτικοί την γλιτώνουν, μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο που έφτιαξαν για να την γλιτώσουν, είναι άλλη κουβέντα. Πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ έχει καταδικαστεί για αυτό το θέμα, αν υπήρχε δυνατότητα θα έπρεπε να καταδικαστούν και άλλοι. Αυτοί οι άλλοι δεν έκαναν ένα ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ή στους Οικονομικούς Εισαγγελείς ή σε άλλους. Την κράτησαν στο συρτάρι και την αξιοποίησαν πολιτικά, δόθηκε εντολή να ερευνηθούν "κάποια άτομα" από τη λίστα. Αυτά δεν είναι δουλειά του κάθε υπουργού. Ενώ ήξεραν ότι υπήρχε κίνδυνος παραγραφής, υπήρχε προσπάθεια συγκάλυψης και πολιτικής χρήσης, όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια αυτοί που μας κουνουν τώρα το δάχτυλο».
 
Σε άλλο σημείο μάλιστα υπογράμμισε ότι «ξεχνάμε ότι σύμβουλοι πρωθυπουργών, συγγενικά πρόσωπα υπουργών, άλλα πολιτικά στελέχη και επιχειρηματίες ήταν σε αυτές τις λίστες; Αν ένας εφοριακός καθυστερήσει να βεβαιώσει ένα πρόστιμο για μία εβδομάδα υπάρχει περίπτωση να πάει ακόμη και για απόλυση. Αν το κάνει υπουργός Οικονομικών δεν παθαίνει τίποτα. Εκεί είναι η διαφορά στο θεσμικό πλαίσιο και η δυνατότητα σε κάποιους να μας κουνάνε το δάχτυλο. Ήξεραν τα θέματα της παραγραφής όταν παρέλαβαν τη λίστα».
 
Μετά την εκλογική νίκη του 2015 και «παρά τις ελλείψεις ελεγκτικού προσωπικού, των αρμοδιοτήτων της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων αρχικά και της ΑΑΔΕ στη συνέχεια (είναι ανεξάρτητες υπηρεσίες, δεν μπορεί να δώσει εντολές ένας υπουργός), υπήρξε επιτάχυνση του ελέγχου τόσο της λίστας Λαγκάρντ όσο και των άλλων λιστών», συνέχισε ο κ. Αλεξιάδης, σημειώνοντας ότι «κάποιοι ξεχνούν τα υπερπλεονάσματα που είχαμε στα φορολογικά έσοδα, το 2015 και το 2016, οφείλονται στην μεγάλη δουλειά στον τομέα της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, σε συνδυασμό με μία σειρά από άλλα πράγματα. Ήταν πολλά τα έσοδα από την αξιοποίηση όλων των λιστών (Λαγκάρντ, Μπόργιανς, εμβάσματα εξωτερικού, κτλ). Τους αριθμούς αρμόδιο να τους δώσει είναι το ΥΠΟΙΚ».
 
«Όσοι λένε "εισπράξατε λίγα" ξεχνούν ότι το δικαιακό μας σύστημα σωστά προβλέπει δυνατότητα στον φορολογούμενο (ακόμη και φοροφυγά ή λαθρέμπορο ή ναρκέμπορο) να προσφύγει. Δεν μπήκαν στα ταμεία λίγα, μπήκαν αρκετά. Πρέπει να δούμε τι φοροδιαφυγή διαπιστώθηκε και διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατομμυρίων. Το τι μπορεί να πάρει το Δημόσιο δεν μπορεί να μετρηθεί μόνο λογιστικά. Ο αγώνας ενάντια στη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και την διαφθορά δίνει και ένα μήνυμα και έχει αποτέλεσμα αυτό το μήνυμα, ότι είμαστε σε εποχή που γίνονται έλεγχοι».
 
Ο κ. Αλεξιάδης καυτηρίασε επίσης και σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που «έδωσε τη δυνατότητα σε φοροφυγάδες, οικονομικούς εγκληματίες, λαθρέμπορους, ναρκέμπορους, εμπόρους όπλων, σε αυτούς που είχαν μαύρο πολιτικό χρήμα, που αποκαλύφθηκε ότι έκρυβαν χρήματα στο εξωτερικό και αποκαλύφθηκαν με τις λίστες, να συνεχίσουν να αποφεύγουν τις συνέπειες του νόμου και "έκοψε τα χέρια" των Οικονομικών Εισαγγελέων και των άλλων εισαγγελέων. Δεν βοήθησε στην απονομή Δικαιοσύνης η απόφαση του ΣτΕ και υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες. Δεν είδα τέτοια ευαισθησία για τα ατομικά δικαιώματα όταν τα πρώτα μνημονιακά χρόνια έβγαιναν αποφάσεις που θεωρούσαν τα μνημόνια ευλογία και έβαζαν το υποτιθέμενο δημόσιο συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα των πολιτών και της κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά.
 
* Ακούστε ολόκληρη ττη συνέντευξη στην ιστοσελίδα του Κόκκινου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)