to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:37 | 14.12.2021

Οικονομία

Τρ. Αλεξιάδης: O φετινός προϋπολογισμός της κυβέρνησης προβλέπει περισσότερους φόρους

Κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ για υπερφορολόγηση, αλλά ο φετινός προϋπολογισμός της κυβέρνησης προβλέπει περισσότερους φόρους


«Στο Κόκκινο Πάτρας» μίλησε ο αν. τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Τρύφων Αλεξιάδης για τη συζήτηση, που ξεκινά στην Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2022.

«Υπάρχει ένα αφήγημα από την κυβέρνηση ότι έχουμε ανάπτυξη και ανάκαμψη, ότι όλα πάνε καλά και είναι τέλεια, αλλά οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα σας πουν τελείως διαφορετικά πράγματα. Παρά το ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μειώσεις φόρων από όταν ανέλαβε, διότι είχε τη δυνατότητα με τα 37 δις ευρώ που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει μέσα στον προϋπολογισμό η μείωση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, δεν υπάρχει η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε πετρέλαιο, καύσιμα, δεν υπάρχουν μέτρα ενίσχυσης για τις ανατιμήσεις, δεν υπάρχουν μέτρα προστασίας από κατασχέσεις, πλειστηριασμούς».


Μάλιστα ο κ. Αλεξιάδης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να απαντήσει σε δύσκολα ερωτήματα. «Μας κατηγορούσαν για υπερφορολόγηση, αλλά ο προϋπολογισμός τους προβλέπει περισσότερους φόρους, που λένε ότι θα έρθουν από την ανάπτυξη. Περιμένουμε να δούμε, διότι τα περισσότερα είναι από τους έμμεσους φόρους επιβαρύνοντας τα μικρά και μεσαία κοινωνικά στρώματα, και όχι τους “έχοντες και κατέχοντες”».


«Θα έπρεπε να είχαν φροντίσει να γίνει μια σωστή κατανομή των έμμεσων φόρων και όχι αυτή, που έκαναν», δήλωσε, εκτιμώντας ότι μέσα στο 2022 θα υπάρχει πρόβλημα με την εισπραξιμότητα των φόρων λόγω πανδημίας και παλαιότερων χρεών.


Για τη μείωση των δαπανών στον τομέα της Υγείας και του Ε.Σ.Υ. ειδικότερα, ο αν. τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει, είναι εδώ» και απεύθυνε το ερώτημα «πώς από έναν ελλειμματικό προϋπολογισμό, με έλλειμμα περίπου στα 12-15 δις ευρώ φέτος, θα πάμε σε μια κατάσταση, ώστε στο τέλος του 2022 να έχουμε 2,5 δις ευρώ πλεόνασμα ; Είναι μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή και καλό είναι να εξηγήσουν στον κόσμο πως θα την κάνουν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)