to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:21 | 29.05.2019

πηγή: Στο Κόκκινο 105,5

Πολιτική

Τρ. Αλεξιάδης: Να αναγκάσουμε τη ΝΔ να πει τι θα κάνει για την είσπραξη οφειλών (ηχητικό)

Από το Καλοκαίρι του 2015 μαζί με το «ναι» απαιτούσαν να καταργηθούν οι 100 (τότε) δόσεις, το ξεχνούν οι «μένουμε Ευρώπη», τώρα κινδυνεύουν και οι 120 δόσεις και ο Εξωδικαστικός και η αύξηση των πάγιων δόσεων πάνω από τις 12, πρέπει να αναγκάσουμε την ΝΔ να μας πει ποια είναι η πρότασή τους, τόνισε ο επικεφαλής του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


«Είναι πολύ θετικό που στελέχη της ΝΔ όπως ο κ. Βρούτσης και η κ. Ξαφά, ή άλλα στελέχη του δημόσιου χώρου όπως ο κ. Στουρνάρας, εκφράζουν αυτές τις απόψεις. Μας δίνουν την δυνατότητα να εξηγήσουμε στους πολίτες τι κάναμε από το 2015 και μετά και το τι προγραμματίζουν κάποιοι να κάνουν αν αναλάβουν την διακυβέρνηση», είπε ο επικεφαλής του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλεξιάδης, «άρα θα πρέπει να είμαστε “ευτυχείς” που δίνεται μία δυνατότητα σύγκρισης συγκεκριμένων πραγμάτων».

Θύμισε ότι για την προσφορά δυνατότητας ρύθμισης οφειλών σε ως 120 δόσεις «η ιστορία ξεκινάει από παλιά. Το Καλοκαίρι του 2015 με το δημοψήφισμα, στις προϋποθέσεις για να ψηφίσουμε το “ναι” ήταν και η πλήρης κατάργηση των 100 δόσεων που τότε είχε θεσπίσει η κυβέρνηση … το ξεχνούν οι “μένουμε Ευρώπη” και οι υπέρμαχοι του “ναι” … Στη συνέχεια οι θεσμοί προσπάθησαν και πέτυχαν σε έναν βαθμό να μειώσουν τις θετικές επιπτώσεις εκείνου του μέτρου … τώρα, έρχεται η ΝΔ με την πρόταση του κ. Βρούτση, να το αμφισβητήσει, αλλά όχι την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Για επιχειρηματία που δεν έχει την δυνατότητα να πληρώσει μεγάλη δόση, έχεις επιλογή ή να τον καταστρέψεις προχωρώντας σε δεσμεύσεις, κατασχέσεις, κτλ., ή να του δώσεις δυνατότητα να ζήσει, να παράγει και να εισπράξεις και εσύ».

Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα περίπτωση οδηγού ταξί με χρέος 15.000 ευρώ στο ασφαλιστικό ταμείο, που «δεν υπήρχε περίπτωση να αποπληρώσει με το μεροκάματο. Με τη ρύθμιση από 15.000 ευρώ το χρέος πήγε στα 4.300 ευρώ με μηνιαία δόση 35 ευρώ». Το πραγματικό πρόβλημα με όρους αποτελεσματικότητας λοιπόν είναι «κάνω ρύθμιση για να εισπράξω κι εγώ ως Δημόσιο, ή δεν κάνω κάτι;», όπως υπογράμμισε.

«Υπάρχει πρόβλημα και με το θέμα των 120 δόσεων και με το θέμα του Εξωδικαστικού και με το θέμα της αύξησης των 12 δόσεων που ίσχυαν … όλο αυτό το θετικό πακέτο μέτρο που από το 2015 που με μεγάλο αγώνα και τους θεσμούς απέναντι καταφέραμε να κάνουμε. Όλο αυτό κινδυνεύει, πρέπει να αναλυθεί στους πολίτες και να αναγκάσουμε την Νέα Δημοκρατία να μας πει ποια είναι η πρότασή τους για αυτό το ζήτημα, για την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους», συνέχισε ο κ. Αλεξιάδης.

«Θα έπρεπε κάποιος να ρωτήσει την Τράπεζα της Ελλάδας ποια ήταν η παρέμβασή της στην καταστροφή του Ασφαλιστικού, όταν αναγκαζόμασταν να έχουμε τις καταθέσεις των Ταμείων με απειροελάχιστο επιτόκιο στην ΤτΕ και όταν έγινε η ιστορία με τα δομημένα ομόλογα ή με το PSI που κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό το ασφαλιστικό σύστημα. Τότε, πού ήταν όλοι αυτοί και τι έλεγαν; Γιατί μετά Χριστόν προφήτες υπάρχουν πάρα πολλοί», σχολίασε εξάλλου ο ίδιος για τις τοποθετήσεις Στουρνάρα.

Το θέμα των «ανεξάρτητων Αρχών» κατά τον ίδιο είναι πολύ σημαντικό, «πρέπει να θυμηθούμε ότι είναι βέβαια για να διασφαλίζουν την λειτουργία του Δημοσίου χωρίς κομματικές παρεμβάσεις, αλλά στο πλαίσιο του Συντάγματος πρέπει να λειτουργούν στο πλαίσιο της απόφασης του ελληνικού λαού και της Βουλής. Στο Ασφαλιστικό ή στην δημόσια Υγεία, ο πολίτης με την ψήφο του επιλέγει μία συγκεκριμένη πολιτική που εγκρίνεται από την Βουλή. Έχει δυνατότητα ο εκπρόσωπος της ανεξάρτητης Αρχής να έρθει μετά και να πει “δεν συμφωνώ με αυτό που ψήφισε ο ελληνικός λαός, με αυτό που ψήφισε η ελληνική Βουλή, προτείνω κάτι διαφορετικό”; Πρέπει να ξαναδούμε την λειτουργία όλων αυτών των θεσμών μετά τον Αύγουστο του 2018, είναι θέμα λειτουργίας του πολιτεύματος».

«Ως προς την επιστημονική τεκμηρίωση αυτών των απόψεων, όταν λες ότι έχει πρόβλημα το Ασφαλιστικό άρα πρέπει να πάω σε ενίσχυση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, πρέπει να εξηγήσεις πώς ακριβώς θα γίνει αυτό. Γιατί η ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης υπονομεύει την ίδια την δημόσια ασφάλιση, δημιουργώντας περισσότερα οικονομικά προβλήματα στην δημόσια ασφάλιση. Πώς λοιπόν μπορεί ως επιστήμονας κάποιος να υποστηρίξει κάτι τέτοιο;», αναρωτήθηκε. «Πρέπει να δούμε την επιστημονική τεκμηρίωση τέτοιων πολιτικών απόψεων, κρύβουν φιλοδοξίες πολιτικές και άλλου είδους, αλλά δεν έχουν σχέση με τον ρόλο που πρέπει να έχουν ανεξάρτητες Αρχές και θεσμοί, ως σύμβουλοι της Πολιτείας ή με εποπτικό ρόλο», όπως τόνισε.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)