to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:44 | 31.07.2019

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Τρ. Αλεξιάδης: Κροκοδείλια δάκρυα για τη μεσαία τάξη και δώρα στους 15.000 πλουσιότερους (ηχητικό)

Η επιπλέον ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ από τη ΝΔ καλύπτει 15.000 μεγαλοϊδιοκτήτες, που για ακίνητη περιουσία 1 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν 1.500 ευρώ λιγότερα, ενώ άλλες φοροελαφρύνσεις που είχαν ήδη ψηφιστεί ακυρώνονται εν κρυπτώ, με την βοήθεια της σιωπής των ΜΜΕ, είπε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης


Η επιπλέον ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ από τη ΝΔ καλύπτει 15.000 μεγαλοϊδιοκτήτες, που για ακίνητη περιουσία 1 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν 1.500 ευρώ λιγότερα, ενώ άλλες φοροελαφρύνσεις που είχαν ήδη ψηφιστεί ακυρώνονται εν κρυπτώ, με την βοήθεια της σιωπής των ΜΜΕ, είπε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

«Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έκανε η Νέα Δημοκρατία: δεν έδωσε παραπάνω έκπτωση ΕΝΦΙΑ από αυτήν που δώσαμε εμείς, στα χαμηλά και μεσαία στρώματα, έδωσε την ίδια, παρά τα κροκοδείλια δάκρυα προεκλογικά για τα λαϊκά και μεσαία στρώματα … Η ΝΔ έδωσε 205 εκατ. ευρώ επιπλέον έκπτωση, αλλά για τους πλούσιους και τους πάρα πολύ πλούσιους. Δεν σταματάει η έκπτωση στα 200.000 ευρώ ακίνητη περιουσία ανά άτομο, πάει πολύ πιο πάνω, σε κλιμάκια πάνω από 500.000 ευρώ ανά άτομο, δηλαδή σε οικογένεια π.χ. με 1 εκατ. ευρώ ακίνητη περιουσία στους δύο συζύγους, έδωσε έκπτωση», είπε ο κ. Αλεξιάδης. 

«Το προκλητικότερο», κατά τον ίδιο, είναι ότι «έδωσε έκπτωση 10% (που του χρόνου θα κάνει μεγαλύτερη όπως είπε, μέχρι 30%) στους πάρα πολύ πλούσιους, με περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ … 22 εκατ. ευρώ έκπτωση ΕΝΦΙΑ σε 15.000 μεγαλοϊδιοκτήτες με περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ, έδωσε έκπτωση 1.500 ευρώ περίπου στον καθένα … σε αυτούς που έχουν αποδεδειγμένα πλούτο».

Θύμισε ότι «το προηγούμενο χρονικό διάστημα ακούγαμε τους βουλευτές της ΝΔ να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για περιπτώσεις ΕΝΦΙΑ όπως στο Χαμόγελο του Παιδιού, στην Κιβωτό του Κόσμου, σε ορφανοτροφεία, κτλ., όπου πραγματικά υπάρχει πρόβλημα επιβάρυνσης ακινήτων που ενοικιάζονται για έσοδα. Αντί να επιλέξουν να έχουν μία στοιχειώδη κοινωνική πολιτική, να ελαφρύνουν άλλους τομείς, επέλεξαν να ελαφρύνουν τους πλούσιους και τους πολύ πλούσιους», όπως σημείωσε.

Αυτές οι φοροελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ έχουν κοστολογηθεί στα 205 εκατ. ευρώ στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο, χωρίς να αναφέρεται από πού θα βρεθούν, αλλά «υπάρχει κάτι πολύ χειρότερο», τόνισε ο ίδιος. «Στο άρ. 2 για την ρύθμιση των 120 δόσεων, δεν υπάρχει καμία κοστολόγηση από το ΓΛΚ … τους προκαλέσαμε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, τους είπαμε “φέρτε τα στοιχεία στην Ολομέλεια, φέρνετε μία ρύθμιση και δεν γράφετε πόσο θα κοστίσει” … αν τολμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και έφερνε διάταξη με κόστος 5.000 ευρώ και δεν υπήρχε ανάλυση, το ισοδύναμο, από πού θα βρισκόταν, πόσο κοστίζει, ποιους αφορά, κτλ., αντιλαμβάνεστε τα πρωτοσέλιδα και τις ζωντανές συνδέσεις που θα είχαμε, τον κακό χαμό. Τώρα, υπάρχει πλήρης σιωπή. Ξαναλέω, δεν υπάρχει κοστολόγηση για την ρύθμιση των 120 δόσεων, ούτε καν εκτίμηση … και για τα 205 εκατ. ευρώ, δεν υπάρχει αναφορά στο από πού θα βρεθούν».

Προειδοποίησε παράλληλα για τον κίνδυνο, αφού κάνει «το προεκλογικό της παιχνίδι η κυβέρνηση με αυτές τις ενέργειες … μετά να έρθει και να πει “δεν μπορώ να κάνω κάτι διαφορετικό, πρέπει να πάμε σε περικοπές δαπανών, περιστολή μισθών” … είναι η κρυφή ατζέντα που έρχεται σιγά-σιγά … δεν είναι τυχαίο το κλίμα που πάνε να καλλιεργήσουν με δηλώσεις, όπως του κ. Σταϊκούρα ή του κ. Βρούτση … δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα υιοθετηθούν οι μειώσεις φορολογικών βαρών που είχε εξαγγείλει ο Αλ. Τσίπρας από την ΔΕΘ και αργότερα … ορισμένες από αυτές, όπως η μείωση της προκαταβολής, έχει ήδη δηλωθεί ότι δεν θα γίνει».

«Η ΝΔ σε κάποιους τομείς, κρυπτόμενη και βοηθούμενη από συγκεκριμένα ΜΜΕ, παίρνει πίσω μειώσεις φορολογικών βαρών που είχαμε κάνει, ή τις υποκρύπτει πίσω από άλλες καταστάσεις», συνέχισε ο κ. Αλεξιάδης, αναφέροντας χαρακτηριστικά για την περίπτωση της μείωσης του ΦΠΑ στην ενέργεια: «κατάλαβε κανείς ότι χάθηκε, το πήραν πίσω, γιατί συμψηφίστηκε με την αύξηση της τιμής του ρεύματος;». Σαν μία ακόμη περίπτωση, προσέθεσε: «Κατάλαβε κανείς ότι δεν θα έχουμε την εξαγγελθείσα από εμάς μείωση της προκαταβολής του φόρου, όχι επειδή δεν υπάρχουν χρήματα (που φάνηκε ότι υπάρχουν), αλλά επειδή κάνουν αυτή την πολιτική επιλογή;».

Αναφέρθηκε επίσης στο μείζον θέμα της παρέμβασης στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, με την είσοδο όχι πολιτικών προϊσταμένων αλλά διοικητικών προϊσταμένων από τον ιδιωτικό τομέα. Είναι κάτι που επιδίωξε η ΝΔ και το 1990, «στα πρότυπα προδιαγραφών του Μπερλουσκόνι και άλλων συντηρητικών κυβερνήσεων … Θα έχουμε ιδιώτες προϊστάμενους ελεγκτών. Αντιλαμβάνεστε τι πανηγύρι ξεκινάει», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο θύμισε ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό πριν λίγα μόλις χρόνια εταιρείες και επιχειρηματικοί κολοσσοί που «έριξαν κανόνι» είχαν πάρει πιστοποιητικά από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες ότι όλα είναι άψογα … Αυτή η προσπάθεια δεν αναδεικνύει τίποτε άλλο παρά την διαφθορά και την διαπλοκή που στήνεται», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)